Η πρώτη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση στην Ευρώπη για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσίες και εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας, ολοκληρώθηκε με σημαντικά αποτελέσματα...
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από 22 έως 26-02-2016 και συνολικά, σε όλη την Ευρώπη, εντοπίστηκαν περίπου 700 μεταφορείς παράνομου χρήματος, που είχαν μεταφέρει σημαντικά ποσά, συνελήφθησαν 81 άτομα, ενώ υπολογίζεται οτι πάνω απο 900 άτομα έπεσαν θύματα και έχασαν χρηματικά ποσά απο την δράση των κατηγορουμενων.
Η αστυνομική επιχείρηση ήταν πρωτοβουλία των αρχών της Ολλανδίας και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Europol, της Eurojust και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation). Συμμετείχαν οι διωκτικές αρχές οχτώ κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (του Βελγίου, της Δανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ρουμανίας), ενώ υποστηρίχθηκε και από άλλες χώρες, όπως η Μολδαβία.
Η Ελληνική Αστυνομία έλαβε μέρος μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς η μεταφορά του παράνομου χρήματος εντάσσεται στο κυβερνοέγκλημα και γίνεται μέσω διαδικτύου.
Συγκεκριμένα, η Ελληνική Αστυνομία εντόπισε 150 άτομα, που δραστηριοποιούνταν ως μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules), με 224 θύματα. Στην χώρα μας δεν έγιναν συλλήψεις.
Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης είχε συσταθεί επιχειρησιακό κέντρο στη Europol σε συνεργασία με τη Eurojust, με σκοπό την υποβοήθηση των αστυνομικών Αρχών στη διασταύρωση πληροφοριών και τη συλλογή αυτών για περεταίρω ανάλυση.
Σημειώνεται ότι ως μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules) χαρακτηρίζονται τα άτομα, που «στρατολογούνται» από εγκληματικές ομάδες για να παραλάβουν και να μεταφέρουν παράνομα χρνματικά ποσά, σε λογαριασμούς τρίτων, συνήθως σε άλλες χώρες.
Η αστυνομική επιχείρηση αποτελεί την πρώτη συντονισμένη επιχείρηση υπηρεσιών επιβολής του Νόμου στην Ευρώπη. Εντάσσεται στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Κύκλου Πολιτικής 2014-2017» και των «Επιχειρησιακών Προγραμμάτων EMPACT» (European Multi-disciplinary Platform Against Criminal Threats) και σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση των διαδικτυακών απατών με κάρτες πληρωμής.
Ο Διευθυντής της Europol, Rob Wainwright, σε δήλωση του υπογράμμισε ότι τα άτομα που στρατολογούνται ως μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules) είναι οι ίδιοι θύματα παραπλάνησης από τους εγκληματίες, γι’ αζυτό κρίνει αναγκαία απο πλευράς Αρχων την ενημέρωση των πολιτών για τον τρόπο δράσης των εγκληματιών.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Eurojust και εθνικό μέλος του Βελγίου, Michèle Coninsx χαρακτήρισε την επιχείρηση υψίστης σημασίας και τόνισε ότι «ο φαύλος κύκλος, της εξαπάτησης ατόμων για τη διάπραξη σοβαρών μορφής αδικημάτων, πρέπει να σταματήσει».
Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας, Wim Mijs δήλωσε: «Οι εγκληματίες δεν γνωρίζουν σύνορα, με αποτέλεσμα η διεθνής συνεργασία ανάμεσα στις τράπεζες και στις αστυνομικές αρχές να θεωρείται επιβεβλημένη. Ως Ομοσπονδία δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε πλήρως για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος».
Η επιχείρηση έδωσε το έναυσμα για την έναρξη ενημερωτικής καμπάνιας σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες με στόχο την αύξηση της ενημέρωσης για το έγκλημα μέσω της παράνομης μεταφοράς χρήματος και τις συνέπειές του.