Επιχείρηση εκκένωσης των νησιών από τους χιλιάδες πρόσφυγες έχει ξεκινήσει από νωρίς χθες το πρωί, με στόχο να έχουν μεταφερθεί οι περισσότεροι σε κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ συνολικά στην Ελλάδα βρίσκονται 48.141 πρόσφυγες και μετανάστες...



Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι πρόσφυγες επιβιβάζονται σε πλοία τα οποία τους μεταφέρουν στον Σκαραμαγκά, τον Βόλο και την Καβάλα και από εκεί τους παραλαμβάνουν λεωφορεία όπου θα τους πηγαίνουν σε νέες δομές φιλοξενίας που έχει ήδη κατασκευάσει ο στρατός.

Την ίδια ώρα έχουν ήδη φτάσει στα νησιά τα πρώτα κλιμάκια της Frontex, περίπου 800 άτομα, με στόχο τον επαναπατρισμό των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία. Η Frontex θα χρησιμοποιήσει για την μεταφορά τους πλοιάρια ή πτήσεις τσάρτερ.

Ωστόσο, ακόμα ένα τραγικό περιστατικό σημειώθηκε σήμερα στο Αιγαίο με θύματα δύο μικρά παιδιά. Συγκεκριμένα, νεκρά περισυνελέγησαν δύο μικρά κοριτσάκια 1 και 2 ετών από τη θαλάσσια περιοχή της Ρω. Τα παιδιά υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσαν από λέμβο που μετέφερε 35 με 40 μετανάστες και πρόσφυγες στο ελληνικό νησί από τα τουρκικά παράλια.

Πρόσφυγες - Λέσβος

Στην Ειδομένη απογοήτευση επικρατεί μεταξύ των προσφύγων για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Μάλιστα, σήμερα ομάδα προσφύγων πραγματοποίησε καθιστική διαμαρτυρία πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, με αίτημα το άνοιγμα των συνόρων έτσι ωστε να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Βόρεια Ευρώπη.

AP - Ειδομένη - πρόσφυγες - σύνορα - σιδηροδρομικές γραμμές - καθιστική διαμαρτυρία

Σε ισχύ από χθες η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

Εν τω μεταξύ, και τυπικά από χθες τίθεται σε ισχύ η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, με το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση να είναι η άμεση υλοποίησή της, προκειμένου να υπάρξουν όσο το δυνατόν συντομότερα εμφανή αποτελέσματα.

Πάντως, το πρώτο δεδομένο για την Ελλάδα είναι ότι μέχρι νεωτέρας έχουν εγκλωβιστεί στην χώρα μας περίπου 50.000 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες, τους οποίος δεν αφορά η συμφωνία. Πέραν όσων θα μείνουν οριστικά στην Ελλάδα, βάσει των προηγούμενων συμφωνιών που έχει συνάψει η χώρα μας με τους ευρωπαίους εταίρους, οι υπόλοιποι προβλέπεται να μετεγκατασταθούν σταδιακά σε χώρες της ΕΕ, εν ευθέτω χρόνο.

Πρόσθετος λόγος ανησυχίας για την ελληνική πλευρά, είναι το γεγονός ότι η μετεγκατάσταση τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα γίνει σε εθελοντική βάση.

Παράλληλα, το βασικότερο κομμάτι της συμφωνίας, μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα απέραντο «δικαστήριο» εξέτασης, με διαδικασίες fast track, των αιτήσεων χορήγησης ασύλου που θα καταθέτουν όσοι περνούν από την Τουρκία στο ελληνικό έδαφος από σήμερα και στο εξής. Για να γίνει αυτό, χωρίς χρονοτριβή, απαιτείται ένας «στρατός» 4.000 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 2.300 θα έλθουν στην Ελλάδα από την Ευρώπη.

Πρόσφυγες - λιμάνι - Πειραιάς

Επί ελληνικού εδάφους προβλέπεται να αναπτυχθεί ένας κομβικός μηχανισμός για την επιτυχία της συμφωνίας, καθώς η χώρα μας σαφώς επιλέγεται να λειτουργήσει ως η βάση για την εγκαθίδρυση ενός συστήματος υποδοχής και αξιολόγησης αιτημάτων ασύλου με διαδικασίες fast track, για όσους επιλέγουν την Ελλάδα ως πύλη εισόδου για ολόκληρη την Ε.Ε.

Από σήμερα, όπως λέει η συμφωνία, οι παράνομοι μετανάστες που θα φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία θα μπορούν να επιστρέφονται στην Τουρκία, αλλά και σε όσους κάνουν αίτηση για άσυλο στη χώρα θα πρέπει η Ελλάδα να είναι έτοιμη να την επεξεργαστεί. Η εξέταση κάθε αίτησης ξεχωριστά απαιτείται από τον ευρωπαϊκό και διεθνή νόμο.

Πρόσφυγες - λιμάνι - Πειραιάς

Απαιτούνται 4.000 άνθρωποι

Για τον λόγο αυτό υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 4.000 άνθρωποι εκ των οποίων 2.300 είναι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου αλλά και από άλλα κράτη-μέλη, ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τους επόμενους έξι μήνες το κόστος της επιχείρησης αυτής αναμένεται να φτάσει τα 280-300 εκατομμύρια ευρώ. Συγχρόνως ο κ. Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης και να φτάσουν τις 6.000 τον μήνα οι μετακινήσεις προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ενώ ανακοίνωσε ότι ο ελληνικός στρατός θα πάρει 30 εκατ. ευρώ για τα έξοδα υποστήριξης των προσφύγων.

Η ανάπτυξη της επιχείρησης αυτής, την οποία η Ε.Ε. επιθυμεί να δει να λειτουργεί τάχιστα στη μέγιστη δυνατότητά της, συνεπάγεται ταυτόχρονη ενεργοποίηση και συντονισμό του ελληνικού κρατικού μηχανισμού που θα εμπλακεί στη διαδικασία. Εκτιμάται ότι η χώρα μας θα απαιτηθεί να συνδράμει στην όλη διαδικασία με προσωπικό ισάριθμο με αυτό που θα στείλουν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί. Ήδη, λίγα λεπτά μετά τη λήξη της συνόδου, Γαλλία και Γερμανία ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν στη Ελλάδα 600 άτομα για ενίσχυση του Frontex και των hotspots.

Πρόσφυγες - λιμάνι - Πειραιάς

Από τη συμφωνία προβλέπεται, όσον αφορά τις επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα, πως για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα επιστρέφει στην Τουρκία άλλος ένας θα φεύγει από την Τουρκία για την Ε.Ε. Έτσι, 72.000 άνθρωποι θα επανεγκατασταθούν άμεσα από την Τουρκία ενώ, σε περίπτωση που το νούμερο αυτό δεν είναι αρκετό, ο μηχανισμός αναμένεται να επανεξεταστεί.

Τσίπρας: Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα χωρίς συμφωνία

Αν δεν καταλήγαμε σε συμφωνία τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, πρώτα απ' όλα για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και για κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που θα μετατρέπονταν σε "αποθήκες ψυχών", γι' αυτό και η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε είναι σημαντική τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο υπό τον τίτλο "Συμμαχία ενάντια στην λιτότητα, για την δημοκρατία στην Ευρώπη".

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ρότα, προσθέτοντας "δεν μπορεί να έχει ανοιχτά σύνορα στην λιτότητα και κλειστά στους κατατρεγμένους ανθρώπους", προσθέτοντας ότι αν η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, τότε δεν έχει μέλλον. Παράλληλα, κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να υψώσουν δημοκρατικό ανάχωμα στην ακροδεξιά και τον ναζισμό.

Πρόσφυγες - λιμάνι - Πειραιάς
Κυβερνητικό Συμβούλιο για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική

Η σύσταση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, με θέμα την εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης Γιώργου Κυρίτση , το Κυβερνητικό Συμβούλιο θα έχει ως στόχο το συντονισμό για την εφαρμογή της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής, τη λήψη ενδεχόμενων μέτρων νομοθετικής πρωτοβουλίας, την παρακολούθηση και το συντονισμό της εφαρμογής των αποφάσεων και τη λήψη αποφάσεων για τη συγκρότηση επιχειρησιακών και επιτελικών ομάδων για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Πρόσφυγες - λιμάνι - Πειραιάς
 
Top