Υπό κατάρρευση βρίσκεται η αγορά της Ρόδου. Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου του νησιού καταγράφεται μείωση της τάξης του...


 50% στους τζίρους των καταστημάτων από την αρχή του 2016 μέχρι και τα μέσα Μαΐου.
Η ανησυχία των εμπόρων και καταστηματαρχών έγκειται στο γεγονός ότι δεν διαφαίνεται ανάκαμψη της κίνησης και των τζίρων κατά τη διάρκεια της σεζόν. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι τουρίστες είναι χαμηλής εισοδηματικής στάθμης και δεν αφήνουν χρήματα στην αγορά.
Εξυπακούεται βέβαια ότι ο ντόπιος πληθυσμός είναι φύσει αδύνατο να στηρίξει την αγορά, καθώς οι φορολογικές υποχρεώσεις, η ανεργία κ.ο.κ δεν αφήνουν περιθώρια στον μέσο πολίτη να «επενδύσει» σε αγορές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Νίκο Μπόνη, το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει υποστεί η τοπική αγορά δεν είναι τόσο η αδυναμία των καταναλωτών αλλά πολύ περισσότερο η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε από το γεγονός ότι η Ρόδος με το 50% της μείωσης των τζίρων των εμπορικών επιχειρήσεων, αφήνει πίσω της πολλές περιοχές της Ελλάδας!
Μιλώντας στη «δ» ο κ. Μπόνης, δήλωσε: «Η κατάσταση στην αγορά της Ρόδου δεν είναι καθόλου καλή. Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τα μέσα Μαΐου έχει καταγραφεί μείωση τα τάξης του 50% στους τζίρους των εμπορικών επιχειρήσεων. Αυτό που πληρώνει αυτή τη στιγμή το νησί μας, είναι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν καταγράφονται τόσα ψηλά ποσοστά πτώσης των τζίρων!
Δυστυχώς δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ανάκαμψη κατά την τουριστική περίοδο. Οι ενδείξεις που έχουμε για την εξέλιξη της σεζόν δεν είναι αισιόδοξες. Ακόμα όμως και να κινηθούν οι αφίξεις σε ικανοποιητικά επίπεδα, οι τουρίστες δεν αφήνουν πλέον χρήματα στην αγορά».
Βάσει των παραπάνω ο χειμώνας προβλέπεται να είναι πραγματικά πολύ δύσκολος για τις τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις. Άλλωστε η αγορά αντιμετωπίζει μία συνεχώς κλιμακούμενη ύφεση την τελευταία εξαετία. Ακόμη και υγιείς και εύρωστες επιχειρήσεις έφθασαν σε σημείο να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
«Ελάχιστες επιχειρήσεις είναι αυτές οι οποίες θα μπορέσουν να σταθούν στην αγορά της Ρόδου. Η επόμενη μέρα φαντάζει πραγματικά πολύ δύσκολη. Αν όντως η τουριστική σεζόν δεν φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα, δυστυχώς το χειμώνα δεν θα αποφύγουμε λουκέτα. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι διανύουμε τον 6ο χρόνο ύφεσης», επισημαίνει ο κ. Μπόνης.

Η κατάσταση στην Παλιά Πόλη
Εξίσου δύσκολη φαίνεται να είναι η κατάσταση και στην αγορά της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Ενώ κυκλοφορεί κόσμος στα σοκάκια, οι πελάτες μπαίνουν στα καταστήματα μόνο για «οφθαλμόλουτρο» και σπάνια κάνουν αγορές ή τουλάχιστον αγοράζουν αντικείμενα χαμηλής αξίας.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης κ. Τάσος Μελετίου, αναφέρει στη «δ»: «Αρκετός κόσμος κυκλοφορεί στην Μεσαιωνική Πόλη, οι τουρίστες όμως δεν ξοδεύουν. Τον Μάιο τα πράγματα μπορούμε να πούμε ότι ήταν απογοητευτικά. Τα μαγαζιά έκλειναν από τις 9 το βράδυ. Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε μία κάπως μεγαλύτερη κίνηση, τα καταστήματα εξακολουθούν όμως να είναι άδεια.
Κατά μέσο όρο καταγράφεται μείωση 30% στους τζίρους των καταστημάτων! Προφανώς θα υπάρχουν καταστήματα με μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης. Όπως αντιλαμβάνεστε, τα πράγματα είναι πραγματικά πολύ δύσκολα. Δυστυχώς δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει όταν το ΦΠΑ μας έχει φθάσει στο 24% και οι επιβάτες π.χ. των κρουαζιερόπλοιων ψωνίζουν duty free ακόμη και σουβενίρ».
Ο κ. Μελετίου σημειώνει ότι φέτος πέρα από όλα τα άλλα προβλήματα, παρατηρείται αύξηση στο φαινόμενο του κατευθυνόμενου εμπορίου, με τους αρχηγούς των γκρουπ (συνήθως ξένοι) να διαδίδουν ότι η τοπική αγορά είναι ασύμφορη και να συνιστούν στους τουρίστες να αποφεύγουν να ψωνίζουν ή να τους κατευθύνουν σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
«Φέτος, με μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι άλλες χρονιές, έρχονται πελάτες οι οποίοι μας αναφέρουν ότι οι αρχηγοί των γκρουπ, τους λένε να μην ψωνίζουν από τα καταστήματά μας επειδή είναι πάρα πολύ ακριβά, επειδή οι ντόπιοι καταστηματάρχες τους «κλέβουν» κλπ. Επίσης διακρίνεται μία όξυνση του προβλήματος του κατευθυνόμενου εμπορίου. Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι η δήλωση μίας επιβάτιδας κρουζιερόπλοιου.
Όταν ρωτήθηκε γιατί επιστρέφει το γκρουπ τόσο νωρίς στο πλοίο, το οποίο και θα παρέμενε για αρκετές ώρες ακόμη στο λιμάνι μας, είπε ότι τους συνιστούν για λόγους …ασφαλείας να μην περιφέρονται άσκοπα και μόνοι τους στο νησί, αλλά να είναι πάντα μαζί με το γκρουπ για λόγους ασφαλείας!
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η παραπληροφόρηση οργιάζει! Αυτό που συνιστούμε εμείς στους επισκέπτες είναι να γράφουν και να κοινοποιούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τι πραγματικά συμβαίνει. Είναι ένας τρόπος να αποκατασταθεί η αλήθεια και να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Πρέπει να γίνει κάτι επειγόντως για να αντιμετωπιστεί αυτή η έλλειψη πληροφόρησης», τονίζει ο κ. Μελετίου.

 
Top