Σε συνέντευξη που έδωσε στο real fm και στον Ν. Χατζηνικολάου ο Υπουργός υγείας απάντησε σε καίρια ερωτήματα που αφορούν την υγεία στη χώρα, αλλά και πως θα πληρωθούν με το πέρασμα του χρόνου αυτές οι κενές θέσεις.
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Κύριε Υπουργέ, καλή σας ημέρα.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου. Καλημέρα.
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Θα ξεκινήσω ουσιαστικά χωρίς ερώτημα, ζητώντας να μου πείτε με ποιον τρόπο κινείται το Υπουργείο Υγείας για να μαζέψει το πράγμα στην υγεία. Στη δημόσια υγεία όπου φαίνεται ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα.
Περιγράφουν οι συμπολίτες μας καταστάσεις πραγματικά πολύ δύσκολες, όπου για παράδειγμα συμπολίτης μας λέει, ότι για να χειρουργηθεί η γυναίκα του αναγκάστηκε να κάνει δωρεά εκείνος τα υλικά που απαιτούνταν στο νοσοκομείο, λόγω έλλειψης χρημάτων.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Αναφέρεστε φαντάζομαι στο ΑΧΕΠΑ.
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Ναι, αναφέρομαι σε αυτό. Το διάβασα στις εφημερίδες τις τελευταίες μέρες ή ακούω συμπολίτες μας να μιλούν για το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.
Η εικόνα είναι γνωστή. Ας μην πολυλογώ. Ας ακούσω μία πρώτη δική σας τοποθέτηση.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Κύριε Χατζηνικολάου, η εικόνα είναι απολύτως γνωστή και το ξέρει από πρώτο χέρι, το βιώνει στην καθημερινότητά του και ο πολίτης, ο οποίος ταλαιπωρείται και επιβαρύνεται οικονομικά, αλλά και ο εργαζόμενος στο σύστημα.
Αυτήν την εικόνα δεν έχουμε κανένα λόγο να την εξωραΐσουμε. Αυτό όμως που θέλουμε να πούμε, είναι ότι έχουμε προχωρήσει σε μία δέσμη παρεμβάσεων που πιστεύουμε ότι σιγά – σιγά αρχίζουν να βελτιώνουν αυτήν την άσχημη πραγματικότητα.
Είμαστε ση φάση που έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού. Τα κενά είναι τεράστια. Λείπουν από το σύστημα υγείας πάνω από 25.000 εργαζόμενοι.
Προφανώς αυτές οι ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν γρήγορα. Φέτος όμως έχουμε προχωρήσει σε μία δέσμη προσλήψεων 3.500 περίπου εργαζομένων, γιατρών, νοσηλευτών και υπόλοιπου προσωπικού, με σχέση εργασίας μόνιμης, που ευελπιστούμε μέσα στο 2016 να έχουν τοποθετηθεί.
Ήδη έχει κλείσει η πρώτη προκήρυξη και οι πρώτοι περίπου 985 εργαζόμενοι αυτόν τον καιρό τοποθετούνται στα νοσοκομεία. Αυτή είναι η πρώτη μικρή, αλλά αισθητή ένεση ανθρώπινου δυναμικού μετά από 6 χρόνια κύριε Χατζηνικολάου.
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Η ΠΟΕΔΗΝ μιλάει για 30.000 κενές οργανικές θέσεις. Μιλάμε για έναν τεράστιο αριθμό. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε με τα νούμερα αυτά.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Κοιτάξτε και εμείς εκτιμούμε, ότι σας είπα, ότι είναι πάνω από 20.000. κατ’ εκτίμηση γύρω στις 25.000. Εμείς τώρα αυτό που θέλουμε, είναι με ένα πρόγραμμα τριετίας – τετραετίας να περάσουμε σε μία σταδιακή κάλυψη των πιο επειγόντων κενών.
Νομίζουμε ότι αυτό το κάνουμε σε πρώτη φάση με τις προσλήψεις αυτές φέτος, οι οποίες συνεπικουρούνται από προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, δηλαδή μη μόνιμου προσωπικού, με συμβάσεις είτε ετήσιες, είτε για τους γιατρούς φτάνουν μέχρι και τριετής.
Η θητεία μπορεί να είναι τριετής σε ορισμένα τμήματα πολύ κρίσιμα, όπως είναι οι μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως είναι τα ΤΕΠ, όπως είναι ψυχιατρικές κλινικές, μονάδες τεχνητού νεφρού και λοιπά και λοιπά.
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Για τις μονάδες εντατικής θεραπείας διαβάζω εδώ στην ίδια ανακοίνωση αυτή της ΠΟΕΔΗΝ, ότι παραμένουν κλειστές 50 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας, πολύτιμες κλίνες, ότι η στελέχωση είναι κάτω των ορίων ασφαλείας, ότι τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν υλικά και φάρμακα και ότι αυτές οι 50 κλίνες θα μπορούσαν να λειτουργούν αν είχε ανανεωθεί η σύμβαση των 190 εργαζομένων που απασχολούνταν στις μονάδες αυτές μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Ακούστε κύριε Χατζηνικολάου. Η αλήθεια είναι η εξής, ότι οι συμβάσεις αυτές δεν μπορούσαν να ανανεωθούν. Υπήρχε νομικό πρόβλημα.
Το ξέρει πολύ καλά η ΠΟΕΔΗΝ, αλλά προτιμά μία αντιπολιτευτική ρητορεία, την οποία δεν εδράζεται συνήθως στην πραγματικότητα.
Εμείς δώσαμε το δικαίωμα στους εργαζόμενους που έληξαν οι συμβάσεις τον Οκτώβριο, να παραμείνουν με τη μορφή παροχής δελτίου υπηρεσιών, δηλαδή με μπλοκάκι για ένα τρίμηνο, που ήταν αναγκαίο κενό που έπρεπε να υπάρξει για να μπορέσουν να διεκδικήσουν ξανά την πρόσληψή τους στην νέα προκήρυξη.
Είναι το κενό αυτό με βάση το Π.Δ. Παυλόπουλου και λοιπά, για την δυνατότητα συμβάσεων που δεν υπερβαίνουν τη διετία. Προχωρήσαμε την προκήρυξη. Αντί για 230 θέσεις έχουμε προκηρύξει 500 θέσεις, έχουμε διπλασιάσει και τον αριθμό των γιατρών και τον αριθμό των νοσηλευτών.
Πιστεύω ότι με αυτή την προκήρυξη, η οποία τώρα μπαίνει στην τελική ευθεία, αυτές τις μέρες η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ ενέκρινε τον κατάλογο των επιτυχόντων για το ιατρικό προσωπικό και ακολουθεί και για το νοσηλευτικό.
Πετυχαίνουμε μία σταθεροποίηση της λειτουργίας των υπαρχόντων κλινών και ταυτόχρονα αυξάνουμε την διαθεσιμότητα, ειδικά στο λεκανοπέδιο όπου έχουμε όντως πρόβλημα, έχουμε λίστα αναμονής που υπερβαίνει τα 20-25 και πολλές φορές και 30 άτομα. Αυτό είναι ντροπιαστικό.
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Είναι ντροπιαστικό, έχετε δίκιο. Εδώ ακούω, κύριε Υπουργέ, ότι ακόμα και σε έναρξη θεραπείας καρκινοπαθών έχουμε χρόνους οι οποίοι είναι πρόκειται απαράδεκτοι.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Έχουμε πρόβλημα στην ακτινοθεραπεία, όχι στη χημειοθεραπεία. Στην ακτινοθεραπεία που συνήθως έπεται της χημειοθεραπείας στις περισσότερες περιπτώσεις, γιατί και εκεί υπάρχει μία δυσκολία, υπάρχουν λίστες αναμονής, τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας είναι περιορισμένα, το προσωπικό το έχουμε και αυτό ενισχύσει, το έχουμε ενσωματώσει στο σχέδιο των προσλήψεων των επόμενων.
Δηλαδή τώρα που ολοκληρώθηκε, σας είπα πριν ότι ολοκληρώθηκαν 985 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τώρα θα επαναπροκηρύξουμε μία δεύτερη δέσμη που περιλαμβάνει 760 θέσεις γιατρών, αυτές ήδη αυτή την περίοδο προκηρύσσονται στα νοσοκομεία και νομίζω το έχουν δώσει ένα σημαντικό σήμα, ειδικά στο ιατρικό προσωπικό, ότι πέρασε η περίοδος της συνεχούς διαρροής ανθρώπινου δυναμικού και ότι περνάμε σιγά-σιγά σε μία σταδιακή ενίσχυση.
Και θα υπάρχουν και περίπου 1.700 θέσεις νοσηλευτών και υπόλοιπου προσωπικού. Αυτές μιλάμε για μόνιμες θέσεις.
Είναι η πρώτη σημαντική ενίσχυση του συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό μετά από έξι χρόνια, κύριε Χατζηνικολάου. Αυτή είναι η αλήθεια.
Έχουμε …αυξημένη επιχορήγηση φέτος στα νοσοκομεία…
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Σε αυτό θα ερχόμουν. Το πρόβλημα είναι τα χρήματα, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, ότι τα ταμεία είναι άδεια, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων είναι περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η χρηματοδότηση φέτος ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρσι….
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Όχι δεν ισχύει αυτό.
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Έτσι λέει εδώ η ΠΟΕΔΗΝ λέει ότι ήταν μειωμένη κατά 350 εκατομμύρια σε σχέση με πέρσι.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Κύριε Χατζηνικολάου, έχουμε εξηγήσει κατ’ επανάληψη τα ακριβή στοιχεία στην ΠΟΕΔΗΝ. Έχει η ΠΟΕΔΗΝ στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, στον κύριο Χουλιαράκη και τους έχει επίσης δώσει την πλήρη εικόνα. Και μάλιστα και ποια είναι και η προοπτική στο επόμενο μεσοπρόθεσμο, στην επόμενη τριετία δηλαδή για τη στήριξη του συστήματος υγείας.
Η αλήθεια ποια είναι, κύριε Χατζηνικολάου, πέρσι είχαμε ένα προϋπολογισμό λειτουργικών δαπανών για το σύστημα υγείας 1,388 δισεκατομμύρια. Σήμερα έχουμε 1,634. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτό είναι το όριο αγορών του συστήματος.
Η ΠΟΕΔΗΝ μπερδεύει την κρατική χρηματοδότηση με το όριο αγορών. Η κρατική χρηματοδότηση και αυτή αυξήθηκε από 1,025 που ήταν το 2015 σε ένα 1,156 το 2016.
Δεν υπάρχει συνεχιζόμενη περικοπή προϋπολογισμών, υπάρχει μία οριακή ενίσχυση και για πρώτη φορά αρχίζει να υποχωρεί η πολιτική της λιτότητας εδώ και έξι χρόνια. Και αυτό ήταν κεντρική επιλογή της Κυβέρνησης αυτό. Δεν ήταν….
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Κύριε Υπουργέ, πρέπει να πω ότι σας ακούω με ικανοποίηση να παραδέχεστε ότι υπάρχει πρόβλημα και το λέω γιατί…
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Φυσικά υπάρχει πρόβλημα, αλίμονο.
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Γιατί όταν πριν από λίγο καιρό, πριν από δύο μήνες έκανε ένα μεγάλο ρεπορτάζ η RealNews για τις εικόνες ντροπής τα νοσοκομεία, πέσατε, ο κύριος Πολάκης έπεσε να μας φάει ότι δουλεύουμε, λέει, για την αριστερή παρένθεση και δεν ξέρω τι άλλο, κάνοντας απίθανες πολιτικές προεκτάσεις ενώ απλώς φωτογραφίσαμε την πραγματικότητα.
Γιατί όταν για παράδειγμα,…
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Συνήθως…
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Ένα λεπτό να ολοκληρώσω και θα σας αφήσω όλο το χρόνο να απαντήσετε.
Όταν για παράδειγμα, η διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Γεννηματάς, η κυρία Παγώνη, λέει ότι λείπουν 70 γιατροί και περίπου 400 νοσηλευτές από το νοσοκομείο, ή όταν για παράδειγμα, μπαίνουμε στο Τζάνειο και βλέπουμε εκεί όλο το ισόγειο να είναι, ουσιαστικά να έχει καταληφθεί από ράντζα, εικόνες που είχαμε, που σε τέτοια ένταση δεν τις έχουμε ξαναζήσει.
Δεν μπορεί να κλείνει κανείς τα μάτια στην πραγματικότητα. Το θέμα είναι να γίνει μια, να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτά.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Κύριε Χατζηνικολάου, σας το λέω ευθέως. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα σοβαρό σχέδιο στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας μετά από την περίοδο τη μνημονιακή.
Εμείς είμαστε άνθρωποι της δημόσιας … κύριε Χατζηνικολάου. Δεν πήγαμε στο Υπουργείο για να κάνουμε πολιτική καριέρα, ούτε να έχουμε προσωπική στρατηγική.
Πήγαμε επειδή ακριβώς έχουμε υπηρετήσει τη δημόσια … και έχουμε ενδιαφέρον και αφοσίωση στο να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας, να στηρίξουμε το ανθρώπινο δυναμικό του, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις αυξανόμενες συνολικές ανάγκες.
Φέτος προσθέσαμε τους ανασφάλιστους στη δυνατότητά τους να έχουν πρόσβαση δωρεάν στο σύστημα υγείας. Αυτό είναι μία μεγάλη τομή. Ξέρετε πόσος κόσμος απέφευγε να χειρουργηθεί, να πάρει θεραπεία ακριβή, να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο επειδή έπρεπε να πληρώσει είτε από την τσέπη του, είτε να αποδεχθεί ως χρέος στην εφορία ένα δυσβάσταχτο ποσό;
Αυτό αντιμετωπίστηκε θεσμικά και το θέμα τώρα είναι να βελτιωθεί η λειτουργία και η αποδοτικότητα του συστήματος υγείας για να μπορέσει να καλύψει αυτήν την αυξημένη ζήτηση.
Άρα, είμαστε σε μία φάση που το σύστημα υγείας ανοίγει την πρόσβασή του, διευκολύνει την πρόσβασή των πολιτών και κυρίως μας ενδιαφέρει να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών.
Αυτό θέλει βεβαίως ένα χρόνο για να μεταφραστεί σε αισθητή βελτίωση στην καθημερινότητα. Είμαστε σε αυτό το κενό κύριε Χατζηνικολάου.
Έχουνε προχωρήσει αρκετές παρεμβάσεις. Έχουμε δρομολογήσει προσλήψεις προσωπικού. Έχουμε αυξήσεις οριακά έστω στη χρηματοδότηση. Προχωρούμε τώρα σε αλλαγές των διοικήσεων στα νοσοκομεία με μία διαδικασία απολύτως αξιοκρατική και δεν είναι τυχαίο το ότι δεν επικρίνεται η κυβέρνηση, τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο.
Και προχωρούμε επίσης σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν και τη διοίκηση του συστήματος και τον τομέα των προμηθειών, που πολύ κρίσιμο θέμα.
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Εκεί τι γίνεται; Διότι οι προμηθευτές υγείας μιλούν για τεράστια χρέη απέναντί τους, ότι έχουν εκτροχιαστεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων και ότι αναγκάζονται να κόβουν ουσιαστικά τις προμήθειες.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Ένα μέρος λοιπόν των προβλημάτων εφοδιασμού των νοσοκομείων οφείλεται και σε αυτό. Οι ελλείψεις που υπάρχουν πολλές φορές ακόμα και σε φτηνά υλικά, οφείλονται στο ότι έχει μπλοκάρει ένα ολόκληρος σύστημα, μέσα από το παρατηρητήριο τιμών, μέσα από τη λειτουργία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, μέσα από τους διαγωνισμούς που έχουν μπλοκάρει και δεν προωθούνται, μέσα από τα εντάλματα που δεν εγκρίνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Υπάρχει ένας κυκεώνας γραφειοκρατικός, ο οποίος αποστερεί τα δημόσια νοσοκομεία κάποιες φορές από απαραίτητα υλικά. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις και νομοθετικές για να εκτονώσουμε και να διευκολύνουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς σε αυτό το επίπεδο, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι μία σοβαρή μεταρρύθμιση νομοθετική.
Την προωθούμε και πιστεύω στους επόμενους μήνες θα είμαστε σε θέση να την φέρουμε στη Βουλή για ψήφιση. Θα είναι μία τομή στη λειτουργία του συστήματος των … που όλος ο κόσμος ξέρει ότι ήταν πεδίο συναλλαγής διαφθοράς και φυσικά σπατάλης.
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Τώρα θα σας διαβάσω ένα σχόλιο ενός συμπολίτη μας, το οποίο είναι ένα λαϊκό σχόλιο. Νομίζω είναι το καλύτερο για να κλείσουμε την κουβέντα μας. Να δώσετε μία απάντηση.
Μου γράφει, αν μιλούσαμε για τις τράπεζες μου λέει κύριε Χατζηνικολάου, θα είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί ήδη με καμία 10αριά – 15αριά δις ευρώ.
Όταν μιλάμε για το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο; Είναι ένα λαϊκό σχόλιο, αυθεντικό.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Εύστοχο είναι. Με την ίδια αναλογία θα μπορούσαν να μιλήσουν και για τα ταμεία, τα οποία επίσης υπέστηκαν μία πολύ μεγάλη περικοπή με το PSI, αλλά δεν υπήρξε ανακεφαλαιοποίηση.
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Βεβαίως.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Κοιτάξτε, δεν έχουμε αυταπάτες. Έχουμε ένα μνημονιακό πλαίσιο. Έχουμε ένα νεοφιλελεύθερο περιβάλλον στην Ευρώπη, που προτάσσει τα συμφέροντα και την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Σε αυτό το πλαίσιο το δύσκολο, προσπαθούμε να δώσουμε την προτεραιότητα που χρειάζεται στη δημόσια περίθαλψη, να δημιουργήσουμε ένα δημοσιονομικό χώρο για ενισχυμένη κοινωνική πολιτική.
Αυτή είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης. Έχουμε συμφωνήσει ότι και στο επόμενο μεσοπρόθεσμο τριετίας, δηλαδή μέχρι το 2019 θα υπάρξει αντίστοιχη ενίσχυση στο τομέα αυτό της δημόσιας περίθαλψης.
Ήδη υπάρχουν τα πρώτα δημοσιεύματα από την προκαταρκτική προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2017 όπου επίσης αναφέρεται ότι η υγεία θα είναι ένας τομέας που θα υπάρξει ενίσχυση και όχι περικοπή, όπως σε άλλα Υπουργεία.
Νομίζω, λοιπόν, ότι η βούληση υπάρχει. Το θέμα είναι να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή ότι δεν είναι μονόδρομος η απαξίωση και η εγκατάλειψη της δημόσιας περίθαλψης. Να στηρίξουμε το ηθικό του ανθρώπινου δυναμικού.
Εγώ αυτή την περίοδο που έχω πάει σε πολλά νοσοκομεία, προχθές ήμουν στη Μυτιλήνη, πριν από δέκα μέρες ήμουν στη Λάρισα, έχω μιλήσει με τους εργαζόμενους, μιλώ με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο κόσμος καταλαβαίνει τη δυσκολία, είναι διατεθειμένος να βοηθήσει, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις υποχρεώσεις του απέναντι στον άρρωστο και αυτό που ζητάει από εμάς είναι πιο συστηματική φροντίδα κα κυρίως επιτάχυνση των διαδικασιών, ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό.
Εκεί πάσχει το σύστημα κα νομίζω ότι με τις παρεμβάσεις που κάνουμε, που πολλές φορές δεν έχουν την ταχύτητα που θα θέλαμε, αυτό είναι αλήθεια, το ΑΣΕΠ μας άφησε περίπου ένα εξάμηνο πίσω από τις αρχικές προθεσμίες που είχαμε συμφωνήσει.
Προσπαθούμε, λοιπόν, και νομίζω ότι το 2016 θα είναι μία χρονιά πιο σταθεροποιημένης και πιο βελτιωμένης λειτουργίας του εθνικού συστήματος υγείας.
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
stogiatro.gr
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Κύριε Υπουργέ, καλή σας ημέρα.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου. Καλημέρα.
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Θα ξεκινήσω ουσιαστικά χωρίς ερώτημα, ζητώντας να μου πείτε με ποιον τρόπο κινείται το Υπουργείο Υγείας για να μαζέψει το πράγμα στην υγεία. Στη δημόσια υγεία όπου φαίνεται ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα.
Περιγράφουν οι συμπολίτες μας καταστάσεις πραγματικά πολύ δύσκολες, όπου για παράδειγμα συμπολίτης μας λέει, ότι για να χειρουργηθεί η γυναίκα του αναγκάστηκε να κάνει δωρεά εκείνος τα υλικά που απαιτούνταν στο νοσοκομείο, λόγω έλλειψης χρημάτων.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Αναφέρεστε φαντάζομαι στο ΑΧΕΠΑ.
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Ναι, αναφέρομαι σε αυτό. Το διάβασα στις εφημερίδες τις τελευταίες μέρες ή ακούω συμπολίτες μας να μιλούν για το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.
Η εικόνα είναι γνωστή. Ας μην πολυλογώ. Ας ακούσω μία πρώτη δική σας τοποθέτηση.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Κύριε Χατζηνικολάου, η εικόνα είναι απολύτως γνωστή και το ξέρει από πρώτο χέρι, το βιώνει στην καθημερινότητά του και ο πολίτης, ο οποίος ταλαιπωρείται και επιβαρύνεται οικονομικά, αλλά και ο εργαζόμενος στο σύστημα.
Αυτήν την εικόνα δεν έχουμε κανένα λόγο να την εξωραΐσουμε. Αυτό όμως που θέλουμε να πούμε, είναι ότι έχουμε προχωρήσει σε μία δέσμη παρεμβάσεων που πιστεύουμε ότι σιγά – σιγά αρχίζουν να βελτιώνουν αυτήν την άσχημη πραγματικότητα.
Είμαστε ση φάση που έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού. Τα κενά είναι τεράστια. Λείπουν από το σύστημα υγείας πάνω από 25.000 εργαζόμενοι.
Προφανώς αυτές οι ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν γρήγορα. Φέτος όμως έχουμε προχωρήσει σε μία δέσμη προσλήψεων 3.500 περίπου εργαζομένων, γιατρών, νοσηλευτών και υπόλοιπου προσωπικού, με σχέση εργασίας μόνιμης, που ευελπιστούμε μέσα στο 2016 να έχουν τοποθετηθεί.
Ήδη έχει κλείσει η πρώτη προκήρυξη και οι πρώτοι περίπου 985 εργαζόμενοι αυτόν τον καιρό τοποθετούνται στα νοσοκομεία. Αυτή είναι η πρώτη μικρή, αλλά αισθητή ένεση ανθρώπινου δυναμικού μετά από 6 χρόνια κύριε Χατζηνικολάου.
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Η ΠΟΕΔΗΝ μιλάει για 30.000 κενές οργανικές θέσεις. Μιλάμε για έναν τεράστιο αριθμό. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε με τα νούμερα αυτά.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Κοιτάξτε και εμείς εκτιμούμε, ότι σας είπα, ότι είναι πάνω από 20.000. κατ’ εκτίμηση γύρω στις 25.000. Εμείς τώρα αυτό που θέλουμε, είναι με ένα πρόγραμμα τριετίας – τετραετίας να περάσουμε σε μία σταδιακή κάλυψη των πιο επειγόντων κενών.
Νομίζουμε ότι αυτό το κάνουμε σε πρώτη φάση με τις προσλήψεις αυτές φέτος, οι οποίες συνεπικουρούνται από προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, δηλαδή μη μόνιμου προσωπικού, με συμβάσεις είτε ετήσιες, είτε για τους γιατρούς φτάνουν μέχρι και τριετής.
Η θητεία μπορεί να είναι τριετής σε ορισμένα τμήματα πολύ κρίσιμα, όπως είναι οι μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως είναι τα ΤΕΠ, όπως είναι ψυχιατρικές κλινικές, μονάδες τεχνητού νεφρού και λοιπά και λοιπά.
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Για τις μονάδες εντατικής θεραπείας διαβάζω εδώ στην ίδια ανακοίνωση αυτή της ΠΟΕΔΗΝ, ότι παραμένουν κλειστές 50 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας, πολύτιμες κλίνες, ότι η στελέχωση είναι κάτω των ορίων ασφαλείας, ότι τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν υλικά και φάρμακα και ότι αυτές οι 50 κλίνες θα μπορούσαν να λειτουργούν αν είχε ανανεωθεί η σύμβαση των 190 εργαζομένων που απασχολούνταν στις μονάδες αυτές μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Ακούστε κύριε Χατζηνικολάου. Η αλήθεια είναι η εξής, ότι οι συμβάσεις αυτές δεν μπορούσαν να ανανεωθούν. Υπήρχε νομικό πρόβλημα.
Το ξέρει πολύ καλά η ΠΟΕΔΗΝ, αλλά προτιμά μία αντιπολιτευτική ρητορεία, την οποία δεν εδράζεται συνήθως στην πραγματικότητα.
Εμείς δώσαμε το δικαίωμα στους εργαζόμενους που έληξαν οι συμβάσεις τον Οκτώβριο, να παραμείνουν με τη μορφή παροχής δελτίου υπηρεσιών, δηλαδή με μπλοκάκι για ένα τρίμηνο, που ήταν αναγκαίο κενό που έπρεπε να υπάρξει για να μπορέσουν να διεκδικήσουν ξανά την πρόσληψή τους στην νέα προκήρυξη.
Είναι το κενό αυτό με βάση το Π.Δ. Παυλόπουλου και λοιπά, για την δυνατότητα συμβάσεων που δεν υπερβαίνουν τη διετία. Προχωρήσαμε την προκήρυξη. Αντί για 230 θέσεις έχουμε προκηρύξει 500 θέσεις, έχουμε διπλασιάσει και τον αριθμό των γιατρών και τον αριθμό των νοσηλευτών.
Πιστεύω ότι με αυτή την προκήρυξη, η οποία τώρα μπαίνει στην τελική ευθεία, αυτές τις μέρες η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ ενέκρινε τον κατάλογο των επιτυχόντων για το ιατρικό προσωπικό και ακολουθεί και για το νοσηλευτικό.
Πετυχαίνουμε μία σταθεροποίηση της λειτουργίας των υπαρχόντων κλινών και ταυτόχρονα αυξάνουμε την διαθεσιμότητα, ειδικά στο λεκανοπέδιο όπου έχουμε όντως πρόβλημα, έχουμε λίστα αναμονής που υπερβαίνει τα 20-25 και πολλές φορές και 30 άτομα. Αυτό είναι ντροπιαστικό.
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Είναι ντροπιαστικό, έχετε δίκιο. Εδώ ακούω, κύριε Υπουργέ, ότι ακόμα και σε έναρξη θεραπείας καρκινοπαθών έχουμε χρόνους οι οποίοι είναι πρόκειται απαράδεκτοι.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Έχουμε πρόβλημα στην ακτινοθεραπεία, όχι στη χημειοθεραπεία. Στην ακτινοθεραπεία που συνήθως έπεται της χημειοθεραπείας στις περισσότερες περιπτώσεις, γιατί και εκεί υπάρχει μία δυσκολία, υπάρχουν λίστες αναμονής, τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας είναι περιορισμένα, το προσωπικό το έχουμε και αυτό ενισχύσει, το έχουμε ενσωματώσει στο σχέδιο των προσλήψεων των επόμενων.
Δηλαδή τώρα που ολοκληρώθηκε, σας είπα πριν ότι ολοκληρώθηκαν 985 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Τώρα θα επαναπροκηρύξουμε μία δεύτερη δέσμη που περιλαμβάνει 760 θέσεις γιατρών, αυτές ήδη αυτή την περίοδο προκηρύσσονται στα νοσοκομεία και νομίζω το έχουν δώσει ένα σημαντικό σήμα, ειδικά στο ιατρικό προσωπικό, ότι πέρασε η περίοδος της συνεχούς διαρροής ανθρώπινου δυναμικού και ότι περνάμε σιγά-σιγά σε μία σταδιακή ενίσχυση.
Και θα υπάρχουν και περίπου 1.700 θέσεις νοσηλευτών και υπόλοιπου προσωπικού. Αυτές μιλάμε για μόνιμες θέσεις.
Είναι η πρώτη σημαντική ενίσχυση του συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό μετά από έξι χρόνια, κύριε Χατζηνικολάου. Αυτή είναι η αλήθεια.
Έχουμε …αυξημένη επιχορήγηση φέτος στα νοσοκομεία…
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Σε αυτό θα ερχόμουν. Το πρόβλημα είναι τα χρήματα, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, ότι τα ταμεία είναι άδεια, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων είναι περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η χρηματοδότηση φέτος ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρσι….
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Όχι δεν ισχύει αυτό.
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Έτσι λέει εδώ η ΠΟΕΔΗΝ λέει ότι ήταν μειωμένη κατά 350 εκατομμύρια σε σχέση με πέρσι.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Κύριε Χατζηνικολάου, έχουμε εξηγήσει κατ’ επανάληψη τα ακριβή στοιχεία στην ΠΟΕΔΗΝ. Έχει η ΠΟΕΔΗΝ στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, στον κύριο Χουλιαράκη και τους έχει επίσης δώσει την πλήρη εικόνα. Και μάλιστα και ποια είναι και η προοπτική στο επόμενο μεσοπρόθεσμο, στην επόμενη τριετία δηλαδή για τη στήριξη του συστήματος υγείας.
Η αλήθεια ποια είναι, κύριε Χατζηνικολάου, πέρσι είχαμε ένα προϋπολογισμό λειτουργικών δαπανών για το σύστημα υγείας 1,388 δισεκατομμύρια. Σήμερα έχουμε 1,634. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτό είναι το όριο αγορών του συστήματος.
Η ΠΟΕΔΗΝ μπερδεύει την κρατική χρηματοδότηση με το όριο αγορών. Η κρατική χρηματοδότηση και αυτή αυξήθηκε από 1,025 που ήταν το 2015 σε ένα 1,156 το 2016.
Δεν υπάρχει συνεχιζόμενη περικοπή προϋπολογισμών, υπάρχει μία οριακή ενίσχυση και για πρώτη φορά αρχίζει να υποχωρεί η πολιτική της λιτότητας εδώ και έξι χρόνια. Και αυτό ήταν κεντρική επιλογή της Κυβέρνησης αυτό. Δεν ήταν….
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Κύριε Υπουργέ, πρέπει να πω ότι σας ακούω με ικανοποίηση να παραδέχεστε ότι υπάρχει πρόβλημα και το λέω γιατί…
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Φυσικά υπάρχει πρόβλημα, αλίμονο.
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Γιατί όταν πριν από λίγο καιρό, πριν από δύο μήνες έκανε ένα μεγάλο ρεπορτάζ η RealNews για τις εικόνες ντροπής τα νοσοκομεία, πέσατε, ο κύριος Πολάκης έπεσε να μας φάει ότι δουλεύουμε, λέει, για την αριστερή παρένθεση και δεν ξέρω τι άλλο, κάνοντας απίθανες πολιτικές προεκτάσεις ενώ απλώς φωτογραφίσαμε την πραγματικότητα.
Γιατί όταν για παράδειγμα,…
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Συνήθως…
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Ένα λεπτό να ολοκληρώσω και θα σας αφήσω όλο το χρόνο να απαντήσετε.
Όταν για παράδειγμα, η διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Γεννηματάς, η κυρία Παγώνη, λέει ότι λείπουν 70 γιατροί και περίπου 400 νοσηλευτές από το νοσοκομείο, ή όταν για παράδειγμα, μπαίνουμε στο Τζάνειο και βλέπουμε εκεί όλο το ισόγειο να είναι, ουσιαστικά να έχει καταληφθεί από ράντζα, εικόνες που είχαμε, που σε τέτοια ένταση δεν τις έχουμε ξαναζήσει.
Δεν μπορεί να κλείνει κανείς τα μάτια στην πραγματικότητα. Το θέμα είναι να γίνει μια, να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτά.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Κύριε Χατζηνικολάου, σας το λέω ευθέως. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα σοβαρό σχέδιο στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας μετά από την περίοδο τη μνημονιακή.
Εμείς είμαστε άνθρωποι της δημόσιας … κύριε Χατζηνικολάου. Δεν πήγαμε στο Υπουργείο για να κάνουμε πολιτική καριέρα, ούτε να έχουμε προσωπική στρατηγική.
Πήγαμε επειδή ακριβώς έχουμε υπηρετήσει τη δημόσια … και έχουμε ενδιαφέρον και αφοσίωση στο να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας, να στηρίξουμε το ανθρώπινο δυναμικό του, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις αυξανόμενες συνολικές ανάγκες.
Φέτος προσθέσαμε τους ανασφάλιστους στη δυνατότητά τους να έχουν πρόσβαση δωρεάν στο σύστημα υγείας. Αυτό είναι μία μεγάλη τομή. Ξέρετε πόσος κόσμος απέφευγε να χειρουργηθεί, να πάρει θεραπεία ακριβή, να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο επειδή έπρεπε να πληρώσει είτε από την τσέπη του, είτε να αποδεχθεί ως χρέος στην εφορία ένα δυσβάσταχτο ποσό;
Αυτό αντιμετωπίστηκε θεσμικά και το θέμα τώρα είναι να βελτιωθεί η λειτουργία και η αποδοτικότητα του συστήματος υγείας για να μπορέσει να καλύψει αυτήν την αυξημένη ζήτηση.
Άρα, είμαστε σε μία φάση που το σύστημα υγείας ανοίγει την πρόσβασή του, διευκολύνει την πρόσβασή των πολιτών και κυρίως μας ενδιαφέρει να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών.
Αυτό θέλει βεβαίως ένα χρόνο για να μεταφραστεί σε αισθητή βελτίωση στην καθημερινότητα. Είμαστε σε αυτό το κενό κύριε Χατζηνικολάου.
Έχουνε προχωρήσει αρκετές παρεμβάσεις. Έχουμε δρομολογήσει προσλήψεις προσωπικού. Έχουμε αυξήσεις οριακά έστω στη χρηματοδότηση. Προχωρούμε τώρα σε αλλαγές των διοικήσεων στα νοσοκομεία με μία διαδικασία απολύτως αξιοκρατική και δεν είναι τυχαίο το ότι δεν επικρίνεται η κυβέρνηση, τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο.
Και προχωρούμε επίσης σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν και τη διοίκηση του συστήματος και τον τομέα των προμηθειών, που πολύ κρίσιμο θέμα.
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Εκεί τι γίνεται; Διότι οι προμηθευτές υγείας μιλούν για τεράστια χρέη απέναντί τους, ότι έχουν εκτροχιαστεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων και ότι αναγκάζονται να κόβουν ουσιαστικά τις προμήθειες.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Ένα μέρος λοιπόν των προβλημάτων εφοδιασμού των νοσοκομείων οφείλεται και σε αυτό. Οι ελλείψεις που υπάρχουν πολλές φορές ακόμα και σε φτηνά υλικά, οφείλονται στο ότι έχει μπλοκάρει ένα ολόκληρος σύστημα, μέσα από το παρατηρητήριο τιμών, μέσα από τη λειτουργία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, μέσα από τους διαγωνισμούς που έχουν μπλοκάρει και δεν προωθούνται, μέσα από τα εντάλματα που δεν εγκρίνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Υπάρχει ένας κυκεώνας γραφειοκρατικός, ο οποίος αποστερεί τα δημόσια νοσοκομεία κάποιες φορές από απαραίτητα υλικά. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις και νομοθετικές για να εκτονώσουμε και να διευκολύνουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς σε αυτό το επίπεδο, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι μία σοβαρή μεταρρύθμιση νομοθετική.
Την προωθούμε και πιστεύω στους επόμενους μήνες θα είμαστε σε θέση να την φέρουμε στη Βουλή για ψήφιση. Θα είναι μία τομή στη λειτουργία του συστήματος των … που όλος ο κόσμος ξέρει ότι ήταν πεδίο συναλλαγής διαφθοράς και φυσικά σπατάλης.
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Τώρα θα σας διαβάσω ένα σχόλιο ενός συμπολίτη μας, το οποίο είναι ένα λαϊκό σχόλιο. Νομίζω είναι το καλύτερο για να κλείσουμε την κουβέντα μας. Να δώσετε μία απάντηση.
Μου γράφει, αν μιλούσαμε για τις τράπεζες μου λέει κύριε Χατζηνικολάου, θα είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί ήδη με καμία 10αριά – 15αριά δις ευρώ.
Όταν μιλάμε για το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο; Είναι ένα λαϊκό σχόλιο, αυθεντικό.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Εύστοχο είναι. Με την ίδια αναλογία θα μπορούσαν να μιλήσουν και για τα ταμεία, τα οποία επίσης υπέστηκαν μία πολύ μεγάλη περικοπή με το PSI, αλλά δεν υπήρξε ανακεφαλαιοποίηση.
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Βεβαίως.
Κος ΞΑΝΘΟΣ:
Κοιτάξτε, δεν έχουμε αυταπάτες. Έχουμε ένα μνημονιακό πλαίσιο. Έχουμε ένα νεοφιλελεύθερο περιβάλλον στην Ευρώπη, που προτάσσει τα συμφέροντα και την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Σε αυτό το πλαίσιο το δύσκολο, προσπαθούμε να δώσουμε την προτεραιότητα που χρειάζεται στη δημόσια περίθαλψη, να δημιουργήσουμε ένα δημοσιονομικό χώρο για ενισχυμένη κοινωνική πολιτική.
Αυτή είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης. Έχουμε συμφωνήσει ότι και στο επόμενο μεσοπρόθεσμο τριετίας, δηλαδή μέχρι το 2019 θα υπάρξει αντίστοιχη ενίσχυση στο τομέα αυτό της δημόσιας περίθαλψης.
Ήδη υπάρχουν τα πρώτα δημοσιεύματα από την προκαταρκτική προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2017 όπου επίσης αναφέρεται ότι η υγεία θα είναι ένας τομέας που θα υπάρξει ενίσχυση και όχι περικοπή, όπως σε άλλα Υπουργεία.
Νομίζω, λοιπόν, ότι η βούληση υπάρχει. Το θέμα είναι να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή ότι δεν είναι μονόδρομος η απαξίωση και η εγκατάλειψη της δημόσιας περίθαλψης. Να στηρίξουμε το ηθικό του ανθρώπινου δυναμικού.
Εγώ αυτή την περίοδο που έχω πάει σε πολλά νοσοκομεία, προχθές ήμουν στη Μυτιλήνη, πριν από δέκα μέρες ήμουν στη Λάρισα, έχω μιλήσει με τους εργαζόμενους, μιλώ με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο κόσμος καταλαβαίνει τη δυσκολία, είναι διατεθειμένος να βοηθήσει, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις υποχρεώσεις του απέναντι στον άρρωστο και αυτό που ζητάει από εμάς είναι πιο συστηματική φροντίδα κα κυρίως επιτάχυνση των διαδικασιών, ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό.
Εκεί πάσχει το σύστημα κα νομίζω ότι με τις παρεμβάσεις που κάνουμε, που πολλές φορές δεν έχουν την ταχύτητα που θα θέλαμε, αυτό είναι αλήθεια, το ΑΣΕΠ μας άφησε περίπου ένα εξάμηνο πίσω από τις αρχικές προθεσμίες που είχαμε συμφωνήσει.
Προσπαθούμε, λοιπόν, και νομίζω ότι το 2016 θα είναι μία χρονιά πιο σταθεροποιημένης και πιο βελτιωμένης λειτουργίας του εθνικού συστήματος υγείας.
Κος ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
stogiatro.gr