Τους δικούς του Ολυμπιακούς Αγώνες θα φιλοξενήσει σε τρεις μήνες το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που γιορτάζει φέτος τα 90 χρόνια από την Ίδρυση του αλλά και το Επετειακό Έτος Αριστοτέλη. Πρόκειται για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας, που θα γόινει 24-31/8/2016 στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι Χαλκιδικής και το διάστημα 1-3/9/2016 στη Θεσσαλονίκη...
Αύριο ξεκινούν οι προκριματικοί της διοργάνωσης, μέσων των οποίων οι διαγωνιζόμενοι -φοιτητές και νέοι που κατοικούν εκτός Ελλάδας και δεν έχουν ζήσει περισσότερο από τρεις μήνες (αθροιστικά) στην Ελλάδα- θα διεκδικήσουν ένα από τα 20 “εισιτήρια” για τους τελικούς της διοργάνωσης. Η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας 2016 διοργανώνεται από την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) και το ΑΠΘ, με τη στήριξη της γγ Απόδημου Ελληνισμού, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και έχει γενικό χορηγό τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη».
“Είναι πολύ μεγάλη η ικανοποίησή μας, γιατί πρόκειται για μία δράση, που θα φέρει λίγο πιο κοντά στο ΑΠΘ τους φοιτητές ξένων Πανεπιστημίων, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τις ελληνικές σπουδές και για την Ελλάδα και έτσι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Θεσσαλονίκη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τις δυνατότητες που τους προσφέρει”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, εξηγώντας πως “πέρα από την προφανή αξία, που έχει ως πολιτιστικό γεγονός για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας, είναι και μια ακόμη ευκαιρία για το ΑΠΘ να ανοίξει προς όλον τον κόσμο”.
“Ευχαριστούμε το φιλανθρωπικό ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη για τη στήριξη του, η οποία είναι ένα ακόμη έμπρακτο βήμα της συνεργασίας, που θέλουμε να αναπτύξουμε στα πλαίσια του μνημονίου που υπογράψαμε πρόσφατα”, πρόσθεσε ο πρύτανης, γνωστοποιώντας ότι έπαθλο για τους νικητές θα είναι μία υποτροφία σε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ, το οποίο θα επιλέξουν οι ίδιοι.
Η ΠΑΣΕΠΟΝ ανέλαβε να έλθει σε επαφή με Πανεπιστήμια σε χώρες όπου δραστηριοποιούνται οργανώσεις νέων, οι οποίες ενδιαφέρονται για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Έτσι, στην πρώτη φάση της διοργάνωσης οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν σε τοπικό επίπεδο, δίνοντας εξετάσεις σε θέματα που έχουν προετοιμαστεί από το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ. Οι εξετάσεις θα γίνουν σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Ουκρανίας, Γεωργίας, Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Μολδαβίας. Η πρώτη εξέταση θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα αύριο, Πέμπτη 26 Μαΐου 2016, στην Αρμενία, στην Ουκρανία, στη Μολδαβία και στο Αζερμπαϊτζάν. Το διάστημα 24 με 31 Αυγούστου 2016 οι φιναλίστ θα παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι Χαλκιδικής και το διάστημα 1-3 Σεπτεμβρίου 2016 θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για την τελική δοκιμασία.
“Έχουμε προετοιμάσει τρία σετ θεμάτων, ώστε να μην υπάρξει κάποια διαρροή, καθώς υπάρχουν διαφορετικές ημερομηνίες διεξαγωγής των προκριματικών ανά χώρα. Η προετοιμασία των θεμάτων βασίστηκε στη φιλοσοφία των κριτηρίων του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, που είναι ο επίσημος φορέας του ΥΠΕΠΘ για την πιστοποίηση της Ελληνομάθειας”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, αν. Καθ. Του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Μαρίνα Ματθαιουδάκη, διευκρινίζοντας ότι οι διαγωνιζόμενοι θα εξεταστούν σε επίπεδο Β1, Β2, ενώ στο δεύτερο και τελικό στάδιο, που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα, όπου θα συναντηθούν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι από όλες τις χώρες, θα υπάρχει και προφορική εξέταση.