Στόχος να εντοπιστούν εταιρείες που φοροδιαφεύγουν

Υπό έλεγχο οι ελληνικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια


Επιχείρηση ελέγχου των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων που έχουν την έδρα τους σε Βουλγαρία και Κύπρο, με στόχο να εντοπισθούν όσες εξ αυτών ουσιαστικά δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά χρησιμοποιούν ως βάση τις ανωτέρω χώρες για να καταβάλουν μικρότερη φορολογία ή να αποφύγουν τη φορολογία στην Ελλάδα, ξεκινούν οι φορολογικές αρχές.

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος αναφέρει στην «Κ» ότι το προσεχές διάστημα θα υπογραφούν διακρατικές συμφωνίες με τη Βουλγαρία και την Κύπρο και αμέσως μετά θα σταλούν στην Αθήνα οι λίστες με τις επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, καθώς και οι μετοχικές συνθέσεις βουλγαρικών ή κυπριακών επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχουν Ελληνες.

Στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για εξοντωτικά πρόστιμα σε εικονικές επιχειρήσεις που φαίνεται ότι δραστηριοποιούνται στις βαλκανικές χώρες. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι υπάρχουν κυκλώματα στη Βόρεια Ελλάδα που «στήνουν» επιχειρήσεις στη Βουλγαρία και στα οποία εμπλέκονται δικηγόροι, λογιστές και μεσίτες. Σημειώνεται ότι ο φόρος επί των κερδών ανέρχεται μόλις στο 10% στη Βουλγαρία από 29% που επιβάλλεται στην Ελλάδα.

Τον έλεγχο επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων με έδρα τη Βουλγαρία και την Κύπρο ξεκινούν οι φορολογικές αρχές, με στόχο να εντοπισθούν ποιές εξ αυτών ουσιαστικά δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά χρησιμοποιούν ως βάση τις ανωτέρω χώρες προκειμένου να καταβάλουν μικρότερη φορολογία ή να αποφύγουν τη φορολογία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες επιχειρήσεις, κυρίως στη Βουλγαρία, εμφανίζουν μηδενική δραστηριότητα και δεν απασχολούν εργαζομένους.

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος αναφέρει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ότι το προσεχές διάστημα θα υπογραφούν διακρατικές  συμφωνίες με τη Βουλγαρία και την Κύπρο προκειμένου να ελεγχθούν σε βάθος όλες αυτές οι επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, η Διεύθυνση Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) του υπουργείου Οικονομικών θα ζητήσει τη συνδρομή των φορολογικών αρχών των γειτονικών χωρών, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα έλεγχοι σε ορισμένες επιχειρήσει για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες για μεγάλη φοροδιαφυγή.
Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος αναφέρει ότι θα επιβληθεί πολύ μεγάλο πρόστιμο σε όσες επιχειρήσει εντοπισθούν να έχουν συστήσει επιχειρήσει στην Ελλάδα αλλά επί της ουσίας οι επιχειρηματικές  τους δραστηριότητες είναι στην Ελλάδα (θα κατατεθεί σχετικός νόμος το προσεχές διάστημα στη Βουλή).
Στόχος, όπως αναφέρει, είναι να ανακοπεί η δημιουργία εικονικών επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες.

Ήδη οι συζητήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κύπρου και της Βουλγαρίας έχουν ξεκινήσει, προκειμένου το αργότερο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να υπογραφούν οι διακρατικές συμφωνίες. Αν και με την Κύπρο οι διαδικασίες είναι εύκολες, με τη Βουλγαρία είναι δυσκολότερες, καθώς οι εκπρόσωποι της τελευταίας επιθυμούν και αυτοί στοιχεία Βουλγάρων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
Πάντως, το υπουργείο εργασίας με το αντίστοιχο υπουργείο στη Βουλγαρία έχουν συζητήσει το θέμα της ανταλλαγής των στοιχείων που ζητούνται εκατέρωθεν.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον έλεγχο των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων ή ακόμη και βουλγαρικών επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχουν, ανεξαρτήτου ποσοστού, φυσικά και νομικά πρόσωπα από την Ελλάδα, προβλέπει ακόμη και τη μετάβαση κλιμακίων από την Ελλάδα, τα οποία θα δώσουν στοιχεία στις ελεγκτικές αρχές της Βουλγαρίας.


Το ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος υπογραμμίζει επίσης ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα διαφύλαξης των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα σε όσους επιθυμούν να φοροδιαφύγουν ότι θα ελεγχθούν.

Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα δημιουργήσει προβλήματα σε όσες Ελληνικές επιχειρήσει αποφασίσουν πραγματικά να δραστηριοποιηθούν σε βαλκανικές χώρες.

Μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, οι βουλγαρικές και κυπριακές αρχές θα αποστείλουν κατάλογο με τιs επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, καθώς και την μετοχική σύνθεση βουλγαρικών ή κυπριακών επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχουν Ελληνες.

Σε πρώτη φάση θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι στην Ελλάδα για να διαπιστωθεί η δραστηριότητά τους και εν συνεχεία θα ζητήσουν τη συνδρομή των ελεγκτικών αρχών των βαλκανικών χωρών.

Κύκλωμα

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι υπάρχουν κυκλώματα στη Βόρεια Ελλάδα που «στήνουν» επιχειρήσεις στη Βουλγαρία και στα οποία εμπλέκονται δικηγόροι, λογιστές και μεσίτες. Επίσης  αναφέρουν ότι πρόκειται κυριώς για εταιρείες παροχής υπηρεσιών και μικροεπιχειρήσεις. Για παράδειγμα, πρόσφατα εντοπίσθηκε φυσικό πρόσωπο που άνοιξε επιχείρηση στη Βουλγαρία, η οποία δραστηριοποιείται στο service ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων. Επί της ουσίας, η δουλειά γίνεται στην Ελλάδα, αλλά η απόδειξη που εκδίδεται είναι από τη Βουλγαρία.

Αυτό που εξετάζεται είναι αν η ανωτέρω επιχείρηση «κάνει και άλλες δουλειές», όπως ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Επίσης, έχουν εντοπισθεί φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν προχωρήσει στο άνοιγμα, για παράδειγμα, 15 επιχειρήσεων τις οποίες μεταπωλούν σε επιχειρηματίες στην Ελλάδα έναντι αντιτίμου.

Πηγή Καθημερινή της Κυριακής//via:EEA
 
Top