"Βόμβα" στο συνταξιοδοτικό του Δημοσίου βάζει ο υπαλληλικός κώδικας που οδηγεί τους 60άρηδες με 35ετία στην υποχρεωτική έξοδο ακόμη και αν δεν...
θέλουν να συνταξιοδοτηθούν, βλέποντας τις μεγάλες μειώσεις άνω του 23% που φέρνει το νέο ασφαλιστικό από το 2016.

Την πόρτα της υποχρεωτικής εξόδου -ακόμη και αν δεν θέλουν να αποχωρήσουν- αντικρίζουν χιλιάδες υπάλληλοι που έκλεισαν ή κλείνουν φέτος και τα επόμενα έτη το 60ό έτος με 35ετία.

Για αυτούς το νέο ασφαλιστικό μετατρέπεται σε «δίκοπο μαχαίρι», καθώς θα αναγκαστούν να συνταξιοδοτηθούν παρά τη θέλησή τους και να υποστούν μειώσεις συντάξεων πάνω από 23%, με το σχέδιο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο για το 2016 ο αριθμός των υποχρεωτικών συνταξιοδοτήσεων με αυτοδίκαιη απόλυση από το Δημόσιο θα ξεπεράσει τις 3.000, ενώ θα βαίνει αυξανόμενος -και ξεπερνά τους 15.000- για τα επόμενα έτη.

Οι εν λόγω υπάλληλοι -όπως και η πλειονότητα σχεδόν των δημοσίων υπαλλήλων-, παρότι μπορούσαν να αποχωρήσουν πριν από το νέο ασφαλιστικό, εντούτοις ανέστειλαν την έξοδό τους, καθώς αποδείχθηκε ασύμφορη λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους.

Η δυνατότητα παραμονής τους όμως προσκρούει στο άρθρο 155 του υπαλληλικού κώδικα που προβλέπει ότι ένας δημόσιος υπάλληλος απολύεται αυτοδικαίως από την υπηρεσία του όταν συμπληρώσει το 60ό έτος και έχει 35 έτη αμιγούς δημόσιας υπηρεσίας.

Η διάταξη αυτή, όπως αναφέρουν στελέχη του Δημοσίου, θα έπρεπε να τροποποιηθεί όταν αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ώστε η αυτοδίκαιη απόλυση των μόνιμων υπαλλήλων να προβλέπεται στο 62ο έτος (αντί 60) και με 40 (αντί 35) έτη υπηρεσίας.

Η κυβέρνηση, παρότι είχε ενημερωθεί για την ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 155 όταν ψηφιζόταν ο μνημονιακός νόμος 4336/15 που αύξησε τα όρια ηλικίας, εντούτοις δεν προχώρησε στην τροποποίησή του, αδειάζοντας έτσι χιλιάδες υπαλλήλους που είχαν αποφασίσει να παραμείνουν στην υπηρεσία τους και πέραν των 60 ετών προκειμένου να μην υποστούν τις μειώσεις που φέρνει το νέο ασφαλιστικό στις συντάξεις τους.

Ηδη πολλά υψηλόβαθμα αλλά και χαμηλόβαθμα στελέχη του Δημοσίου που περίμεναν την αλλαγή του υπαλληλικού κώδικα βρίσκονται τώρα στον αέρα, καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος της υποχρεωτικής τους εξόδου από το Δημόσιο με άγριο τσεκούρωμα στις συντάξεις.

Στην ίδια μοίρα μπαίνουν και χιλιάδες υπάλληλοι οι οποίοι αποφάσισαν να παραμείνουν στο Δημόσιο υπό το φόβο των νέων περικοπών.
Αν δεν αλλάξει όμως ο υπαλληλικός κώδικας και πιάσουν το 60ό έτος με 35ετία στα επόμενα έτη θα συνταξιοδοτηθούν υποχρεωτικά, με ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις σε σύγκριση με όσους φεύγουν το 2016.

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται και όσοι συμπλήρωσαν τις προϋποθέσεις εξόδου το 2015 σε μικρότερη ηλικία (58), αλλά ανέστειλαν τη συνταξιοδότησή τους ποντάροντας ότι η υποσχόμενη από την κυβέρνηση αλλαγή του υπαλληλικού κώδικα θα παρέτεινε τον εργασιακό τους βίο ως το 62ο έτος και στην ουσία θα μετρίαζαν τις απώλειες στη σύνταξη από το μισθό που θα είχαν μέχρι να απολυθούν από το Δημόσιο.

Περισσότερο απ’ όλους θίγονται όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης και λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα που φτάνει και στα 700 ευρώ το μήνα. Επίσης πλήττονται υπάλληλοι υπουργείων (όπως του Οικονομικών) που συνεχίζουν να λαμβάνουν ως προσωπική διαφορά στο βασικό τους μισθό διάφορα «κλαδικά» επιδόματα που προέβλεπε το παλιό μισθολόγιο. Με την αυτοδίκαιη απόλυσή τους όμως, μόλις πατήσουν τα 60 και κλείσουν 35 έτη υπηρεσίας, δεν είναι μόνο ότι θα χάσουν τις υψηλότερες έναντι άλλων υπαλλήλων αποδοχές τους, αλλά όσοι φύγουν υποχρεωτικά φέτος και τα επόμενα έτη θα συνταξιοδοτηθούν με πολύ μικρότερες συντάξεις.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος
 
Top