«Καταιγίδα» αιτημάτων ασύλου δέχονται τις τελευταίες ώρες οι ελληνικές αρχές, από μετανάστες, που επιδιώκουν να...
αποφύγουν την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία. Είναι ενδεικτικό ότι οι αρχές έχουν δεχθεί 2.870 αιτήματα ασύλου από ανθρώπους οι οποίοι όταν πρωτοέφτασαν στη χώρα μας ήταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο αυτό. Όπως φαίνεται, κάποιοι έχουν συμβουλεύσει τους μετανάστες να υποβάλλουν αίτημα ασύλου, και το 70% αυτών, που αρχικά ήταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο αυτό άλλαξε την άποψή του και υπέβαλε τελικά το σχετικό αίτημα.
Σημειώνεται ότι οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες που θα συνεργαστούν με τις αρχές για το προσφυγικό δεν έχουν έρθει ακόμη. Θα έρθουν Τετάρτη, και μέχρι να ενημερωθούν θα περάσει μια εβδομάδα, ενώ θα πρέπει να περάσει περίπου μισός μήνας για να εξεταστούν όλα τα αιτήματα άσυλου, επομένως οι 2.870 μετανάστες που υπέβαλαν αίτημα δεν θα επαναπροωθηθούν προς το παρόν.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται οι μεταφορά μεταναστών από το λιμάνι της Μυτιλήνης στο Δεκελί η οποία γίνεται ομαλά, καθώς οι περισσότεροι απ’ αυτούς επελέγησαν επειδή θέλουν να επιστρέψουν για προσωπικούς λόγους στην Τουρκία. Ήδη, το πρώτο ναυλωμένο από τη Frontex, πλοιάριο με 138 μετανάστες και 138 φρουρούς της Frontex κατευθύνεται στα μικρασιατικά πλοιάρια, ενώ ακολουθεί και δεύτερο με άλλους 138 μετανάστες
Στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκεται και μικρή ομάδα αλληλέγγυων που φωνάζει συνθήματα υπέρ των ανοιχτών συνόρων και κατά των επαναπροωθήσεων. 250 μετανάστες έχει προβλεφθεί να επαναπροωθηθούν αύριο, και άλλοι τόσοι την Τετάρτη.
Στο μεταξύ, οι ελληνικές αρχές φοβούνται ότι οι ροές θα ενισχυθούν εκ νέου με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, και βρίσκονται σε συνεννόηση με την Τουρκία για να κάνει ό,τι χρειάζεται για να περιορίσει τις ροές.
Για έναρξη των επιχειρήσεων επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία «εν μέσω φόβων για περισσότερα επεισόδια στα κέντρα κράτησης στα νησιά του Αιγαίου», κάνουν λόγο στο μεταξύ οι FinancialTimes και άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.