Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πονόλαιμος και ο καρκίνος δεν έχουν την παραμικρή σχέση μεταξύ τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, μία χρόνια φαρυγγίτιδα ή ένας επίμονος βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου του λάρυγγα.

Ο πόνος, η αλλαγή στη φωνή, η δυσκολία στην κατάποση, μπορεί επίσης να συνοδεύουν τον πονόλαιμο και θα μπορούσαν να αποτελούν ενδείξεις μιας σοβαρής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Το πιο συνηθισμένο είναι ο πονόλαιμος και ο καρκίνος να μην σχετίζονται μεταξύ τους. Ενας πονόλαιμος που δεν φαίνεται να σχετίζεται με οποιαδήποτε συγκεκριμένη ασθένεια, όπως επίσης και ένας πονόλαιμος χωρίς πυρετό, δεν είναι συνήθως κάτι σοβαρό. Η κόπωση και ο πονόλαιμος συχνά δεν έχουν άμεση σχέση με τον καρκίνο, καθώς η κόπωση είναι μια κοινή παρενέργεια πολλών ασθενειών.

Ενας πόνος στο λαιμό που συνοδεύεται από εξάνθημα, μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας αλλεργίας. Ενας πόνος στο λαιμό τη νύχτα μπορεί να είναι μια ένδειξη ύπαρξης ξηρού αέρα.

Οταν συνδέεται με τον καρκίνο, ωστόσο, ο πόνος στο λαιμό συμβαίνει λόγω της διόγκωσης και φλεγμονής των ιστών που υπάρχουν στο λαιμό. Ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί σ’ αυτούς τους ιστούς για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων είναι το κάπνισμα και η κατάποση τοξινών. Η ανίχνευση του καρκίνου κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης εξέτασης για πονόλαιμο, μπορεί να είναι σωτήρια για τη ζωή.

Κατά την εξέταση της σχέσης μεταξύ πονόλαιμου και καρκίνου ο γιατρός θα εξετάσει αν είναι παρόντα κάποια επιπλέον συμπτώματα του καρκίνου. Τα άτομα με σοβαρή ασθένεια μπορεί να έχουν δυσκολία στην αναπνοή. Αλλα συμπτώματα του καρκίνου του φάρυγγα περιλαμβάνουν πόνο στα πάνω δόντια, πόνο στα αυτιά και πονοκέφαλο. Η αιμορραγία από τη μύτη, η δυσκολία στην ομιλία και το πρήξιμο στα μάτια μπορούν επίσης να αποτελούν ενδείξεις. Χρόνιες μολύνσεις της μύτης που είναι ανθεκτικές ακόμα και στα αντιβιοτικά, θα μπορούσαν, επίσης, να είναι ένα σύμπτωμα.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πιο σημαντικό πόνο και δυσφορία κάτι που μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε έναν απλό πονόλαιμο και σε καρκίνο. Μια παράλυση των μυών του προσώπου ή πόνος στο πρόσωπο που δεν αντέχεται, θα μπορούσε να είναι μια σημαντική ένδειξη. Επίσης, ο πόνος στον αυχένα που δεν βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου και συνοδεύεται και από πονόλαιμο, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι καρκίνου.

Τα άτομα που βιώνουν έναν συνεχή πονόλαιμο και έχουν ιστορικό καρκίνου θα πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό το συντομότερο δυνατόν αν εμφανίσουν κάποια συμπτώματα. Σε άλλες περιπτώσεις, προοδευτικά επιδεινούμενα συμπτώματα ή συμπτώματα που επιμένουν για περισσότερο από δύο με τρεις εβδομάδες, θα πρέπει να αναφερθούν στο γιατρό. Αυτός μπορεί να διαγνώσει αν είναι ενδείξεις καρκίνου ή κάτι άλλο. Ο γιατρός είναι σε θέση να προσδιορίσει την αιτία και να συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Πηγή: medinova.gr//sahiel.gr
 
Top