Σε οριστική διακοπή του μερίσματος σε συνταξιούχους που έμειναν χήροι ή χήρες σε ηλικία κάτω των 55 ετών, προέβη το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, χωρίς καμία ...
προοπτική επαναχορήγησης, ακόμα και σε άτομα 67 ετών και πάνω.
 
Μετά και την πληρωμή μερίσματος που έγινε στο τέλους Ιουνίου, διαπιστώνεται ότι εκτός από τις περικοπές που υπέστησαν οι περίπου 220.000 συνταξιούχοι που το λαμβάνουν, το μέρισμα κόπηκε σε περίπου 26.400 δικαιούχους που το ελάμβαναν (χήροι-χήρες και άγαμες θυγατέρες).
 
Με τον τρόπο αυτό κόπηκε άμεσα 100% (και όχι μερικώς ή σταδιακά όπως ως τώρα γινόταν) το μέρισμα των 35 ευρώ το μήνα το οποίο θα ελάμβαναν και υπερήλικες ή ανάπηροι για να συμπληρώσουν την πενιχρή σύνταξή τους, χωρίς να τεθεί κριτήριο π.χ. αν εργάζονται, αν έχουν ενοίκια ή άλλα εισοδήματα, ποια είναι η περιουσιακή ή οικογενειακή τους κατάσταση κλπ.
 
Η περικοπή επεβλήθη με τον Νόμο Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τον Μάιο και με απόφαση του υφυπουργού κ. Πετρόπουλου, επειδή το έλλειμμα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων αγγίζει το 32% ή περίπου 18 εκατ. το μήνα. Ωστόσο, όπως διαπιστώνεται, οι περικοπές που επιβλήθηκαν ήταν σχεδόν διπλάσιες, αφού το μέρισμα μειώθηκε 33%-65% για τους δικαιούχους, ή και 100% για χήρους-χήρες.

Και όλα αυτά, χωρίς οι δικαιούχοι που περίμεναν να μπουν τα λεφτά στον λογαριασμό τους να λάβουν προηγούμενη ειδοποίηση ή ατομική απόφαση διακοπής της παροχής. Και επιπλέον, το Μετοχικό Ταμείο θα τους ζητήσει και λεφτά πίσω για οφειλές που δεν γνωρίζουν θα θύματα των περικοπών, αλλά ούτε και το Ταμείο μπορεί ακόμα να υπολογίσει για να τους τις κοινοποιήσει. Τα χρήματα θα αναζητηθούν πλέον με άλλους τρόπους (πιθανώς με περικοπή στην κύρια σύνταξη ή από την εφορία;) εφόσον δεν θα λαμβάνουν ξανά ποτέ πια το μέρισμα από το ταμείο.
 
«Απάνθρωπα, βάναυσα και ανάγλητα» κόβονται οι παροχές σε ευπαθείς ομάδες, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, επικαλούμενο  την οικονομική τους εξαθλίωση και την αδυναμία τους να επιβιώσουν με μία πετσοκομμένη σύνταξη.

Ερωτηματικά προκύπτουν και για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας εξοικονόμησης, αφού πρόκειται για παροχή που, μετά και τις νέες περικοπές, δεν θα ξεπερνούσε σε αρκετές περιπτώσεις τα 35 ευρώ το μήνα, ή μόλις 1-1,5 ευρώ την ημέρα ή τα 400 ευρώ το χρόνο, για κάποιες λίγες χιλιάδες δικαιούχους.
 
Ωστόσο η παροχή που κόβεται και αναδρομικά, δεν είναι «προνοιακή» όπως το ΕΚΑΣ που λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν υποχρεωτικά από το 1923 για την συγκεκριμένη παροχή, η οποία όμως πλέον αποκλείει  όσες έμειναν χήρες σε ηλικία κάτω των 55.
 
Το μέρισμα χάνουν έτσι όσες και εκείνες που το έπαιρναν, ενώ όσες μένουν πλέον χήρες κάτω των 55 θα το παίρνουν για μόνον τρία χρόνια, χωρίς να εξετάζεται αν είναι πχ πολύτεκνες και αν μπορούν να εργαστούν εφόσον έχασαν τον σύζυγό τους.
 
Πρόκειται για εφαρμογή του νόμου 4387 που ψηφίστηκε στις 12 Μαΐου και με ενεργοποιήθηκε με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρίου Αναστάσιου Πετρόπουλου, που αλλάζει αναδρομικά (από το 1981) το Καταστατικό του Ταμείου για να μην μπορεί να καταβάλει ξανά τις παροχές που έδινε.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
 
Top