Την ικανοποίησή του εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδος, για την απόφαση της...
κυβέρνησης να καταργήσει τον φόρο 3% επί του ζύθου, «καθώς δίνεται επιτέλους λύση σ’ ένα από τα χρόνια αιτήματα του κλάδου μας».
Συγκεκριμένα, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή επί του σχεδίου νόμου «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε προς διαβούλευση στις 18.5.2016, ο ΣΜΑΖΕ επισημαίνει ότι «σχετικά με τις αυξήσεις των συντελεστών ΕΦΚ που επίσης προβλέπονται στο εν λόγω σχέδιο νόμου, αντιλαμβανόμαστε ότι οι κρίσιμες στιγμές που περνά η πατρίδα μας επιβάλλουν την υιοθέτηση μέτρων που αυξάνουν τα φορολογικά βάρη σ’ ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και δραστηριοτήτων».
«Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι η αύξηση του συντελεστή ΕΦΚ στα προϊόντα ζύθου με παράλληλη διατήρηση της έκπτωσης 50% για όλους ανεξαιρέτως του ανεξάρτητους Έλληνες μικροζυθοποιούς, επιμερίζει κατά τρόπο αναλογικό και δίκαιο τα πρόσθετα φορολογικά βάρη στα οποία καλείται να ανταποκριθεί ο κλάδος μας. Με την εν λόγω ρύθμιση, οι δύο πολυεθνικές ζυθοποιίες που ελέγχουν άνω του 85% της ελληνικής αγοράς μπύρας θα κληθούν να επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος της νέας επιβάρυνσης, σε απόλυτη αναλογία με τις υψηλές κερδοφορίες που πραγματοποιούν στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες» επισημαίνει ο ΣΜΑΖΕ.