Και ξαφνικά οι δανειστές ανοίγουν ξανά το θέμα του αφορολόγητου εντάσοντάς το στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των προνομιακών επιδομάτων και ζητούν την μείωση του στα 5.000 ευρώ.
Αυτή την φορά δεν το ζητούν οι Θεσμοί οι οποίοι διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση αλλά η Παγκόσμια Τράπεζα άλλος ένας παρεμφερής με το ΔΝΤ θεσμός ο οποίος υποτίθεται ασχολείται με την ευημερία του πλανήτη (αυτού του πλανήτη).
Με στόχο την εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ από τις συνολικές δαπάνες για προνομιακή πολιτική και την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης εντός του 2017, η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει ξαφνικά και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Την ίδια στιγμή διαπιστώνει αδυναμία παρέμβασης στις αμιγώς προνομιακές παροχές, καθώς παραδέχεται ότι οι κοινωνικές δαπάνες που το 2014 ήταν μόλις στο 2,1% του ΑΕΠ, έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 4%, αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω, λόγω της περικοπής του ΕΚΑΣ και της λήξης των προγραμμάτων για την αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.
Η πρόταση, όπως αναφέρεται σε κυριακάτικη εφημερίδα απορρίφθηκε από την ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, με την ίδια απάντηση που δόθηκε και στο ΔΝΤ όταν αναφέρθηκε στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία: το αφορολόγητο έκλεισε με την προηγούμενη αξιολόγηση και δεν συζητείται.
Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως δεν μπορεί μια τόσο σημαντική αναδιάρθρωση όπως αυτή της πρόνοιας να στηρίζεται στη λογική της αναδιανομής από τους χαμηλόμισθους στους πλέον φτωχούς.
Σημειώνεται ότι η φορολογία επιβάλει φόρο 22% (!) για κάθε ευρώ που ξεπερνάει το τωρινό αφορολόγητο των 8.600 ευρώ