Χτες το βράδυ καθώς γύριζα προς Αθήνα από την Πελλοπόνησο, αμέσως μετά τα διόδια στο ύψος του ισθμού, με σταμάτησαν για αλκοτέστ. Με την ώρα να έχει έχει φτάσει στις πρώτες πρωινές ώρες το σταμάτημα σε ένα αστυνομικό μπλόκο δεν είναι ποτέ μια ευχάριστη εμπειρία. Ωστόσο η διάθεσή μου ήταν καλή, ήμουν απολύτως νόμιμος, ακολουθούσα πιστά τα όρια ταχύτητας (για να πω την αμαρτία μου για λόγους οικονομίας…) και το κυριώτερο δεν είχα πιει παρά μόνο ανθρακούχο νερό. 

Ο αστυνομικός με πλησίασε, ήταν εξαιρετικά ευγενικός και μου έπιασε την κουβέντα περισσότερο για να δει αν… «πατινάρω» ένδειξη πως είχα πιει. Μου ζήτησε τα σχετικά έγγραφα και στη συνέχεια με ρώτησε αν έχω πιει και αν δέχομαι να υποβληθώ σε αλκοτέστ. Τον ενημέρωσα πως δεν έχω πιει και δέχθηκα φυσικά να υποβληθώ στην διαδικασία του αλκοτέστ. «Φυσήξτε εδώ… » μου είπε ο ευγενικός αστυνομικός και σχεδόν αμέσως μόλις είδε την μηδενική ένδειξη με καληνύχτισε και μου είπε «Να πάτε στο καλό…».

Το αλκοτέστ είναι μια διαδικασία που σκοπό έχει να αποτρέψει τα τροχαία και να ενισχύσει την ατομική ασφάλεια του οδηγού αλλά και των επιβατών ενός αυτοκινήτου αλλά και την ακεραιότητα των υπολοίπων οδηγών που μπορούν να εμπλακούν άδικα σε ένα ατύχημα με έναν οδηγό με μειωμένη οδηγική ικανότητα εξ αιτίας οινοπνεύματος.

Ο κανονισμός αναφέρει πως όποιος οδηγεί όχημα υπό την επίδραση οινοπνεύματος τιμωρείται ως εξής:

α) Με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ, εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του κυμαίνεται από 0,50 g/l έως 0,80 g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου.

β) Με διοικητικό πρόστιμο επτακοσίων (700,00) ευρώ και με αφαίρεση, επιτόπου, της άδειας ικανότητας οδηγού για ενενήντα (90) ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103 του παρόντος Κώδικα, εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 0,80 g/l και μέχρι 1,10 g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,40 έως 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου. Στην περίπτωση αυτή η άδεια ικανότητας οδηγού επιστρέφεται μετά την παρέλευση του τριμήνου, μόνο με την προσκόμιση του αποδεικτικού καταβολής του διοικητικού προστίμου.

γ) Με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) μηνών, διοικητικό πρόστιμο χιλίων διακοσίων (1.200,00) ευρώ και αφαίρεση, επιτόπου, της άδειας ικανότητας οδηγού για εκατόν ογδόντα (180) ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103 του παρόντος Κώδικα, εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 1,10 g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας, ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου. Στην περίπτωση αυτή η άδεια ικανότητας οδηγού επιστρέφεται μετά την παρέλευση του εξαμήνου, μόνο με την προσκόμιση αποδεικτικού καταβολής του διοικητικού προστίμου.

δ) Στις πιο πάνω περιπτώσεις α΄, β΄ και γ΄ το όχημα ακινητοποιείται υποχρεωτικά και φυλάσσεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 του παρόντος και των, κατ’ εξουσιοδότηση αυτού, εκδιδόμενων αποφάσεων. Ο έλεγχος και η βεβαίωση των παραβάσεων της παρούσας παραγράφου γίνεται από συνεργείο δύο τουλάχιστον αστυνομικών ή λιμενικών, εκ των οποίων ο ένας είναι Ανακριτικός υπάλληλος.

Υποστηρίζουμε την προσπάθεια της Τροχαίας για ακόμα περισσότερους ελέγχους αλκοτέστ και καλούμε όλους τους οδηγούς να μην πίνουν αν έχουν να οδηγήσουν, ιδίως αν είναι υπεύθυνοι και για την υπόλοιπη παρέα τους…

Καλές διαδρομές, μακρυά από αλκοόλ αν πρόκειται να οδηγήσετε.

πηγή: gazzetta.gr
 
Top