Παρόλο που τα άτομα ηλικίας από 60 και άνω αντιμετωπίζουν συνήθως, τουλάχιστον, μια χρόνια ασθένεια, η σε βάθος χρόνου έρευνα Βρετανών επιστημόνων απέδειξε ότι, όσο πλησιάζουν στην ηλικία των 70, γίνονται όλο και πιο ευτυχισμένα

Τα συναισθήματα της ευεξίας και της ευτυχίας αυξάνονται στην έβδομη δεκαετία της ζωής των ανθρώπων. 'Όσο και αν αυτό ακούγεται παράδοξο, καθώς πολλοί θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι σε αυτή την ηλικία οι άνθρωποι βρίσκονται συνήθως αντιμέτωποι, τουλάχιστον, με μία χρόνια ασθένεια, όπως είναι ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αρθρίτιδα, αλλά, παράλληλα, τους απασχολεί και το θέμα του θανάτου, μια έρευνα Βρετανών επιστημόνων κατέδειξε ότι κοντά στην ηλικία των 70 τα άτομα είναι πιο ευτυχισμένα.

Η σχετική μελέτη διενεργήθηκε από το ερευνητικό τμήμα για την υγεία και την ηλικία του University College του Λονδίνου και είναι σημαντικό ότι έγινε σε βάθος χρόνου και σε μεγάλο αριθμό εθελοντών. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 3.000 άτομα από την ημέρα της γέννησής τους τον Μάρτιο του 1946 μέχρι πρόσφατα και είχε στόχο να αναδείξει τις κοινές εμπειρίες που μας κάνουν ευτυχισμένους ανά ηλικία.

Όταν οι εθελοντές ήταν σε ηλικία 60 με 64 ετών «μετρήθηκε» η ευεξία τους καθώς λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως, το αίσθημα της χαράς, η αισιοδοξία, το αίσθημα της χρησιμότητας, της αυτοπεποίθησης και της χαλάρωσης. Τα ίδια ερωτήματα που τους τέθηκαν στην παραπάνω ηλικία, τέθηκαν πάλι στην ηλικία των 69 ετών και οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι περισσότεροι ήταν πιο ευτυχισμένοι καθώς περνούσαν στην έβδομη δεκαετία της ζωής τους.

Η γιατρός Mai Stafford, που συμμετείχε στην εκπόνηση της σχετικής έρευνας, δήλωσε: «Ανακαλύψαμε ότι ένας στους πέντε παρουσίασε αυξημένα επίπεδα ευεξίας στην τρίτη ηλικία παρόλο που μία μειοψηφία παρουσίασε πτώση». 

Παράλληλα, τα στατιστικά στοιχεία στη Βρετανία δείχνουν ότι οι άνθρωποι στη μέση ηλικία είναι λιγότερο ευτυχισμένοι και έχουν χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης από την ζωή τους και υψηλά επίπεδα ανησυχίας,  τα ίδια στοιχεία έχουν καταγράψει ότι οι άνθρωποι ηλικίας από 65 μέχρι 79 ετών παρουσιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα προσωπικής ευτυχίας.
Πρώτο Θέμα
 
Top