Τα πυρά των ποινικολόγων αναμένεται να δεχθεί αύριο η νέα νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει τη χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων, όπως λίστες φοροφυγάδων, σε υποθέσεις σκανδάλων διαφθοράς που υπάγονται στην αρμοδιότητα των Οικονομικών Εισαγγελέων...
Τα πυρά των ποινικολόγων αναμένεται να δεχθεί αύριο η ρύθμιση για τις παράνομες λίστες
Τα πυρά των ποινικολόγων αναμένεται να δεχθεί αύριο σε δημόσια συζήτηση η νέα νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει τη χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων (λίστες φοροφυγάδων, κ.λπ.) σε υποθέσεις σκανδάλων διαφθοράς που υπάγονται στην αρμοδιότητα των Οικονομικών Εισαγγελέων.
Αναλυτικότερα, η Ελληνική Εταιρεία Ποινικού Δικαίου (μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ποινικού Δικαίου) σε ανακοίνωσή της επικρίνει την επιλογή του υπουργείου Δικαιοσύνης να μην επεξεργαστεί η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή την διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο νόμο για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης (Ν. 4356/2015).
Παράλληλα, η Ελληνική Εταιρεία Ποινικού Δικαίου καλεί τα μέλη της να παραβρεθούν στην αυριανή ελεύθερη δημόσια συζήτηση της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (θα συμμετέχει και Ελληνική Εταιρεία Ποινικού Δικαίου) για την επίμαχη ρύθμιση.
Η συζήτηση με θέμα «Αποδεικτικές απαγορεύσεις στην ποινική δίκη και κράτος δικαίου», θα γίνει στα γραφεία του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60), στις 6μ.μ. και θα διευθύνει ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων την περασμένη εβδομάδα άσκησε σκληρή αρνητική κριτική στην επίμαχη διάταξη την οποία χαρακτήρισε προβληματική, αποκρουστέα και αντισυνταγματική.
Η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων από την περασμένη εβδομάδα έχει καλέσει όλους του αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, όπως και τους δικαστές να παραβρεθούν στην αυριανή δημόσια συζήτηση. Ακόμη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Σταματογιάννης σε εκδήλωση του εν λόγω Συλλόγου χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς αντισυνταγματική την επίμαχη ρύθμιση.
Αναλυτικότερα, ο κ. Σταματογιάννης ανέφερε: «Εκφράσαμε σε επίπεδο Ολομέλειας προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων τις σοβαρότατες αντιρρήσεις μας θεσμικού και δικαιοκρατικού περιεχομένου για τη δυνατότητα χρήσης παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων για υποθέσεις που αφορούν τον Εισαγγελέα Διαφθοράς και τον Οικονομικό Εισαγγελέα, παρά τις όποιες εγγυήσεις του νόμου, υπομιμνήσκοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς οφείλει να διεξάγεται με την τήρηση των συνταγματικών εγγυήσεων, του νόμου και το σεβασμό των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου και δεν πρέπει να επιδιώκεται με οποιοδήποτε τίμημα. Είναι προφανές ότι η θέση αυτή ουδόλως νομιμοποιεί ή άλλως υποστηρίζει τη φοροδιαφυγή, όπως λέχθηκε από επίσημα χείλη, σε σχετική αντιπαράθεση με την Ένωση Εισαγγελέων».