Ένα αλαλούμ επικρατεί ακόμα στο υπουργείο Παιδείας για το τι θα επικρατήσει τελικά φέτος με το ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς, ενώ...


 την ίδια ώρα βάζει τέλος στις όποιες αοριστίες υπήρχαν σχετικά με τα ολοήμερα, ζήτημα για το οποίο είχε γίνει ιδιαίτερος θόρυβος τις προηγούμενες εβδομάδες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι ακόμα στον αέρα για τη νέα σχολική χρονιά 2016 - 2017 το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» ή όπως είθισται να ονομάζεται «Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ», αφού η χρηματοδότηση του προγράμματος καλύπτεται με ευρωπαϊκούς πόρους σε ένα μεγάλο ποσοστό.
Παράλληλα, στην νέα έκδοση του προγράμματος αναμένονται ριζικές αλλαγές με κλιμακωτή επιδότηση ανάλογα με το εισόδημα. Δηλαδή, πλέον οι παιδικοί σταθμοί δεν θα είναι δωρεάν για όλους.
Το πρόγραμμα ακόμα δεν έχει ενταχθεί με απόφαση στο νέο ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και η ΕΕΤΑΑ δεν έχει προσκληθεί να υποβάλει το σχέδιό της προς έγκριση για την ένταξη του προγράμματος στην νέα προγραμματική περίοδο, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης έναρξης της δωρεάν φιλοξενίας των παιδιών των ωφελούμενων κάτι που συνέβη και πέρσι.
Την ίδια στιγμή, δεν είναι καθόλου απίθανο να υπάρχουν πλέον στη λίστα ελάχιστοι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, καθώς παραμένουν απλήρωτοι από την τρέχουσα σχολική χρονιά.
Το ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης που είχε εγκριθεί για να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων ύψους 46,1 εκατ. ευρώ, από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ δεν έχει αποδοθεί ακόμη στις ιδιωτικές δομές φιλοξενίας.
Ως αποτέλεσμα, οι δομές να αντιμετωπίζουν λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται εδώ και δύο χρόνια σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία τους.
Η καθυστέρηση της έναρξης της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων θα αναγκάσει χιλιάδες γονείς στην καλύτερη περίπτωση εντός Ιουλίου να «τρέξουν» να μαζέψουν τα δικαιολογητικά και στα τέλη Αυγούστου να μάθουν εάν θα ωφεληθούν απο την επιδότηση του ΕΣΠΑ, ώστε να μην πληρώσουν είτε σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς είτε σε ιδιωτικούς. Η μοριοδότηση και η σύζευξη η οποία ακολουθεί από την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) ευνοεί πάντα τους Δημοτικούς παιδικούς κατά ποσοστό περίπου 70% έναντι 30% των Ιδιωτικών.
Την χρονιά 2015 - 2016 συνολικά υποβλήθηκαν 120.000 αιτήσεις και ικανοποιήθηκαν οι 81.000, περίπου 1.000 περισσότερες από πέρυσι, που αντιστοιχούν σε 68-70.000 οικογένειες.
Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας κ. Γ. Ιωαννίδης είχε πριν λίγο καιρό κάνει γνωστό ότι το πρόγραμμα θα επανεξεταστεί και δεν θα είναι πλέον στην κατεύθυνση να δικαιούνται όλοι οι γονείς τα παιδιά τους να φιλοξενούνται εντελώς δωρεάν αλλά να μειωθεί η επιδότηση κλιμακωτά ανάλογα με το εισόδημα, προκειμένου να ωφεληθούν περισσότεροι απο τους συνήθεις δικαιούχους.
Είχε,δε, αποδώσει σε “ευνόητους λόγους” το γεγονός, ότι αυτό “έγινε και εντάθηκε τα τελευταία 3-4 χρόνια, γιατί ήταν ένα έσοδο που ερχόταν εν μέσω μιας κρίσης'', ενώ πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με το υπουργεία Οικονομίας και Εσωτερικών γίνεται προσπάθεια να σχεδιαστεί “ένα νέο σύστημα σε σχέση με το πρόγραμμα για τους παιδικούς σταθμούς, το οποίο όμως ταυτόχρονα θα εφαρμοστεί με ένα νέο σύστημα χρηματοδότησης των δημοτικών παιδικών σταθμών”.

Οι προϋποθέσεις εγγραφής στο ολοήμερο
Μια διευκρινιστική ανακοίνωση, δε, του υπουργείου έρχεται να βάλει τέλος στις όποιες απορίες των γονιών για τα ολοήμερα, ''ανοίγοντας'' την πόρτα, σε μεγαλύτερο αριθμό παιδιών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, όταν ένας γονιός έχει βεβαίωση εργασίας κι ο άλλος έχει κάρτα ανεργίας, έχουν δικαίωμα εγγραφής στο ολοήμερο.
Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, κ.λ.π. αρκεί η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης του ασφαλιστικού τους φορέα.
Την περασμένη Δευτέρα, μάλιστα, το υπουργείο εξέδωσε εγκύκλιο, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων.
«Οι εγκύκλιοι σχετικά με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις εγγραφής μαθητών στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία, καθιστούν σαφείς τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για πλήρη εφαρμογή των ρυθμίσεων με στόχο την «απόλυση» περισσότερων από 6.000 αναπληρωτών την επόμενη σχολική χρονιά» σχολίασε η ΔΟΕ την εγκύκλιο του υπουργείου, υπενθυμίζοντας την απεργιακή κινητοποίηση με την πορεία διαμαρτυρίας Στις 8 Ιουνίου.
Όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές στα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία. Το ΔΣ της ΔΟΕ θεωρεί ότι έχει μεγάλη σημασία να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους γονείς που επιθυμούν να φοιτήσουν τα παιδιά τους είτε στην πρωινή ζώνη είτε στο ολοήμερο (Δημοτικό και Νηπιαγωγείο) να καταθέσουν αιτήσεις ανεξάρτητα αν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις που προβλέπει η Υ.Α. αλλά και η νέα εγκύκλιος.

 
Top