Καταιγισμός κατασχέσεων σημειώνεται τους τελευταίους μήνες σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών προς το Δημόσιο, με τον αριθμό των κατασχετηρίων να αγγίζουν κατά μέσο όρο τις 10.000 καθημερινά.

Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, φτάνοντας πλέον τα 87 δισ. ευρώ, ενώ τη μαζική αποστολή κατασχετηρίων ευνοεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής αποστολής τους μέσω του Μητρώου Καταθέσεων, που επιτρέπει στις δημόσιες υπηρεσίες να έχουν πλήρη πρόσβαση στους λογαριασμούς των οφειλετών σε όλες τις τράπεζες.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο αριθμός των κατασχέσεων που τελικά φτάνει να εκτελείται είναι κατά πολύ μικρότερος, καθώς τα ποσά που έχουν μείνει στους λογαριασμούς που ανοίγουν είναι πολύ μικρότερα από τα οφειλόμενα ποσά. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα, τον Μάρτιο ο αριθμός των κατασχέσεων που εκτελέστηκαν έφτασε τις 28.000 από 22.000 τον Φεβρουάριο και 15.000 τον Ιανουάριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο τα κατασχετήρια ήταν 1.700, τον Οκτώβριο 1.800 με σοβαρή αυξητική τάση από τον Νοέμβριο του 2015 που έφτασαν τα 7.600 και τον Δεκέμβριο οπότε και εκτοξεύθηκαν στις 22.000.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι ελληνικές καταθέσεις μειώθηκαν τον Φεβρουάριο στα 121,6 εκατ. ευρώ, ενώ το ακατάσχετο ισχύει για μισθοδοτικούς ή συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς έως και 1.000 ευρώ.
πηγη 
 
Top