Τη μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση, που εδώ και έξι χρόνια είχε μετατρέψει σε... επάγγελμα τη διάπραξη κλοπών και ληστειών, εξάρθρωσε...


 ύστερα από πολύμηνη έρευνα η Ασφάλεια Αττικής.
Τα μέλη της σπείρας κακοποιών ξεπερνούν τα 150 και στην πλειονότητά τους είναι γεωργιανής καταγωγής.
Οι περισσότεροι, δε, έχουν συλληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα και έχουν εκτίσει διάφορες ποινές ή τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι. Ηδη έχουν συλληφθεί 30 άτομα, ενώ ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή σε επιμέρους δράσεις της οργάνωσης άλλων 125 μελών, τα οποία αναζητούνται από τις Αρχές.
Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις από την ΕΛ.ΑΣ., η σπείρα διέπραττε ληστείες και κλοπές σε σπίτια στην Αττική τουλάχιστον από το 2010, με το οικονομικό όφελος από την παράνομη δραστηριότητα των κατηγορουμένων να ξεπερνά το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ. Η εγκληματική οργάνωση, με βάση τις έρευνες της Αστυνομίας, είχε διαρκή και δομημένη δράση. Τα μέλη της λειτουργούσαν κάθε φορά με διαφορετική σύνθεση και διέπρατταν συστηματικά κλοπές οικιών αλλά και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων ενοίκων.

Τα ορμητήρια

Ως ορμητήριό τους και χώρο εκπόνησης των σχεδίων τους χρησιμοποιούσαν κεντρική πλατεία, καθώς και διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας. Φρόντιζαν, μάλιστα, να διοχετεύουν άμεσα τα κλοπιμαία σε κλεπταποδόχους και ενεχυροδανειστήρια σε διάφορες περιοχές των Αθηνών.
Στη συνέχεια τα χρήματα που αποκόμιζαν από την πώλησή των κλοπιμαίων, καθώς και όσα αφαιρούσαν από τα θύματά τους τα έστελναν μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων απευθείας στη χώρα καταγωγής τους, τη Γεωργία.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης για την εξάρθρωση της σπείρας διαρρηκτών πραγματοποιήθηκαν 16 κατ' οίκον έρευνες και δύο έλεγχοι σε ενεχυροδανειστήρια όπου κατασχέθηκε μεγάλος όγκος κλοπιμαίων

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης για την εξάρθρωση της σπείρας διαρρηκτών πραγματοποιήθηκαν 16 κατ' οίκον έρευνες και δύο έλεγχοι σε ενεχυροδανειστήρια όπου κατασχέθηκε μεγάλος όγκος κλοπιμαίων

Προκειμένου να καθιστούν αδύνατο τον εντοπισμό τους, απέφευγαν να δηλώνουν την πραγματική τους διεύθυνση, ενώ ενώπιον των Αρχών δήλωναν συνεχώς διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας, καθώς και εθνικότητας (κυρίως βουλγαρική).

Από τις έρευνες έχουν ταυτοποιηθεί 137 περιπτώσεις κλοπής σε οικίες και τέσσερις περιπτώσεις ληστείας, ενώ θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή των κατηγορουμένων σε τουλάχιστον 50 ακόμη παρόμοιες υποθέσεις.

Στο πλαίσιο της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 16 κατ’ οίκον έρευνες, καθώς και δύο έλεγχοι σε ενεχυροδανειστήρια των Αθηνών, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος όγκος κλοπιμαίων.

Σε βάρος όλων των εμπλεκομένων έχει σχηματιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων κλοπών και ληστειών, καθώς και αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.


 
Top