Την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στο προσφυγικό στην Ευρώπη με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης, εξέφρασε...


 για μια ακόμη φορά ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας την ώρα μάλιστα που σήμερα στις Βρυξέλλες διεξάγεται μία από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις για το μέλλον της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα μετά από αίτημα των 28 υπουργών εσωτερικών της Ένωσης, το Κολέγιο των Επιτρόπων καλείται να αποφασίσει την σύνταξη ενός σχεδίου για την διετή αναστολή των μέτρων περί ελεύθερης διακίνησης στα εσωτερικά σύνορα της Ένωσης, την στιγμή που κλιμακώνεται η προσφυγική κρίση.
Ωστόσο, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε πως παρά την επίσημη θέση της Ε.Ε. μπορεί να υπάρξει κλείσιμο συνόρων, μια εξέλιξη που ο ίδιος χαρακτήρισε εξαιρετικά δυσμενή.
«Πιστεύω ότι σε μια από τις χειρότερες περιπτώσεις θα μείνουν στην Ελλάδα, το πολύ 50-70 χιλιάδες άνθρωποι, που σε ένα χρόνο θα έχουν μείνει πολύ λίγοι. Θα μπορούσε να οδηγηθεί κανείς σε κλείσιμο συνόρων εφόσον έχει εγκατασταθεί το σύστημα relocation και resettlement».
Σε αυτό το σημείο ο κ. Μουζάλας διατύπωσε και αιχμές για τον Πάνο Καμμένο λέγοντας ότι «κάνει ό,τι κάνουν όλοι… Δίνει λίγο λιγότερο απ’ ό,τι του ζητάμε και θέλει να το ανταλλάξει με κάτι άλλο, αυτό κάνουν και οι δήμαρχοι».
Ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, διευκρίνισε ότι θα κατασκευαστούν δύο χώροι προσωρινής παραμονής προσφύγων και μεταναστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και δήλωσε ότι ουδείς έθεσε θέμα Σένγκεν στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών ωστόσο όπως είπε «δεν αποκλείεται να συνεχιστούν οι μονομερείς ενέργειες από ένα κομμάτι των Ευρωπαίων».
«Με βάση τη συνθήκη της Σένγκεν μια χώρα μπορεί να θέσει συνοριακούς ελέγχους. Φτιάχνουμε συμμαχίες, είμαστε στην παράξενη θέση ότι εμείς είμαστε σύμφωνοι με την επίσημη θέση της ΕΕ. Αυτό που είπε ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών ήταν ποινικό αδίκημα, είπε επί της ουσίας πνίξτε τους μετανάστες. Η βελγική κυβέρνηση διέψευσε αυτή τη θέση. Έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να έχουμε 50 χιλιάδες πρόσφυγες. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών μίλησε και είπε ότι αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, για 400 χιλιάδες κρατούμενους πρόσφυγες χρειαζόμαστε 132 χιλ αστυνομικούς, 20 εκατ σε σίτιση την ημέρα».

Η ελληνική πρόταση
Ο κ Μουζάλας αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών να υπάρξει καταγραφή στα hotspot και επανεισδοχή των μεταναστών στην Τουρκία. «Οι συμφωνίες επανεισδοχής με την Τουρκία ξεκίνησαν να λειτουργούν, η Τουρκία δέχτηκε 130 άτομα πίσω τις τελευταίες μέρες μας έστειλε όμως 65 χιλιάδες. Εμείς προτείνουμε και δεχόμαστε όταν φτάνουν στην ακτή η Frontex με την ελληνική αστυνομία να τους καταμετρά να πηγαίνουν στο hot spot, να τους ξεχωρίζουν σε πρόσφυγες και μετανάστες και την επόμενη μέρα οι μετανάστες να πηγαίνουν στην Τουρκία με σκάφος της Frontex. Αυτή είναι μια πρόταση που παλεύεται από την πλευρά την Ευρώπης. Στο action plan προσπαθούν να βάλουν και αυτό. Η Τουρκία προφανώς δεν το δέχεται, προφανώς παζαρεύεται, δεν μπορείς να κάνεις πόλεμο με την Τουρκία. Τρεις μήνες παλεύουμε στην Ευρώπη το θέμα της Τουρκίας είπε ο κ Μουζάλας και πρόσθεσε: «δεν μπορούμε να μιλάμε κατηγορώντας Σε αυτό που συμφώνησαν όλοι είναι ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε, πρέπει να δοθούν κίνητρα».

Στρατόπεδα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο κ Μουζάλας είπε ότι θα δημιουργηθεί στην Αθήνα, στρατόπεδο 1000 με 1500 άτομα. «Έχει βρεθεί ο χώρος, δεν εμπίπτει στο δικό μου υπουργείο, έχει βρεθεί ο χώρος στην Αθήνα, εντός Αττικής, κοντά σε κοινωνικό ιστό, όχι μέσα σε κοινωνικό ιστό. Κάτι αντίστοιχο θα δημιουργηθεί και στην Θεσσαλονίκη».

Η επιστολή Γιούνκερ στον σλοβένο πρωθυπουργό
Η επιστολή του πρόεδρου της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας κ. Μίροσλαβ Τσέραρ, με θέμα τη διαχείριση του Μεταναστευτικού στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία εμπλέκει και την Ελλάδα, αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό απίστευτη πίεση, ενώ τονίζει ότι η αλληλεγγύη από τα άλλα κράτη-μέλη, ειδικά στο σκέλος του διαμοιρασμού προσφύγων σε όλη την κοινότητα, είναι ουσιώδους σημασίας.

Το σχέδιο της Κομισιόν
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde η Κομισιόν θα κάνει πρώτα μια αποτίμηση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που αποτελούν και το εξωτερικό όριο της ζώνης Σένγκεν. Στη συνέχεια θα υποβάλει την έκθεσή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής, όπου η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία.
Μετά η Ελλάδα θα έχει περιθώριο τριών μηνών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, κάτι που δεν φαίνεται ρεαλιστικό δεδομένων των μεταναστευτικών ροών.
Μετά το τρίμηνο αν κριθεί ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ παραμένει ανεπαρκής, τότε η Κομισιόν θα εισηγηθεί διετή αναστολή της Σένγκεν και επαναφορά των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων από τις άλλες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία κ.λ.π.)
Η γαλλική εφημερίδα επιμένει πάντως ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι αντίθετος στο σενάριο αποπομπής της Ελλάδας από τη Σένγκεν.

 
Top