Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα συγκεκριμένο «στυλ» ύπνου, το οποίο σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να έχει άμεση επίδραση στην υγεία και την ευημερία.
Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να μας προκαλέσει εφιάλτες ενώ ο ύπνος στη δεξιά πλευρά μας ανακουφίζει από την καούρα. Αυτά και άλλα πολλά παρουσιάζουν ειδικοί στη Daily Mail, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει ο τρόπος που κοιμόμαστε στην καθημερινή μας ζωή.
Αν κοιμάστε στην αριστερή πλευρά
on our left
Οι άνθρωποι που υποφέρουν από καούρα αναφέρουν μεγαλύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα όταν κοιμούνται στην αριστερή πλευρά τους. Παρόλο που οι ειδικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν απόλυτα γιατί συμβαίνει αυτό, υποθέτουν πως όταν οι άνθρωποι κοιμούνται στην αριστερή πλευρά τους, τα εσωτερικά τους όργανα ευθυγραμμίζονται με τρόπο που μειώνει σημαντικά την ποσότητα του οξέος που διαφεύγει από το στομάχι προς τον οισοφάγο, που προκαλεί την γνωστή καούρα.
Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Sleep το 40,9%των ανθρώπων που κοιμούνται στην αριστερή τους πλευρά αναφέρουν πως βλέπουν εφιάλτες στον ύπνο τους.
Αν κοιμάστε στη δεξιά πλευρά
right side
Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, προτιμήστε να κοιμηθείτε στη δεξιά σας πλευρά. Αυτή η στάση δίνει χώρο στην καρδιά προς τη θωρακική κοιλότητα, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού.
Ο ύπνος στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά συμβάλει στο «άδειασμα» του εγκεφάλου, και την καλύτερη λειτουργία του νωτιαίου μυελού και του νευρικού συστήματος και ως εκ τούτου συμβάλει στην πρόληψη από τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες νευρο-εκφυλιστικές παθήσεις.
Ωστόσο, αν είστε έγκυος, καλύτερα να αποφεύγετε αυτή την στάση, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες καθώς υπάρχει κίνδυνος για το μωρό λόγω περιορισμένης ροής του αίματος.
Αν κοιμάστε ανάσκελα
back side
Αυτή η στάση σε συνδυασμό με ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι και τα γόνατα μπορεί να ανακουφίσει από τους πόνους στη μέση και γενικότερα στη σπονδυλική στήλη. Επίσης, επειδή το κεφάλι σας δεν ακουμπά στο στρώμα, όλες οι θεραπείες ομορφιάς μπορούν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.
Στα αρνητικά ωστόσο αυτής της στάσης μπορούν να αναφερθούν η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης ροχαλητού και άπνοιας του ύπνου. Μελέτες έχουν επίσης δείξει πως όταν κοιμάστε ανάσκελα έχετε την τάση να τρίζετε περισσότερο τα δόντια σας.
Αν κοιμάστε μπρούμυτα
front side
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν κοιμάστε μπρούμυτα διευκολύνετε την διαδικασία της πέψης.
Ωστόσο, οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως αυτή είναι η χειρότερη στάση για ύπνο, λόγω δυσκολίας στην αναπνοή. Επίσης, δεν συνίσταται σε όσους αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα.
 
Top