του Γιώργου Μονεμβασίτη, γυκαικολόγου, medlabnews.gr
ανανεώθηκε στις 27/8/2016
Οι ανωμαλίες της περιόδου είναι πολύ συνηθισμένος λόγος για τον οποίο οι γυναίκες επισκέπτονται το γυναικολόγο τους. Οι διαταραχές του κύκλου μπορεί να οφείλονται σε πολλούς παράγοντες.  Ανάλογα με την αιτία άλλες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται εύκολα κι άλλες  είναι πιο σοβαρές.
Πότε θεωρείται ότι υπάρχει διαταραχή του κύκλου;
Όταν διαρκεί λιγότερο από 21 μέρες και περισσότερο από 35 ,
όταν χάνεται πολύ αίμα κατά τη διάρκεια της περιόδου ή
όταν η περίοδος διαρκεί για περισσότερες από 7 μέρες.


Πάντως κατά την εφηβεία και την κλιμακτήριο είναι συχνές αυτές οι ανωμαλίες.

Πότε θεωρείται ανώμαλη μια αιμορραγία από τη μήτρα;
Όταν βλέπουμε αίμα ή καφέ υγρά ανάμεσα σε δυο περιόδους ή  μετά από σεξουαλική επαφή ή μετά την εμμηνόπαυση.
Όταν τα κολπικά υγρά έχουν χρώμα ανοιχτό έως σκούρο καφέ, σημαίνει ότι περιέχουν λίγο αίμα το οποίο επειδή αργεί να βγει έχει οξειδωθεί και δεν είναι πια κόκκινο. Αντίθετα το αίμα που βγαίνει αμέσως, έχει ζωηρό κόκκινο χρώμα. Έτσι είναι απολύτως φυσιολογικό να αρχίζει και να τελειώνει η περίοδος με καφέ υγρά, αφού στην αρχή και στο τέλος το αίμα είναι λίγο και ρέει αργά. Είναι, επίσης, φυσιολογικό μερικές φορές να βλέπετε καφέ υγρά στις μέρες της ωορρηξίας σας. Οφείλεται, σχεδόν σίγουρα, στις ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν σε αυτή τη φάση κι έχουν ως αποτέλεσμα εκτός από την ωορρηξία και την απώλεια μικρής ποσότητας αίματος από το ενδομήτριο της μήτρας. Παρόλα αυτά καλό θα ήταν να σας εξετάσει ο γυναικολόγος για να αποκλείσει άλλες από τις παρακάτω αιτίες. Επιβάλλεται επίσης η εξέταση από το γυναικολόγο σε περίπτωση, που συνεχίζετε να έχετε καφέ κολπικά υγρά σε μέρες που δε σχετίζονται με την περίοδο ή την ωορρηξία.


Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν καθυστέρηση
Σαφέστατα, μια καθυστέρηση στην εμφάνιση της περιόδου μπορεί να οφείλεται σε μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη, και για αυτό πρέπει να αποκλείσουμε αυτή την πιθανότητα.
Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η σωματική καταπόνηση ή η ψυχολογική πίεση. Οι καταστάσεις αυτές διαταράσσουν τον κύκλο πολύ συχνά. Είναι σχετικά αθώες καταστάσεις και ο κύκλος επανέρχεται στο φυσιολογικό, μόλις αποκατασταθεί η ηρεμία.
Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν διαταραχή στον κύκλο είναι παθήσεις του θυρεοειδή ή πολυκυστικές ωοθήκες. Στις περιπτώσεις αυτές όμως, η εμφάνιση της διαταραχής είναι πιο σταδιακή.
Χρειάζεται όμως διερεύνηση, όταν το πρόβλημα συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (για κάποιους μήνες).
Τέλος, συχνές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν διαταραχή στον κύκλο είναι οι κύστες στις ωοθήκες. Εάν το πρόβλημα συνεχίζεται για καιρό, ή/και αν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, τότε χρειάζεται διερεύνηση.

Άλλες αιτίες:
         Ορμονικές ανωμαλίες
         Εγκυμοσύνη
         Αποβολή
         Εξωμήτριος Εγκυμοσύνη
         Ενδομήτριο σπείραμα ή αντισυλληπτικό χάπι
         Τραχηλίτιδα
         Ινομυώματα
         Πολύποδες
         Aδενομύωση
         Προβλήματα με την πήξη του αίματος
         Καρκίνος κόλπου-τραχήλου-μήτρας
         Χρόνια ιατρικά προβλήματα όπως  σακχαρώδης διαβήτης και θυρεοειδοπάθειες
         Τραυματισμός



Εξετάσεις που πρέπει να γίνουν
Σε γενικές γραμμές, την λύση μπορεί και πρέπει να δώσει ο Γυναικολόγος, που θα εξετάσει τη γυναίκα. Καταρχήν ο γιατρός σας θα σας κάνει μερικές ερωτήσεις σχετικά με ασθένειες που είχατε περάσει ή ιατρικά προβλήματα που έχετε τώρα και φάρμακα που μπορεί να παίρνετε, σχετικά με το οικογενειακό σας ιστορικό και σχετικά με την ποιότητα της ζωής σας, το στρες, τη διατροφή, τις διακυμάνσεις του βάρους και την άσκηση.
Όταν σας ρωτήσει τι ανωμαλίες ακριβώς παρουσιάζετε στην περίοδο καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας ένα ημερολόγιο όπου θα έχετε σημειώσει τις ημερομηνίες που είδατε αίμα, σε τι ποσότητα και για πόσο κράτησε. Αυτό θα τον βοηθήσει πολύ. Θα σας εξετάσει γυναικολογικά και θα σας κάνει ένα υπερηχογράφημα και μπορεί να ζητήσει να κάνετε μερικές εξετάσεις αίματος. Σπανιότερα θα χρειαστεί να υποβληθείτε και σε άλλες εξετάσεις όπως βιοψία ενδομητρίου, απόξεση ενδομητρίου, υστεροσκόπηση ή λαπαροσκόπηση.
Ποια είναι η θεραπεία για τις ανωμαλίες της περιόδου;
Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία. Πολλές φορές “περιμένουμε και βλέπουμε” πως εξελίσσεται η κατάσταση, γιατί μπορεί να είναι ένα τυχαίο και παροδικό φαινόμενο. Άλλες φορές απαιτείται ρύθμιση του κύκλου με ορμονικά σκευάσματα όπως η προγεστερόνη και τα αντισυλληπτικά ή τοποθέτηση ενδομήτριου σπειράματος με προγεστερόνη που ελαττώνει την ποσότητα του αίματος στην περίοδο και σπανιότερα κάποια χειρουργική επέμβαση.

Δημοσιεύτηκε στις 30/8/2013 και ανανεώθηκε στις 27/8/2016



 
Top