Όσο οι γυναίκες έχουν ολοένα και λιγότερο χρόνο για να αφιερώσουν στην κουζίνα, οι έτοιμες συσκευασμένες σαλάτες κερδίζουν διαρκώς έδαφος. Χρησιμοποιούνται επίσης εκτατεμένα στα fast food και στα γεύματα των αεροπορικών εταιρειών. Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Λέστερ δείχνει ωστόσο, ότι οι μικρές βλάβες στα φύλλα της σαλάτας που κόβεται και συσκευάζεται κομμένη, μπορεί να ενθαρρύνει την παρουσία σαλμονέλας.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι οι χυμοί που εκκρίνονται από τα κομμένα φύλλα, λόγω της υγρασίας, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του επικίνδυνου μικροοργανισμού, που μπορεί να αποβεί ακόμη και θανατηφόρος.
Στη μελέτη, οι χυμοί της σαλάτας διατηρήθηκαν σε νερό, για να μιμηθούν το περιβάλλον της κλειστής σακούλας. Μέσα εκεί, τα βακτήρια της σαλμονέλας διπλασίασαν την κινητικότητα και την κίνησή τους, ευνοώντας τον αποικισμό των φύλλων. Σε διάστημα μόλις πέντε ημερών, τα 100 μικρόβια σαλμονέλας πολλαπλασιάστηκαν και έγιναν περίπου 100.000. Οι χυμοί της κομμένης σαλάτας ενίσχυσαν επίσης τον σχηματισμό μικροβιακού βιοφιλμ στα φύλλα της. Τα μικροβιακά βιοφίλμ δεν απομακρύνονται εύκολα από τις επιφάνειες πάνω στις οποίες προσκολλούνται- φανταστείτε τι συμβαίνει με τις συσκευασμένες σαλάτες που κάποιοι συσκευαστές λένε ότι δεν θέλουν καν πλύσιμο...
Tα λαχανικά του αγρού μπορούν να μολυνθούν με σαλμονέλα από την επαφή τους με κάποιο έντομο, από τις κουτσουλιές των πουλιών, από τα κόπρανα κάποιου ζώου και από άλλες πηγές. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα τα φρέσκα προϊόντα, συσκευασμένα και μη, χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο, προτού καταναλωθούν. Συνήθως οι συσκευασμένες σαλάτες έχουν προηγουμένως πλυθεί με χλωριωμένο νερό. Το χλώριο μειώνει μεν την παρουσία των παθογόνων μικροοργανισμών, ωστόσο δεν την εξαλείφει. Οι ερευνητές συνέστησαν οι καταναλωτές να αγοράζουν σαλάτες που έχουν πρόσφατα κοπεί και να τις τρώνε αυθημερόν, όταν τις αγοράζουν.
Θελήσαμε να εξερευνήσουμε τι συμβαίνει στη σαλμονέλλα μέσα σε μία σακούλα με σαλάτα για να κατανοήσουμε καλύτερα τους πιθανούς κινδύνους για τους καταναλωτές και για να κινητοποιήσουμε για περισσότερη μελλοντική έρευνα ώστε να μειώσουμε την προσκόλληση αυτού του παθογόνου στα φύλλα της σαλάτας", σημείωσε η η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Κλινικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Λέστερ, δρ Primrose Freestone.
Όπως μάλιστα επεσήμανε η Freestone, “η σαλμονέλα δείχνει να ‘προτιμά’ το σπανάκι”.
H έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση "Applied and Environmental Microbiology".
stogiatro.gr
 
Top