Στις 16 Σεπτεμβρίου 2016, Παρασκευή πρωί, καταπλέει στο λιμάνι του Πειραιά το Πλοίο της Ειρήνης (Peace Boat), το οποίο πραγματοποιεί το γύρο της Γης, με αίτημα έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά, πολέμους και βία. Τούτη τη φορά, μεταξύ των χιλίων και πλέον επιβατών είναι και ομάδα επιζώντων των πυρηνικών ολοκαυτωμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Οι στα Ιαπωνικά αποκαλούμενοι «Χιμπακούσα» έχουν μετατραπεί σε «αγγελιοφόρους της ειρήνης», μεταφέροντας το αντιπυρηνικό μήνυμα παντού στον κόσμο. Ομάδες «Χιμπακούσα» έχουν έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα και πάντοτε έχουν τύχει θερμότατης υποδοχής. Ειδικότερα, το 2015 ομάδα «Χιμπακούσα» παρέστη σε ειδική τιμητική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων, ενώ είχε γίνει δεκτή και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Εκδηλώσεις υποδοχής του Πλοίου της Ειρήνης συνδιοργανώνουν το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑ.Δ.Ο.Π.) και η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, με τη στήριξη του ΟΛΠ και της Περιφέρειας Αττικής.  Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται, συμβολική υποδοχή στις διεθνείς αφίξεις του ΟΛΠ, ώρα 10.00 το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου, επίσκεψη της ομάδας των «Χιμπακούσα» στην Ακρόπολη, συναντήσεις στη Βουλή και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, συνάντηση στην Ακαδημία Πλάτωνος με επιτροπή κατοίκων (που οργανώνουν διήμερο ειρήνης) και τέλος, μεγάλη συναυλία ειρήνης το βράδυ της Παρασκευής ώρα 19.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του μεγάρου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).
Την συναυλία ειρήνης (στην οποία η είσοδος θα είναι ελεύθερη) θα δώσει ο γνωστός τραγουδιστής Νίκος Ανδρουλάκης με την ορχήστρα του, με παρουσιάστρια του προγράμματος την ηθοποιό Αντωνία Γιαννούλη. Ξεχωριστό στοιχείο της συναυλίας θα είναι η ερμηνεία από τον Ν. Ανδρουλάκη τραγουδιού που έγραψε και μελοποίησε ο κύπριος ποιητής Τεύκρος Ανθίας, το 1963, αφού είχε λάβει μέρος μαζί με το Γρηγόρη Λαμπράκη στην ιστορική πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Τίτλος του έργου, που μέχρι τώρα έχει μείνει άγνωστο, «Ο Μαραθώνιος της Ειρήνης». Όσοι γνωρίζουν την ύπαρξη του έργου αυτού του Τεύκρου Ανθία, θα έχουν την ευκαιρία να το θυμηθούν, ενώ όσοι αγνοούν την ύπαρξή του θα έχουν την ευκαιρία να το μάθουν.
Συμπληρωματικά, ενημερώνουμε ότι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, 16 Σεπτεμβρίου το Πλοίο της Ειρήνης θα αποπλεύσει για την Σαντορίνη, την οποία οι επιβάτες του θα επισκεφθούν στις 17 Σεπτεμβρίου, αφού τους υποδεχθεί ο Δήμαρχος του ξακουστού ελληνικού νησιού.
Μετά την Σαντορίνη το Πλοίο της Ειρήνης θα επισκεφθεί την Μάλτα (19 Σεπτεμβρίου), τη Ρώμη (21 Σεπτεμβρίου), τη Μασσαλία (24 Σεπτεμβρίου) και τη Βαρκελώνη (25 Σεπτεμβρίου).
Το παγκόσμιο ταξίδι διαρκεί 92 ημέρες, άρχισε στις 18 Αυγούστου από τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας και θα ολοκληρωθεί στο ίδιο λιμάνι στις 29 Νοεμβρίου. 

Η Οργανωτική Επιτροπή

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Το  παρόν παγκόσμιο ταξίδι του Πλοίου της Ειρήνης είναι το 92ο. Ξεκίνησε από τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας στις 18 Αυγούστου 2016 και θα ολοκληρωθεί πάλι στη Γιοκοχάμα 29 Νοεμβρίου 2016. Το παγκόσμιο ταξίδι οργανώνει η ομώνυμη οργάνωση «Peace Boat», που εδρεύει στο Τόκιο και κατέχει συμβουλευτική θέση στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών.
Η αρχή έγινε το 1983, όταν ομάδα Ιαπώνων φοιτητών, που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την αποσιώπηση από τους κρατούντες του πολεμικού παρελθόντος της Ιαπωνίας σε βάρος γειτονικών χωρών και λαών, αποφάσισαν να οργανώσουν περιφερειακό ταξίδι ειρήνης και συμφιλίωσης, ναυλώνοντας ένα πλοίο.  Η προσπάθεια σημείωσε μεγάλη επιτυχία, βρίσκοντας μαζική ανταπόκριση, με αποτέλεσμα η πρωτοβουλία αυτή να καθιερωθεί και να παγκοσμιοποιηθεί. Να σημειωθεί ότι το πρώτο παγκόσμιο ταξίδι του Πλοίου της Ειρήνης ξεκίνησε από τον Πειραιά και τερμάτισε στο πρώτο λιμάνι της χώρας μας.
Η οργάνωση «Peace Boat» έχει εξασφαλίσει συνεργασίες σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο για την πραγματοποίηση του ταξιδιού γύρω από την Γη, που διαρκεί σχεδόν τρεις μήνες, με κύριο αίτημα έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά, πολέμους και βία.
Ωστόσο, δεν περιορίζεται στο πρόβλημα των πυρηνικών το περιεχόμενο δράσης του Πλοίου της Ειρήνης. Επεκτείνεται και σε άλλα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα, όπως η φτώχεια και η πείνα στον κόσμο, η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και γενικότερα η προστασία του περιβάλλοντος.  
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την περιοχή μας το Πλοίο της Ειρήνης υποστηρίζει εμπράκτως τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, έχει επισκεφτεί τουλάχιστον δύο φορές τη Λεμεσό της Κύπρου, καθώς και το Κουσάντασι της Τουρκίας, και έχει υποστηρίξει τη δίκαιη λύση του Κυπριακού προσκαλώντας σε ταξίδι από τον Πειραιά στην Κωνσταντινούπολη για διάλογο ομάδες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων νέων. Επιπλέον, στο Πλοίο έχουν επιβιβαστεί για διάλογο ομάδες Παλαιστινίων και Ισραηλινών νέων, ενώ μεταξύ των αιτημάτων του είναι η ανακήρυξη της Μέσης Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής.
 
Top