Νέα εναλλακτική πρόταση για το νέο Ασφαλιστικό, χωρίς μείωση των κύριων συντάξεων, καταθέτει την Πέμπτη...
στους δανειστές ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι δανειστές θα της επιτρέψουν να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές, αυξάνοντας τις εργοδοτικές εισφορές. Οι δανειστές όμως φαίνεται πως δεν συμφωνούν με την αύξηση των εισφορών, αλλά η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να νομοθετήσει έστω και μονομερώς.
Παράλληλα η ελληνική πλευρά θέλει να πείσει τους θεσμούς, ότι μπορεί να αυξήσει τα έσοδα του ΙΚΑ , άρα να μειώσει τις πιθανότητες για μείωση των συντάξεων. Ο τρόπος που θα καταστεί δυνατό κάτι τέτοιο είναι μέσω της μείωσης του ποσού που τελικά θα καταβάλλεται στον ΟΑΕΔ που καταβάλλλει από εισφορές το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας . Βέβαια, με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια το ΙΚΑ, για να καταφέρει να καταβάλλει συντάξεις, αποδίδει ελάχιστα έως καθόλου, από τις εισφορές που εισπράττει, μετατρέπει τη συγκεκριμένη παρέμβαση, σε καθαρά λογιστικού τύπου. Υπολογίζεται ότι κάθε έτος, από τις εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, πρέπει ο ΟΑΕΔ, να έχει ένα επιπλέον έσοδο, που υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ. Όμως το ΙΚΑ, είναι ζητούμενο εάν σε ετήσια βάση αποδίδει, έστω και τα μισά από αυτό το σημαντικό κονδύλι.
Δίνοντας με νομοθετική παρέμβαση, το δικαίωμα στο ΙΚΑ να παρακρατεί ένα μέρος από τις εν λόγω εισφορές, θα μειωθεί και επίσημα το ποσό που θα πρέπει να αποδίδεται στον ΟΑΕΔ και έτσι θα αυξηθούν τα έσοδα του Ιδρύματος. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση, θεωρεί διαχειρίσιμες τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, στα εφάπαξ, στο ΕΚΑΣ και στα μερίσματα που παίρνουν οι πολιτικοί και στρατιωτικοί συνταξιούχοι από τα μετοχικά τους ταμεία. Πιο βαρύ θα είναι το πακέτο των εναλλακτικών μέτρων για όσους συταξιοδοτούνται. Τον τελευταίο λόγο, όπως φαίνεται, τον έχουν οι δανειστές, καθώς έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι τόσο οι καταβαλλόμενες όσο και οι νέες συντάξεις δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν (κύρια και επικουρική μαζί) το 55% του μισθού. Με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το 2016 θα εξοικονομηθεί ποσό ίσο με το 1% του ΑΕΠ, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ, από το σκέλος όλων των συνταξιοδοτικών παροχών και μάλιστα αυτό το ποσοστό (1%) θα πρέπει να διασφαλίζεται σε μόνιμη βάση για τα επόμενα έτη, ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν το 2016 να αποδίδουν κάθε χρόνο ποσό ίσο με το 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Αν για κάποιο έτος όμως ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, τότε θα αναζητούνται πρόσθετα μέτρα για να συμπληρωθεί το ποσό που υπολείπεται ως το 1% του ΑΕΠ.
Το σχέδιο που παρουσιάζει αύριο το μεσημέρι στους επικεφαλής δανειστών ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, ενώ σήμερα θα προηγηθεί μια προκαταρκτική συνάντηση του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Ν. Φράγκου, με τους εκπροσώπους τους και μπορεί να είναι ακόμη και ανατρεπτική για τις κυβερνητικές προτάσεις. Τα σημεία που έχουν κλειδώσει στο «σχέδιο Κατρούγκαλου» για τις συντάξεις θέλει μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, τόσο στις καταβαλλόμενες όσο και στις νέες, στις οποίες περιλαμβάνονται και όσες είναι σε λίστα αναμονής (130.000 ασφαλισμένοι πήραν κύρια σύνταξη και περιμένουν την επικουρική ακόμη και από το 2011). Η μείωση στις επικουρικές θα ξεκινά από 8% από τα 120 ευρώ και πάνω, σύμφωνα με το ήπιο σενάριο και στην ιδανική περίπτωση που το σχέδιο της κυβέρνησης θα τύχει αποδοχής από τους δανειστές.
Αν μείνουν εκτός περικοπών οι επικουρικές ως τα 150 ή τα 180 ευρώ, τότε τα ποσοστά των μειώσεων θα είναι μεγαλύτερα για όσους παίρνουν επικουρική πάνω από τα 180 ευρώ. Το ΕΤΕΑ θα πρέπει να καλύψει με την πιθανή αύξηση των εισφορών και τις μειώσεις, το έλλειμμα του 2016 αλλά και του 2015 που ξεπερνά συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα προβλεπεται ψαλίδι σε όλα τα εφάπαξ και κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων σε ποσοστό 10%. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο προβλέπει την κατάργηση του συντελεστή βιωσιμότητας που θα οδηγούσε σε απώλειες ως και 40% και την αντικατάστασή του από ένα νέο σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη ατομικά στοιχεία του κάθε ασφαλισμένου.