ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΡΕΝΤΗ

ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ


Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες που έρχονται από τη Λέρο και περιγράφουν τη δραματική κατάσταση που βιώνει το νησί και όχι μόνο...Σύμφωνα με δημοσίευμα του ευρωπαϊκού δικτύου EurActiv εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων που εντοπίζονται στη Λέρο, οι τοπικές αρχές αναγκάζονται να τοποθετήσουν τα πτώματα των μεταναστών που δεν καταφέρνουν να προσεγγίσουν τις ακτές του νησιού σε… ψυγεία παγωτών !

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλείται δηλώσεις ανώνυμης πηγής «εξαιτίας τις έλλειψης μεγάλων νεκροτομείων στο νησί, πολλές σοροί μεταναστών τοποθετήθηκαν σε ψυγεία παγωτού».

Η ίδια πηγή συνεχίζοντας την ανατριχιαστική μαρτυρία επισημαίνει πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος για τη διαχείριση των νεκρών, προσθέτοντας: «Όταν σε μία εβδομάδα πρέπει να διαχειριστείς έναν μεγάλο αριθμό πτωμάτων τι μπορείς να κάνεις; Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αλλά δεν έχουμε εξοπλισμό… Η βοήθεια από τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ είναι ανεπαρκής».

Την ίδια ώρα, η πηγή εξηγεί πως στην Λέρο καθημερινά φτάνουν 300-500 πρόσφυγες, κυρίως μέσω Φαρμακονησίου, οι οποίοι προσεγγίζουν την Ελλάδα από την τουρκική Ντιντίμ.

«Οι διακινητές τους μεταφέρουν στο Φαρμακονήσι […] και μετά τα βρετανικά και φινλανδικά πλοία της Frontex τους μεταφέρουν στη Λέρο μετά την ταυτοποίηση», αναφέρει στο ευρωπαϊκό δίκτυο.

«Οι διακινητές συνήθως φέρουν όπλα και είναι κυρίως Τούρκοι ή Κούρδοι από την Τουρκία», συμπληρώνει και προσθέτει πως οι ντόπιοι στα ελληνικά νησιά εκφράζουν απορία για την απόφαση Παλαιστινίων, Ιρακινών και Αφγανών να μεταναστεύσουν αυτή την περίοδο, τη στιγμή που δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις για παροχή ασύλου.
 
Top