Οι περισσότερες προβλέψεις των οικονομολόγων στο τέλος του 2014 για την πορεία των αγορών στο 2015 απεδείχθησαν ανακριβείς, ιδιαίτερα στον τομέα της παγκόσμιας ανάπτυξης και των μετοχικών αποδόσεων.
Αυτό αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό Economist, το οποίο τονίζει ότι η ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας το 2015 απεδείχθη κατώτερη των προβλέψεων λόγω των ασθενέστερων «επιδόσεων» των αναδυόμενων - και όχι των ανεπτυγμένων - αγορών.

Ειδικά στον τομέα των μετοχικών αποδόσεων, ο Economist αναφέρει ότι σε όρους δολαρίων ΗΠΑ η απόδοση των μετοχών χρηματιστηρίων ανεπτυγμένων χωρών το 2015 (μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου) ήταν αρνητική - παρά τις περί του εναντίου προβλέψεις - και διαμορφώθηκε σε -1,4%.

Άλλο τόσο υπολογίζονται οι απώλειες των επενδυτών κρατικών ομολόγων, αν και στην ειδική περίπτωση των δεκαετούς διάρκειας κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ (Treasuries) καταγράφηκαν μικρές θετικές αποδόσεις.

Μεγάλες απώλειες 17,3% καταγράφηκαν το 2015 στα χρηματιστήρια αναδυόμενων χωρών - με τεράστια πτώση 32% στη λατινική Αμερική - όπως και στα ομόλογα υψηλού κινδύνου.

Σε όρους ευρώ, οι κεφαλαιαγορές της ευρωζώνης προσέφεραν κέρδη το 2015, όπως και το ιαπωνικό χρηματιστήριο σε όρους γιέν, όμως λόγω της εξασθένησης των δύο νομισμάτων έναντι του αμερικανικού, οι διαμορφούμενες αποδόσεις ήταν τελικά αρνητικές σε όρους δολαρίου ΗΠΑ.

Ακόμα και τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια με βάση το δολάριο ΗΠΑ δεν κατάφεραν και πολλά το 2015, παρά την τεράστια υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, που δεν οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (λόγω θετικής επίδρασης στο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών), ενώ προκάλεσε και αναταράξεις στις επενδύσεις και στις κεφαλαιαγορές.

Για το 2016, οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας, αν και η πορεία της κινεζικής οικονομίας θα είναι καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα.

Η τοποθέτηση μεγάλου μέρους του χαρτοφυλακίου επενδυτών σε μετοχές - ιδίως ευρωπαϊκές - και μόνον μικρού ποσοστού σε κρατικά ομόλογα και εμπορευματικά αγαθά ίσως είναι αντιφατική, όπως σχολιάζει ο Economist, καθώς αν οι τιμές των εμπορευματικών αγαθών καταρρεύσουν περαιτέρω αυτό θα συγκρατήσει χαμηλά τον πληθωρισμό, που με τη σειρά της θα αποτελέσει θετική εξέλιξη για την αγορά των ομολόγων.

Στο μεταξύ, η υπερβολική έκθεση σε μετοχές δεν σημαίνει απαραίτητα εμπιστοσύνη στη συγκεκριμένη κλάση επενδύσεων, αλλά μάλλον υποκρύπτει απελπισία, λόγω των ισχνών προοπτικών αποδόσεων που προσφέρουν οι λοιπές κατηγορίες επενδύσεων.
 left.gr
 
Top