ΝΕΟ ΣΟΚ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ...ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ...
Με τροπολογία που κατατέθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μειώνει το αφορολόγητο στα 8.636 ευρώ, από 9.545 που είναι σήμερα.
Η ίδια τροπολογία αυξάνει το συντελεστή φορολόγησης των εταιρειών, από το 26% στο 29% για τα κέρδη έως 50.000 ευρώ, ενώ βάζει και φόρο στις αγροτικές επιδοτήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε θέσει ως «κόκκινη γραμμή» τη διατήρηση του αφορολόγητου πάνω από τα 9.000 ευρώ, τονίζοντας μάλιστα προ μηνός ότι «εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει χαμηλότερο αφορολόγητο όριο». Δήλωση που είχε ερμηνευτεί ως απειλή παραίτησης αν οι δανειστές επέμεναν στις απαιτήσεις τους.
Διαψεύστηκαν επίσης οι «διαρροές» που πριν από μερικές μέρες έκαναν λόγο για συμφωνία στο θέμα του φορολόγητου, στα 8.900 ευρώ με εξαιρέσεις
Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει:
Για άγαμους και ζευγάρια χωρίς παιδιά, η έκπτωση φόρου μειώνεται στα 1900 ευρώ, από 2100 ευρώ που ισχύει σήμερα. Η έκπτωση φόρου των 1900 ευρώ μεταφράζεται σε αφορολόγητο 8636 ευρώ, από 9545 ευρώ που είναι σήμερα.
Για μισθωτούς και συνταξιούχους με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται στα 1950 ευρώ, δηλαδή το έμμεσο αφορολόγητο για αυτούς θα φτάνει στα 8863 ευρώ.
Για μισθοσυντήρητους με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα είναι 2000 ευρώ, όσο δηλαδή προέβλεπε το νομοσχέδιο όπως έχει κατατεθεί στη Βουλή. Για αυτούς, το αφορολόγητο θα ανέλθει στα 9090 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι για επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους που θα φορολογούνται πλέον με την ίδια κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, δεν θα ισχύει κανένα αφορολόγητο.
Συντελεστής 29% στις επιχειρήσεις
Με την ίδια τροπολογία ορίζεται ως συντελεστής φορολόγησης το 29% για τις παρακάτω νομικές οντότητες
οι προσωπικές εταιρείες που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή,
τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή και στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους σωματεία και ιδρύματα, με εξαίρεση μόνο τα κάθε είδους έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο φόρου,
συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών,
κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα,
κοινοπραξίες,
οι νομικές οντότητες που ορίζονται στο άρθρο 2 του Κ.Φ.Ε. και δεν περιλαμβάνονται σε μια από τις προηγούμενες περιπτώσεις.
Με βάση την προηγούμενη διατύπωση του νομοσχεδίου οι παραπάνω νομικές οντότητες φορολογούνταν με συντελεστή 26% για τα κέρδη τους έως 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για το τμήμα των κερδών τους πάνω από 50.000 ευρώ. Με τις δύο τροποποιήσεις αλλά και με μια «διευκρίνιση» για τον τρόπο υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος των αγροτών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι θα εισπράξει επιπλέον 200 εκατ. ευρώ από φυσικά πρόσωπα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Φόρος στις αγροτικές επιδοτήσεις
Με την ίδια τροπολογία ξεκαθαρίζεται και το καθεστώς για τη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων. Θεωρείται εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα η βασική ενίσχυση του πυλώνα 1 της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και οι πράσινες και συνδεδεμένες επιδοτήσεις κατά το ποσό που ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.