Η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων σε ανακοίνωσή της, αφενός χαρακτηρίζει αντισυνταγματική, αφετέρου επικρίνει...


 έντονα τη νέα νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει τη χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων (λίστες φοροφυγάδων, κ.λπ.) που έχουν συλλεγεί με παράνομο τρόπο σε υποθέσεις σκανδάλων διαφθοράς, που υπάγονται στην αρμοδιότητα των Οικονομικών Εισαγγελέων. Ειδικότερα, η εν λόγω Ένωση χαρακτηρίζει την επίμαχη ρύθμιση, η οποία έχει περιληφθεί στο νόμο για την επέκταση του σύμφωνου ελεύθερης συμβίωσης (Ν. 4356/2015) αντισυνταγματική, προβληματική και αποκρουστέα. Συγκεκριμένα, οι ποινικολόγοι, αναφέρουν ότι «η κάμψη των αποδεικτικών απαγορεύσεων με την επίμαχη τροπολογία δεν είναι συμβατή με το Σύνταγμα, αλλά και με το γενικότερο πνεύμα που πρέπει να διακρίνει την Πολιτεία στην δικαιοδοτική της λειτουργία» και προσθέτουν ότι «το φιλελεύθερο κράτος δικαίου, οφείλει να διώκει και να δικάζει τους κατηγορουμένους και ως αθώους τεκμαιρόμενους πολίτες με όρους δικαίου στο πλαίσιο μιας διαδικασίας, η οποία επιβεβαιώνει την νομιμότητα και την ηθική ανωτερότητα της Πολιτείας».
Αντιθέτως, συνεχίζει η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, «η χρήση εγκληματικών μεθόδων ή η εκμετάλλευση των προϊόντων τους από την Πολιτεία, πλήττει ανεπανόρθωτα την ακεραιότητα και το κύρος της ποινικής Δικαιοσύνης και την υποβιβάζει στο επίπεδο των εγκλημάτων για τα οποία εγείρει την αξίωση τιμωρίας τους». Το κράτος δικαίου, σύμφωνα με τους ποινικολόγους, «εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών και γι’ αυτό αποκρούει την χρήση αποδείξεων στην ποινική διαδικασία που είναι προϊόν εγκληματικών πράξεων κρατικών οργάνων ή ιδιωτών» και προσθέτουν: «η αλήθεια στην ποινική δίκη δεν αναζητείται με οποιοδήποτε τίμημα, αλλά με την πιστή τήρηση των κανόνων του δικαίου και, χωρίς την αυθαίρετη και εκτός νόμου παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των θιγόμενων προσώπων». Ακόμα, αναφέρουν οι ποινικολόγοι, ότι «η Πολιτεία που ″δικαιοδοτεί″ στηριζόμενη σε προϊόντα εγκλήματος, εξωθεί τα κρατικά όργανα στο έγκλημα και αποχαλινώνει τα ήθη των πολιτών προτρέποντάς τους να παρανομούν».
Όπως είναι γνωστό το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, απαρτίζεται από τους: Ηλία Αναγνωστόπουλο, πρόεδρο, Ιωάννη Ηρειώτη, αντιπρόεδρο, Αριστομένη Τζαννετή, γενικό γραμματέα, Βασίλειο Χειρδάρη, ειδικό γραμματέα, Σωτηρία Ζωγράφου, ταμία, Οββαδία Ναμία, Στέφανο Παύλου, Αναστάσιο Τρανταφύλλου και Όλγα Τσόλκα, μέλη.
Τέλος, η Ένωση, διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016, μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και την Ελληνική Εταιρεία Ποινικού Δικαίου ελεύθερη δημόσια συζήτηση για την επίμαχη ρύθμιση και καλεί όλους του αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, όπως και τους δικαστές να παραβρεθούν. Την συζήτηση θα διευθύνει ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος. Η συζήτηση θα γίνει στα γραφεία του ΔΣΑ, Ακαδημίας 60.


 
Top