Οι επιπτώσεις που επιφέρουν στο οικοσύστημα οι διαφόρου τύπου πλαστικές σακούλες είναι πολλαπλές και πολυσύνθετες. Όχι μόνο μολύνουν τη χλωρίδα και την πανίδα απελευθερώνοντας τοξικές ουσίες και αέρια που επιδεινώνουν το ήδη σοβαρό φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και δυσκολεύουν την αποσύνθεση των απορριμμάτων οργανικής προέλευσης, που μπορεί να περιέχουν. Η πλαστική σακούλα είναι πολύ ελαφρύ σαν σκουπίδι παρασύρεται από τον άνεμο. Προκαλεί αισθητική υποβάθμιση όπου πέσει και δημιουργεί μακροχρόνια προβλήματα στα ζώα.

Οι πλαστικές σακούλες γίνονται συχνά «τροφή» των δελφινιών, των πουλιών και των ψαριών με αποτέλεσμα πολλά να τραυματίζονται, να πεθαίνουν από ασφυξία ή και να πνίγονται κατά την κατάποσή τους. Στα μεγάλα ζώα οι πλαστικές σακούλες μπορούν προκαλέσουν ασιτία επειδή φράζουν το σύστημα πέψης τους, εσωτερικά τραύματα ή δηλητηρίαση. Οι θαλάσσιες χελώνες έχουν σοβαρό πρόβλημα με τα θαλάσσια απορρίμματα. Μια διαφανής πλαστική σακούλα μοιάζει μέσα στο νερό με μέδουσα, την αγαπημένη τρφοή των χελωνών.
Το αποτέλεσμα είναι τα απορρίμματα στο περιβάλλον και ιδιαίτερα στη θάλασσα να σκοτώνουν κάθε χρόνο 700.000-1.000.000 πουλιά (κυρίως θαλασσοπούλια), 100.000 θαλάσσια θηλαστικά και αμέτρητα ψάρια.
Τι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για τις ...επικίνδυνες πλαστικές σακούλες;
1. Πάνινη τσάντα και διχτάκι για τα ψώνια
Υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη, μπορούν να είναι πολύ όμορφες, ελαφριές, ανθεκτικές, πιάνουν ελάχιστο χώρο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές, πολλές φορές. Αν λερωθούν, τις πλένουμε και τις σιδερώνουμε. Μία πάνινη τσάντα υποκαθιστά περίπου 500 πλαστικές σακούλες.
2. Ανακύκλωση
Η πλαστική τσάντα θεωρείται συσκευασία, άρα μπορούμε να την ρίχνουμε στους μπλε κάδους του εθνικού συστήματος ανακύκλωσης. Προσοχή όμως. Δεν τις δένουμε με πράγματα μέσα, αλλά πετάμε πάντα τα αντικείμενα χύμα και τη σακούλα μόνη της.
Λύση 3: Χάρτινες σακούλες
Είναι πιο εύκολα ανακυκλώσιμες, δεν προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και αν σχεδιαστούν σωστά αντέχουν όσο και μία πλαστική.
Λύση 5: Επαναχρησιμοποίηση
Αν επαναχρησιμοποιήσουμε 30 σακούλες δέκα φορές, θα έχουμε χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια 300 σακούλες λιγότερες στο περιβάλλον.
Λύση 4: Βιοαποικοδομήσιμο πλαστικό
Aυτό το ιδιαίτερο πλαστικό, με βασικά συστατικά το σπόρο του βαμβακιού και το άμυλο του αραβοσίτου, έχει το πλεονέκτημα ότι, αν αφεθεί απορριφθεί σε βιολογικά ενεργό περιβάλλον, μπορεί να διαλυθεί χωρίς να αφήνει πίσω του το παραμικρό υπόλειμμα. Δεν αποτελεί ωστόσο πανάκεια.
 stogiatro.gr
 
Top