Σάλο έχει προκαλέσει πρόταση ομάδας φοιτητών σχετικά με την αναδόμηση του εκπαιδευτικού μοντέλου στη χώρα μας, η οποία συζητείται στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία...
Η κατάργηση των ΤΕΙ, η λειτουργία των σχολείων έως τις 9 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα, η διεξαγωγή της πρωινής προσευχής και των παρελάσεων μόνο μετά από απόφαση της σχολικής κοινότητας, αλλά και η αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε η λέξη «Έλληνες» να αντικατασταθεί από την έκφραση «μόνιμοι και νόμιμοι κάτοικοι της Ελλάδος» για να έχουν οι μετανάστες ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση, είναι μερικές μόνο από τις θέσεις των φοιτητών που έχουν γίνει στόχος σφοδρών επικρίσεων. Κάποιοι, μάλιστα, αφήνουν αιχμές για την ιδεολογική τοποθέτησή τους, καθώς -όπως τονίζουν- το περιεχόμενο της πρότασή τους συμπίπτει σε πολλά σημεία με την πρόταση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία της νεολαίας. Οι ίδιοι, πάντως, απαντούν πως οι θέσεις τους βασίστηκαν σε βιβλία, εκθέσεις και έρευνα στο διαδίκτυο, ενώ εμπνεύστηκαν από το φινλανδικό μοντέλο εκπαίδευσης.
Πρωτοετείς
Ειδικότερα, μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία, η ομάδα έξι πρωτοετών φοιτητών «REN - Reform Education Now» θα παρουσιάσει τις θέσεις της στη σημερινή δημόσια συζήτηση η οποία θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας «κεκλεισμένων των θυρών», αφού -μετά το «μπλόκο» φοιτητών και αδιόριστων εκπαιδευτικών την προηγούμενη εβδομάδα- θα την παρακολουθήσουν μόνο όσοι διαθέτουν ειδική πρόσκληση. Για ποιο λόγο κλήθηκαν από την Επιτροπή οι συγκεκριμένοι φοιτητές;
«Κατέθεσαν ένα συνεκτικό και επεξεργασμένο σχέδιο το οποίο μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και σε άλλους πολίτες» απαντά, μέσω της «Η», ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου, Αντώνης Λιάκος, προσθέτοντας: «Συζήτηση κάνουμε και στη συζήτηση μπορεί να κατατεθούν και 'προχωρημένες' προτάσεις». Τα βασικά σημεία της πρότασης των φοιτητών προβλέπουν τα εξής:
• Το άρθρο 1 του Συντάγματος να εμπλουτιστεί με εδάφιο που θα αναφέρει: «To κράτος απαγορεύεται να χαράσσει πολιτική εκπαίδευσης και μόρφωσης με βάση φιλοσοφικές, αισθητικές, ιδεολογικές και θρησκευτικές αρχές».
• Όπου αναφέρεται η λέξη «Έλληνες» που περιορίζει τους έχοντες το δικαίωμα στην εκπαίδευση μόνο στους φορείς του νομικού δεσμού της ιθαγένειας, θα πρέπει να αντικατασταθεί από την έκφραση «μόνιμοι και νόμιμοι κάτοικοι της Ελλάδος», δεδομένου του αυξημένου αριθμού των μεταναστών που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια ή όσων δεν επιθυμούν να την αποκτήσουν.
• Στην παράγραφο 2 η εθνική και θρησκευτική συνείδηση θα πρέπει να αντικατασταθεί από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ όπως διατυπώθηκε το 2007: «καλλιέργεια ανθρωπιστικής, δημοκρατικής και κοινωνικής συνείδησης».
• Η συμμετοχή των σχολείων σε παρελάσεις να πραγματοποιείται ύστερα από συζήτηση και απόφαση της μαθητικής κοινότητας (π.χ. συζήτηση και ψηφοφορία σε γενική συνέλευση).
• Η σχολική μονάδα να παραμένει ανοιχτή μέχρι τις 21:00 κάθε βράδυ αλλά και τα Σαββατοκύριακα, ώστε να εξυπηρετήσει μαθητές ή καθηγητές ή απλούς πολίτες υπό την επίβλεψη σχολικού φύλακα.
• Τα ΤΕΙ χαρακτηρίζονται ως υβρίδια και προτείνεται κάποια από αυτά να μετατραπούν σε Επαγγελματικές Σχολές. Για την πρόσβαση στα ΑΕΙ, προτείνεται κάθε ίδρυμα να επιλέγει τη διαδικασία που θεωρεί προτιμότερη και που μπορεί να λαμβάνει υπόψη της το «Εθνικό Πτυχίο Εκπαίδευσης» (π.χ. βαθμολογική βάση, συντελεστές βαρύτητας, συνέντευξη, ερωτηματολόγιο, εισαγωγικές εξετάσεις, ελεύθερη πρόσβαση κ.ά.) και άλλα στοιχεία όπως πρότζεκτ, ενδιαφέροντα των μαθητών κ.ά. Εφόσον επιλέγεται η διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων, αυτές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το υπουργείο ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο. Πάντως, τα μαθήματα εξέτασης να μην υπερβαίνουν τα τρία.
Πηγή:imerisia.gr