Οι φακοί επαφής του μέλλοντος, δεν θα διορθώνουν απλώς τις διαθλαστικές ανωμαλίες του οφθαλμού- θα μετρούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και θα χορηγούν τα φάρμακά μας.

Ένας φακός επαφής που μετράει το σάκχαρο μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στη διάρκεια του ύπνου, που οι διαβητικοί δεν μπορούν να καταλάβουν αν πάσχουν από υπογλυκαιμία. Ωστόσο, η χρήση φακών επαφής στη διάρκεια της νύχτας, αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης και φλεγμονής.
Η λογική πίσω από αυτό είναι απλή: ένας αισθητήρας γλυκόζης, ένα τσιπ και μία κεραία θα ενσωματωθούν μέσα στον φακό επαφής- ο αισθητήρας θα μετρά τα επίπεδα του σακχάρου και θα δίνει σήμα στους ασθενείς, μέσω κινητού τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού υπολογιστή. Αυτό μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συμμόρφωση, αν κάποιος δεν μπορεί κάθε στιγμή να τρυπιέται για να μετρήσει το σάκχαρό του.
Φακοί που μας δίνουν τη θεραπεία μας
"Σήμερα, δεν έχουμε εμπορικά διαθέσιμους φακούς επαφής που να χορηγούν φάρμακα στους ασθενείς", σημειώνει ο διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Φακών Επαφής Lyndon Jones, από το Πανεπιστήμιο Waterloo του Καναδά.
"Αλλά έχουμε μια αληθινή ευκαιρία να ενσωματώσουμε φάρμακο μέσα στο υλικό των φακών και να ελέγξουμε στη συνέχεια τη χορήγησή του, στην κατάλληλη δόση, ή τη χορήγησή του την κατάλληλη στιγμή", πρόσθεσε.
Οι φακοί επαφής του αύριο δεν αποκλείεται να μπορούν να λειτουργήσουν  ως μικρές οθόνες, στις οποίες θα προβάλλονται τα προγράμματα της προτίμησής μας.
Πριν από αυτό ωστόσο, οι επιστήμονες πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα παλιό, επίμονο πρόβλημα: τα μικρόβια.
Επίσης, ένα θέμα μπορεί να είναι η άνεση αυτών των φακών, καθώς ένας φακός με αυτές τις έξτρα ιδιότητες θα είναι -μοιραία- πιο παχύς.
 stogiatro.gr
 
Top