Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες θεωρίες του Stephen Hawking βρήκε υποστήριξη σε εργαστηριακά πειράματα που διεξήχθησαν με αντικείμενο τεχνητές "μαύρες τρύπες". 

Τα νέα στοιχεία για την ύπαρξη της ακτινοβολίας Hawking, θα χαρίσουν άραγε στον Βρετανό φυσικό το βραβείο Νόμπελ;

Το 1974, ο Stephen Hawking υποστήριξε μια τολμηρή θεωρία για ένα φαινόμενο γνωστό και ως ακτινοβολία Hawking. Εν ολίγοις, ο Hawking με την εν λόγω θεωρία του υποστηρίζει ότι οι μαύρες τρύπες σμικρύνονται και χάνονται επειδή εκπέμπουν θερμική ακτινοβολία.

Οι μαύρες τρύπες χάνουν σιγά - σιγά μάζα, αποβάλλοντας στο απόλυτο τίποτα, σε μορφή υποατομικών σωματιδίων, ό,τι έχουν "καταπιεί", εξαιτίας του ισχυρού βαρυτικού πεδίου γύρω τους, το οποίο επηρεάζει την παραγωγή ζευγαριών σωματιδίων και αντισωματιδίων, σύμφωνα με τον κορυφαίο φυσικό.


Η ιδέα αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη συμβατική γνώση, η οποία υποστηρίζει ότι τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει από μια μαύρη τρύπα, αλλά καταστρέφεται μαζί της, όταν αυτή πεθαίνει.

Συν τοις άλλοις, η εύρεση αποδεικτικών στοιχείων, υποστηρικτικών του φαινομένου της "ακτινοβολίας Hawking" αποδείχθηκε δύσκολη αποστολή για τους επιστήμονες, καθώς -θεωρητικά- όταν λαμβάνει χώρα γίνεται τόσο διακριτικά, ώστε η επισήμανση και παρατήρηση του στην απεραντοσύνη του διαστήματος είναι σχεδόν αδύνατη.

Δύο έρευνες στηρίζουν τον Hawking

Τώρα, όμως, δύο ξεχωριστές ομάδες ερευνητών φέρονται να έχουν εντοπίσει στοιχεία που μπορούν να στηρίξουν τους ισχυρισμούς του Hawking -κάτι που αν συμβεί, δεν αποκλείεται να οδηγήσει τον διάσημο κοσμολόγο σε ένα βραβείο που του λείπει: το Νόμπελ.

Πέρυσι, ο καθηγητής Jeff Steinhauer από το Ινστιτούτο Technion στο Ισραήλ, ανέπτυξε έναν τρόπο να δοκιμάσει τη θεωρία του Hawking, δημιουργώντας "μαύρες τρύπες" από ήχο (ακριβέστερα, τις συνθήκες μίας μαύρης τρύπας) στο εργαστήριό του. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, παρατήρησε ότι όντως, οι "μαύρες τρύπες" του υπέφεραν από διαρροή σωματιδίων των ηχητικών κυμάτων.


Πιο πρόσφατα, ο Chris Adami, καθηγητής φυσικής και αστρονομίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν και ο συνάδελφός του από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα, Kamil Bradler, ανέπτυξαν μία νέα θεωρία η οποία τους επιτρέπει να ακολουθούν τον κύκλο ζωής των μαύρων τρυπών.

Χρησιμοποιώντας υπέρ-υπολογιστές, οι ερευνητές δημιούργησαν μία προσομοίωση, δείχνοντας πότε οι πληροφορίες εισέρχονται αλλά και εξέρχονται από μία μαύρη τρύπα. Έτσι, υποστηρίζουν ότι έχουν δώσει, επιτέλους, μία μαθηματική εξήγηση στον τρόπο που η ακτινοβολία Hawking επηρεάζει στην πράξη μία μαύρη τρύπα.

Τα ευρήματα, εάν επιβεβαιωθούν θα έχουν εκτεταμένες συνέπειες ως προς την κατανόηση μας για το σύμπαν, τη φύση του χρόνου και τη σύνδεση του με το παρελθόν και το μέλλον, αλλά και για δυνητικά παράλληλα σύμπαντα, καθιστώντας, ενδεχομένως, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Hawking σε μια ομιλία του, τη συλλογική μνήμη και ιστορία μια ψευδαίσθηση.

Για τον ίδιο, θα είναι ένα βήμα πιο κοντά στο βραβείο Νόμπελ. Ο ίδιος με δηλώσεις του έχει πει ότι αν υπάρχει μία θεωρία του η οποία μπορεί να του "χαρίσει" το βραβείο, είναι εκείνη για την "ακτινοβολία Hawking".

Πηγή

 
Top