Αυξημένη νοσηρότητα και βρεφική θνησιμότητα. Τραυματισμοί, εξάντληση, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, πολυανθεκτική φυματίωση και πολιτισμικό σοκ...


Είναι το επιπλέον φορτίο που έχουν οι πρόσφυγες, μαζί με τον ξεριζωμό και την αναζήτηση μιας νέας ζωής.
Οι εθελοντές και οι γιατροί του συστήματος Υγείας έχουν έρθει αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες εικόνες: μουσουλμάνοι που δεν θέλουν ιατρική φροντίδα από γυναίκα και γυναίκες που δεν θέλουν βοήθεια από γιατρούς στον τοκετό.
Ολα τα προβλήματα υγείας εντείνονται από την ταλαιπωρία του ταξιδιού, ειδικά σε γυναίκες και παιδιά. «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο από πλευράς Δημόσιας Υγείας και οι πρόσφυγες είναι νέοι και υγιείς», σχολίασε χθες ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος.
Για το είδος της υγειονομικής περίθαλψης που παρέχεται, είναι χαρακτηριστική η μαρτυρία του Τζανέτου Αντύπα, επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Praksis»:

H έγκυος
«Είχαμε στην Ειδομένη μία έγκυο από τη Συρία, η οποία πάσχει από τοξόπλασμα. Της είχαν χορηγήσει συγκεκριμένη αγωγή γιατροί στη χώρα προέλευσής της, αλλά το φάρμακο τελείωσε. Το αναζητήσαμε και το χορηγήσαμε εκ νέου, προκειμένου να μην αποβάλει».
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τη μεγαλύτερη ανάγκη υγειονομικής κάλυψης έχουν τα παιδιά, τα οποία και αποτελούν το 36% των προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τη μεγαλύτερη ανάγκη υγειονομικής κάλυψης έχουν τα παιδιά, τα οποία και αποτελούν το 36% των προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανέτο, οι γιατροί που βρίσκονται στους καταυλισμούς των συνόρων βλέπουν τακτικά εμπύρετα περιστατικά και ιώσεις που οφείλονται σε ιούς της εποχής. Πολλοί πρόσφυγες αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα, τα οποία προκλήθηκαν από την κακουχία του ταξιδιού, και δερματολογικά μη μεταδιδόμενα νοσήματα, που οφείλονται στην αδυναμία να κάνουν μπάνιο.
Από την εμπειρία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο, προκύπτει ότι το 80% των προβλημάτων υγείας των προσφύγων προκαλούνται από την ταλαιπωρία του ταξιδιού. Το 35% αφορούν λοιμώξεις του αναπνευστικού, το 14% μικροτραυματισμούς, το 11% δερματολογικά προβλήματα και το 10% γυναικολογικά.
Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνουν ότι τα προβλήματα υγείας των προσφύγων είναι παρόμοια με εκείνα του γενικού πληθυσμού. Μεγάλος αριθμός προσφύγων έχει ψυχολογικές διαταραχές, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, εξάρτηση σε ουσίες, αλκοολισμό, διατροφικές διαταραχές.
Τα πιο συχνά εμφανιζόμενα προβλήματα των νεοαφιχθέντων είναι μικροτραυματισμοί, εγκαύματα, παθήσεις του πεπτικού, καρδιαγγειακά συμβάματα, επιπλοκές της εγκυμοσύνης και σχετιζόμενες με τον τοκετό επιπλοκές, διαβήτη και υπέρταση. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν κυρίως προβλήματα που σχετίζονται με τη φροντίδα των νεογέννητων και την υγεία των παιδιών τους. Εχουν, επίσης, παθήσεις ή επιπλοκές στο αναπαραγωγικό τους σύστημα, ενώ πολλές έχουν πέσει θύματα βίας. Στον πληθυσμό των προσφύγων, η βρεφική θνησιμότητα είναι σημαντικά υψηλότερη από ό,τι στον γενικό πληθυσμό. Τα παιδιά είναι ευάλωτα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρο - οισοφαγικές παθήσεις, εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης, της μη τήρησης των κανόνων ατομικής υγιεινής και της μη πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας.

Η πιο μεγάλη απειλή
Η εμπειρία των υγειονομικών στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης δείχνει ότι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας των προσφύγων είναι η φυματίωση. Ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων τονίζουν πως η πολυανθεκτική φυματίωση είναι η μεγαλύτερη απειλή.
Η συγκεκριμένη λοίμωξη ενδημούσε και ενδημεί σε πολλές από τις χώρες προέλευσης των προσφυγικών ροών. Μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα λόγω της φύσης του μικροβίου και είναι ανθεκτική στα συνήθη αντιφυματικά φάρμακα. Λόγω των πολύ κακών συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής των προσφύγων, η φυματίωση μπορεί να αναζωπυρωθεί. Η κατάσταση απαιτεί οργανωμένο υγειονομικό έλεγχο και επείγουσα υγειονομική φροντίδα.



 
Top