Του Γιάννη Ανδρουλιδάκη*

Την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ γιόρτασε τα πρώτα του κυβερνητικά γενέθλια στο TAE KWON DO  του Φαλήρου. Η φιέστα αυτή στήθηκε για να τονωθεί το ηθικό των μελών και των ψηφοφόρων του σε μια στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται στριμωγμένη λόγω του ασφαλιστικού και όχι μόνο. Η κοινωνία βράζει, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες βρίσκονται ήδη στις επάλξεις, ενώ στο χορό των κινητοποιήσεων αναμένεται να μπει σταδιακά  όλος ιδιωτικός και δημόσιος τομέας.

Πέρυσι τέτοιες μέρες  το κλίμα ήταν τελείως διαφορετικό. Αέρας δημοκρατίας και ελευθερίας μύριζε παντού. Η ελπίδα και η αισιοδοξία κυριαρχούσαν. «Κάτι θα αλλάξει, δεν μπορεί», πίστευαν οι περισσότεροι. Σήμερα , ένα χρόνο μετά,  σαν να κυβερνούν οι προηγούμενοι, σαν να μην πέρασε μια μέρα. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να θυμηθούμε, αλλά και να θυμίσουμε στους πανηγυριστές , στον πρωθυπουργό και την κυβερνητική του  παρέα  δέκα υποσχέσεις, από τις πολλές που έδωσαν, τις οποίες δεν υλοποίησαν.

1.Ξεκινούμε από το θεμελιώδες. Κατ επανάληψη   ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει ότι θα καταργηθούν  τα μνημόνια και μάλιστα με ένα άρθρο.  Η «δημιουργική ασάφεια», ωστόσο,  οδήγησε στο στέγνωμα των δημόσιων ταμείων , στα capital controls και στο τρίτο και χειρότερο μνημόνιο.

Διαβεβαίωναν για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, άνοιγμα των λιστών με τα ονόματα των  φοροφυγάδων. Αντί γι ‘αυτό εξακολούθησαν  την ανελέητη φορολόγηση των χαμηλών στρωμάτων,  χαρατσώνουν με νέους φόρους τους αγρότες και διατήρησαν ως βασική εισφορά τον ΕΝΦΙΑ,  τον οποίο θα καταργούσαν.

Συνεχίζεται η πολιτική της λιτότητας την οποία υποσχόταν ο πρωθυπουργός και ως υποψήφιος της ευρωπαϊκής αριστεράς ότι θα καταργήσει. Ακολουθούν, δηλαδή, την ίδια οικονομική πολιτική των Σαμαρά-Βενιζέλου, την οποία ο λαός αποδοκίμασε με την ψήφο του τον περασμένο Ιανουάριο.

Όλοι θυμούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση πρωτοστάτησε στις μεγάλες κινητοποιήσεις για να  μην ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία. Τώρα την εκποιεί  ό ίδιος έναντι πινακίου φακής. Η Fraport και  η  Cosco  αγοράζουν κοψοχρονιά  τα 14 μεγάλα αεροδρόμια της χώρας και  το λιμάνι του Πειραιά αντίστοιχα. Έπεται συνέχεια.

Η πρώτη κατοικία υποτίθεται ότι ήταν κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση και αταλάντευτα ο ΣΥΡΙΖΑ θα προστάτευε τα σπίτια εκείνων  που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν. Σήμερα με εξαίρεση ελάχιστους δανειολήπτες οι περισσότεροι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Πού πήγαν οι υποσχέσεις για το χτύπημα της ανεργίας , τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τον τερματισμό της μεταναστευτικής ροής των νέων , την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης; Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έγινε απολύτως τίποτα και όπου πήραν μέτρα(ανθρωπιστική κρίση) ήταν ανεπαρκή και κάλυπταν κραυγαλέες περιπτώσεις φτώχειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα εκείνο που είχε κηρύξει ανένδοτο στη διαφθορά, τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα.  Πέρα από ανακοινώσεις  καλών προθέσεων και μεγάλα λόγια δεν είδαμε κάτι ουσιαστικό. Αντιθέτως σε περιπτώσεις οσμής σκανδάλων φοροδιαφυγής ενεπλάκησαν οι υπουργοί κκ Αλ. Φλαμπουράρης και Γ. Σταθάκης.

Διακήρυτταν, επίσης, ότι η δημόσια Υγεία και Παιδεία αποτελούν πρώτες προτεραιότητες για την κυβέρνηση. Υπόσχονταν μάλιστα χιλιάδες διορισμούς και αύξηση των κονδυλίων. Πού είναι όλα αυτά; Μα φυσικά ξεχάστηκαν, όπως και τα προηγούμενα.
Οι μνημονιακές κυβερνήσεις μοιάζουν τελικά σε πολλά . Έτσι και η τωρινή αντιγράφει ό, τι στο παρελθόν  είχε καταγγείλει. Έτσι είδαμε να εκβιάζει πολιτικά, να προπαγανδίζει μέσω της κρατικής ΕΡΤ, να χρησιμοποιεί την αστυνομία για να χτυπήσει αναίτια διαδηλώσεις.

Κλείνουμε με το μείζον θέμα των ημερών, το ασφαλιστικό. «Καμία περικοπή στις συντάξεις, καμία αύξηση στα όρια ηλικίας, θα λογοδοτήσουν όσοι τζόγαραν με τα αποθεματικά των ταμείων», έλεγαν. Ως κυβέρνηση τα λησμόνησαν όλα και για μια ακόμη φορά εφαρμόζουν εκείνα που απέρριπταν. Το γεγονός ότι πάνω από 75% των πολιτών διαφωνεί με το ασφαλιστικό λέει πολλά.

Ο  Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κατακτήσουν την εξουσία υποσχέθηκαν τα πάντα στο ελληνικό λαό. Σήμερα βρίσκονται  μπροστά στα μεγάλα αδιέξοδα που οι ίδιοι δημιούργησαν. Εξακολουθούν παρόλα αυτά    να παραπλανούν ακόμη   τους ψηφοφόρους . Σύντομα, όμως, θ” αντιληφθούν ότι «ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται».

*εκπαιδευτικός στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας

agrocosmos.com
 
Top