Αλλάζει το καθεστώς για τις δηλώσεις πόθεν έσχες καθώς θα είναι πλέον ηλεκτρονικές, ενώ θα γίνεται...
υποχρεωτικός έλεγχος σε κάποιους, αλλά δεν θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία τους.
Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ύστερα από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στο αρμόδιο γραφείο της Βουλής θα παραμείνουν μόνο τα πόθεν έσχες του πολιτικού συστήματος, ενώ τα άλλα πόθεν έσχες θα στέλνονται στην Αρχή για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος».
Μάλιστα ο κ. Βούτσης είπε ότι φέτος συγκεντρώθηκαν στη Βουλή 60.000 πόθεν έσχες.
Όσον αφορά την ηλεκτρονική κατάθεση των πόθεν έσχες επισημάνθηκε ότι «θα ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν το ηλεκτρονικό σύστημα» καθώς ήδη η σχετική πλατφόρμα έχει παρουσιαστεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας.
Ο κ. Βούτσης αποκάλυψε ότι προ 15 ημερών έγινε στη Βουλή «άτυπη συνάντηση» με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων για το θέμα της δημοσιοποίησης των πόθεν έσχες των δικαστικών, καθώς είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις από την πλευρά τις δικαστικές ενώσεις.
Θα ακολουθήσουν συζητήσεις και με άλλους εμπλεκόμενους επαγγελματικούς κλάδους (αστυνομικούς, δημοσιογράφους κ.λπ.).
Η λύση που θα προτείνει η Βουλή είναι α) από ένα επίπεδο ευθύνης και πάνω σε κάθε κλάδο, να είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος, β) τα πόθεν έσχες να μην αναρτώνται δημόσια (όπως ήταν η αρχική ιδέα), αλλά να συντάσσεται έκθεση που θα αποδίδεται που θα δίνεται στις ελεγκτικές αρχές.
Ξεκαθαρίζεται ότι τα πόθεν έσχες του πολιτικού συστήματος θα συνεχίσουν να δημοσιεύονται όπως γίνεται ως τώρα.