Τους «ξέχασαν» στο Δρομοκαΐτειο: Πέντε μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι
Σχεδόν πέντε μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου "Δρομοκαΐτειο" με τις συνθήκες διαβίωσής τους να είναι άθλιες και...
τους ίδιους να παλεύουν να επιβιώσουν ζητώντας δανεικά και τρόφιμα από φίλους και συγγενείς.

Όπως επισημαίνουν στο protothema.gr, γι' αυτούς ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεn φρόντισε να προσληφθούν ως γραμματείς στα Δικαστήρια, όπως έκανε με τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, ούτε τους ζήτησε να σηκώσουν τα γάντια και να τα κρατήσουν ψηλά, όπως παρότρυνε τις ανωτέρω, εκμεταλλευόμενος τις κινητοποιήσεις τους για να ανέβει στην εξουσία.

Και δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο "Δρομοκαΐτειο", που κάθε ημέρα αγωνιούν για το αν θα λάβουν τα δεδουλευμένα τους, αν θα μπορέσουν να προσφέρουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους, αν θα καταφέρουν να σηκωθούν και να πάνε για δουλειά χωρίς να ζαλίζονται, χωρίς να αισθάνονται ντροπιασμένοι και ξεχασμένοι από την Πολιτεία και το Κράτος. Μαζί τους στον αγώνα για αξιοπρέπεια είναι και οι εργαζόμενοι στη σίτιση και την ασφάλεια ενός εκ των μεγαλύτερων δημόσιων ψυχιατρικών ιδρυμάτων της χώρας. 

Και οι 75 συνολικά εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου στο συγκεκριμένο νοσοκομείο κάθε ημέρα, παρόλο που κυριολεκτικά δεν έχουν ένα ευρώ στην τσέπη τους, πηγαίνουν στην εργασία τους, αποδίδοντας τα μέγιστα, αφού στο "Δρομοκαΐτειο" σε όλες τις θέσεις εργάζονται 450 άτομα, όταν θα έπρεπε για την πλήρη λειτουργία του να απασχολούνται πάνω από 1.100. Μια νοσηλεύτρια στην απογευματινή ή βραδινή βάρδια είναι υπεύθυνη για 40 ασθενείς, γεγονός που είναι ενδεικτικό της υποστελέχωσης του "Δρομοκαϊτείου", το οποίο από τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ που θα έπρεπε να λάβει για το 2016 έχει λάβει μόλις 150.000 ευρώ.

Απλήρωτοι λογαριασμοί και σπίτια με κομμένο το ηλεκτρικό ρεύμα, εξώσεις, παιδιά που σπουδάζουν, παιδιά που πάνε φροντιστήριο, παιδιά που είναι άνεργα και δάνεια σε τράπεζες που τρέχουν συνθέτουν την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων, που, όπως τονίζουν στο protothema.gr, δεν είχαν την τύχη των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Και η καθημερινότητα αρκετών εξ αυτών γίνεται ακόμα πιο δυσβάστακτη, καθώς πολλοί είναι οι μόνοι οι οποίοι εργάζονται στο σπίτι τους.

"Το νοσοκομείο δεν έχει τα χρήματα να μας πληρώσει, γιατί δε λαμβάνει χρηματοδότηση από το κράτος. Περνάμε πολύ δύσκολες ημέρες, δεν έχουμε τρόφιμα για τα παιδιά μας. Πολλές φορές μας γράφουν στο μετρό και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και μάς επιβάλλουν πρόστιμα, γιατί δεν έχουμε λεφτά να πληρώσουμε εισιτήριο. Έχουμε καταντήσει να είμαστε σχεδόν ζητιάνοι", δηλώνει στο protothema.gr ο κ. Ιωάννης Λύτρας, εργαζόμενος στην καθαριότητα, παντρεμένος με τρία παιδιά, εκ των οποίων το ένα ανήλικο, και παππούς τριών εγγονιών. 

"Η σύζυγός μου δεν εργάζεται. Όλοι οι λογαριασμοί τρέχουν, τα δάνεια τρέχουν και με παίρνουν από την τράπεζα για 50 ευρώ δυο φορές την ημέρα. Να φάμε δεν έχουμε. Πολλές φορές το μικρό μου παιδί μου λέει "μπαμπά, πάλι ψωμί θα φάμε σήμερα;". Του λέω να κάνει λίγη υπομονή, θα δούμε, κάτι θα γίνει. Χριστούγεννα δεν κάναμε. Από ο,τι φαίνεται ούτε Πάσχα θα κάνουμε", συνεχίζει, προσθέτοντας πως "τα μεγαλύτερα παιδιά μου έφυγαν στο εξωτερικό για να βρουν λίγο μέλλον. Έχω τρία εγγονάκια και ήρθαν τώρα στην Ελλάδα για το Πάσχα. Τι να τους πω εγώ τώρα; Τι να τους προσφέρω, που δεν έχω λεφτά να τους πάρω ούτε μία σοκολάτα;".

Απλήρωτη εδώ και περίπου πέντε μήνες είναι και η Τζένη Σαμοΐλη, μητέρα ενός 17χρονου αγοριού, το οποίο μεγαλώνει μόνη της, καθώς ο  σύζυγός της έχει αποβιώσει. Μόνο της εισόδημα αυτός ο μισθός. "Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Ο γιος μου είναι στη Γ' Λυκείου και θέλει να σπουδάσει. Φροντιστήρια, υποχρεώσεις, όλα τρέχουν. Προσπαθούμε να τα βγάζουμε πέρα. Όταν έχεις ένα παιδί και πάει σχολείο, θέλει το χαρτζιλίκι του. Μερικές φορές κάνει ότι το ξεχνάει. Τι να κάνουμε; Όπως όλοι περιμένουμε", σημειώνει η κυρία Σαμοΐλη στο protothema.gr.

"Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Τσίπρα και τον κ. Πολάκη ότι κόβουμε, κόβουμε, κόβουμε και πού πάνε αυτά τα λεφτά; Δε βουλώνουν καμία τρύπα; Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό που έχουμε. Να ευαισθητοποιηθούν σε αυτά τα θέματα, να χρηματοδοτήσουν όλα τα νοσοκομεία. Δεν είναι ανάγκη να φτάνει ο άλλος στο να ζητιανεύει. Ο κόσμος τους πίστεψε κι αν μη τι άλλο τώρα ζούμε έναν εφιάλτη", συνεχίζει. 

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και των εργαζομένων στο "Δρομοκαΐτειο", Μιχάλης Γιαννάκος, "σημείο αναφοράς του κ. Τσίπρα στην αντιμνημονιακή ρητορική, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ήταν οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Με το που έγινε κυβέρνηση την επόμενη ημέρα τακτοποιήθηκαν ως δημόσιοι υπάλληλοι δεξιά κι αριστερά. Δε συμβαίνει, όμως, το ίδιο και με τις άλλες καθαρίστριες που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα κι εν προκειμένω στο Δρομοκαΐτειο. Οι συνάδελφοι καθαριστές και καθαρίστριες έχουν κάνει συμβάσεις έργου με το δημόσιο. Όμως είναι συμβάσεις έργου με μεσαιωνικές συνθήκες, καθότι δε δικαιούνται κανονική άδεια κι αναρρωτική άδεια. Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν πέντε μήνες απλήρωτοι, γιατί το Δρομοκαΐτειο δεν παίρνει την τακτική χρηματοδότηση που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του".

"Ο κ. Τσίπρας να θυμηθεί τις σκούπες των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών που ο ίδιος τους έλεγε να τις σηκώνουν όρθιες για να κάνει την αντιπολίτευσή του. Να σκύψει στα προβλήματα και των συναδέλφων εδώ, οι οποίοι αν και παίρνουν τρεις κι εξήντα με μεσαιωνικές συμβάσεις έργου έχουν να πληρωθούν πέντε μήνες. Η κυβέρνηση ψεύδεται συνεχώς όταν λέει ότι σώζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) όταν λέει ότι το χρηματοδοτεί και προσλαμβάνει προσωπικό. Ο κ. Τσίπρας χώνει το Ε.Σ.Υ. τρία μέτρα κάτω από τη γη και μάλιστα έχει και καλό εκσκαφέα, τον κ. Πολάκη", δηλώνει ακόμη, καταλήγοντας στο ότι "δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να συναντηθούμε με τον κ. Πολάκη. Ο κ. Πολάκης ψεύδεται ασυστόλως. Δεν έχει πει ποτέ κάτι το οποίο έχει πραγματοποιηθεί".

"Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας εργαζόμενος στο νοσοκομείο σχετίζονται με την υποχρηματοδότηση και κατά συνέπεια με την υποστελέχωση του Δρομοκαϊτείου. Το νοσοκομείο έχει πάρει μόλις 150.000 ευρώ από τα 4,5 εκατομμύρια του προυπολογισμού του για φέτος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε έλλειψη σε υλικά, να προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να φροντίσουμε για τη σίτιση των ασθενών, να προμηθευτούμε το απαραίτητο υλικό και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου", επισημαίνει, από την άλλη, ο κ. Ιωσήφ Σίσκας, αντιπρόεδρος των εργαζομένων στο "Δρομοκαΐτειο". Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως σήμερα από το Δρομοκαΐτειο διαψεύδουν τα περί χρησιμοποίησης της ίδιας σύριγγας σε άλλους ασθενείς, τα οποία ακούστηκαν την Τετάρτη κατά την κινητοποίησή τους έξω από το υπουργείο Υγείας. Το γεγονός αυτό αποδίδεται σε λεκτικό λάθος, που ουδεμία έχει με την πραγματικότητα, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το "Δρομοκαΐτειο" και οι εργαζόμενοι σε αυτό. 

 
Top