Νέα «επιχείρηση» αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Παρασκευής, με λιμενικούς και...


 μεταφραστές να προσπαθούν να πείσουν πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους στην Μακαλάσα και την Ημαθία.
Μέχρι στιγμής, οι πρόσφυγες αρνούνται να μετακινηθούν από το σημείο, κάτι το οποίο οφείλεται εν μέρει και σε φυλλάδια «αλληλέγγυων» που διακινούνται μυστικά και ζητούν από τους πρόσφυγες να μην μετακινηθούν από το σημείο.
Στόχος των αρχών ήταν οι Αφγανοί να μεταφερθούν στην Μαλακάσα και οι Σύροι στην Ημαθία.
Το λιμάνι του Πειραιά συνεχίζει να «βουλιάζει» από τους πρόσφυγες, με την τελευταία καταμέτρηση να δείχνει ότι στο σημείο παραμένουν 4.668 άνθρωποι.

Η «μάχη» των φυλλαδίων
Την ώρα που το υπουργείο Ναυτιλίας ετοιμάζεται να τυπώσει φυλλάδιο σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες και να το μοιράσει σε πρόσφυγες και μετανάστες στον Πειραιά, το δικό τους «ενημερωτικό» έγγραφο διακινούν στο λιμάνι επιτήδειοι.
Σε μια προσπάθεια να μπλοκάρουν την αποσυμφόρηση του λιμανιού, άγνωστοι «αλληλέγγυοι» παροτρύνουν τους πρόσφυγες να παραμείνουν στο σημείο και να μην μεταφερθούν στην Ημαθία και την Μαλακάσα όπως τους ζητούν οι αρχές.

Άλλαξαν πύλη οι πρόσφυγες
Σήμερα το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» κατάπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας 22 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη και ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίου superfast XII από Δωδεκάνησα με 3 μετανάστες και πρόσφυγες από Ρόδο.
Χθες στις 11:35 το βράδυ, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος" μεταφέροντας 25 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Σάμο, ενώ όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι ένα πούλμαν με 46 άτομα μόνο, αναχώρησε για κέντρο φιλοξενίας στην Ημαθία.
Ο επιβατικός σταθμός στην Ε-3 αναμένεται από σήμερα πιθανότατα να παραδοθεί στην ακτοπλοΐα, καθώς οι μετανάστες και πρόσφυγες που διέμεναν εκεί πείστηκαν και μετακινήθηκαν τελικά προς τον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-1. Συνεργεία του ΟΛΠ αλλά ιδιωτικά κατέβαλαν από χθες όλη την ημέρα υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον καθαρισμό του συγκεκριμένου χώρου.
Σήμερα αναμένεται να υπάρξει και νέα προσπάθεια ενημέρωσης, προκειμένου κάποιοι από τους μετανάστες και πρόσφυγες να πεισθούν να επιβιβασθούν σε πούλμαν με προορισμό κέντρα φιλοξενίας.
Πάντως, στην πλειονότητά τους οι πρόσφυγες και μετανάστες ακόμα εμφανίζονται διστακτικοί να μετακινηθούν προς τις οργανωμένες δομές φιλοξενίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες άτομα που εμφανίζονται ως αλληλέγγυοι, εξακολουθούν να κυκλοφορούν ανάμεσά τους και να τους καλούν να μην μετακινηθούν από το σημείο, προκειμένου να ασκήσουν πολιτική πίεση για να ανοίξουν τα σύνορα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά που αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 3.000 άτομα θα λειτουργήσει πιθανότατα στο τέλος της άλλης εβδομάδας ενώ 50 προκάτ οικίσκοι για το συγκεκριμένο χώρο μετέφερε προχθές από τον Βόλο το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Το βασικότερο πρόβλημα στο συγκεκριμένο κέντρο που προσπαθούν να επιλύσουν τα συνεργεία αυτή τη στιγμή είναι αυτό της αποχέτευσης αλλά εκτιμάται ότι σύντομα θα δοθεί και σε αυτό λύση.
Μετ' εμποδίων η διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών από την Λέσβο
Μετ' εμποδίων ολοκληρώθηκε η σημερινή διαδικασία επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία μετά και από το πρωινό «μπλόκο» αλληλέγγυων.
To πρωί, τέσσερις αλληλέγγυοι έπεσαν στην θάλασσα και αφού κολύμπησαν ανάμεσα στα σκάφη, πιάστηκαν από την αλυσίδα της άγκυρας του πλοίου που μετέφερε τους πρώτους 45 Πακιστανούς μετανάστες στην Τουρκία. Μετά από παρέμβαση του λιμενικού και της αστυνομίας, οι αλληλέγγυοι συνελήφθησαν και η διαδικασία συνεχίστηκε.
Τους μετανάστες συνόδευσαν ισάριθμοι αστυνομικοί της Frontex, που φροντίζουν ώστε να μην δημιουργηθεί ένταση κατά τη διάρκεια των επαναπροωθήσεων.
Συνολικά 124 (123+1) μετανάστες οι οποίοι δεν υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα επιστράφηκαν στην σήμερα στην Τουρκία από τη Λέσβο. Ωστόσο, ένας από τους 45 επιστραφέντες που επέβαιναν στο πρώτο πλοίο που αναχώρησε από το λιμάνι της Μυτιλήνης για το Δικελί, υπήκοος Πακιστάν, δεν έγινε δεκτός από τις τουρκικές αρχές για λόγους που δεν έχουν επαρκώς ακόμα διευκρινιστεί και ήδη βρίσκεται πίσω στη Λέσβο.
Στη Μυτιλήνη είχαν από πριν μεταφερθεί 50 προς επιστροφή μετανάστες από την Κω και 29 από τη Σάμο. Συγκεκριμένα, από τους επιστραφέντες, 111 είναι από το Πακιστάν, 2 από το Μπαγκλαντές, 4 από το Ιράκ, 4 από την Ινδία, 1 από το Μαρόκο, 1 από την Αίγυπτο και 1 Παλαιστινιακής καταγωγής (κατά δήλωσή του).

 
Top