Για πολλούς από εμάς το Πνεύμα των Χριστουγέννων είναι πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη, μυρίζει κανέλα και βανίλια και περνάει σίγουρα μια βόλτα από το στομάχι. Ωστόσο, ενόψει της πιο γλυκιάς -κυριολεκτικά και μεταφορικά- εποχής του χρόνου, κάποιοι λάτρεις των γλυκών ήδη σκέπτονται το μεθεόρτιο ραντεβού με τη ζυγαριά.
Με την αντίστροφη μέτρηση για μία από τις πιο όμορφες γιορτές του χρόνου να έχει ήδη ξεκινήσει, των …φρονίμων τα παιδιά έχουν αρχίσει ήδη να χαράσσουν τη στρατηγική τους, ώστε τα γλυκά των γιορτών να μην γίνουν αιτία κατάθλιψης με τη λήξη της εορταστικής περιόδου.
Είτε φτιάξετε φέτος τα γλυκά με τα χεράκια σας, όπως προστάζει και το πνεύμα των Χριστουγέννων, είτε προτιμήσετε τα έτοιμα, τα γλυκά των εορτών δεν αποτελούν «απαγορευμένο καρπό». Άλλωστε η η ροπή μας προς τη γλυκιά γεύση είναι έμφυτη, έχει «βιολογική» υπόσταση και μας συνοδεύει από τη γέννησή μας.
Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα πέσετε στην παγίδα των μαζικών επιθέσεων σε κουραμπιέδες, μελομακάρονα και δίπλες, ελπίζοντας ότι θα χάσετε τα περιττά κιλά με δίαιτες-αστραπή, μόλις ξεστολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Επειδή η πλήρης αποχή από την κατανάλωση κάθε γλυκού είναι μάλλον μια μη εφαρμόσιμη ιδέα και η αυτοσυγκράτηση δεν είναι για όλους, υπάρχουν κάποια tips, που μπορούν να μας προφυλάξουν την ώρα της αναμέτρησης με τη ζυγαριά. Μην ξεχνάτε ότι, στο πλαίσιο μιας σωστής διατροφής και ενός δραστήριου τρόπου ζωής, όλα επιτρέπονται, αρκεί να γνωρίζουμε κάποια διατροφικά στοιχεία για τα γλυκίσματα των εορτών που θα μας βοηθήσουν να μην ξεφύγουμε στην ποσότητα.
Με μέτρο
Οι ειδικοί του κλάδου της υγείας διευκρινίζουν ότι η κατανάλωση γλυκών μπορεί να ενσωματωθεί στη διατροφή μας, καθώς ένα ή δύο γλυκά την εβδομάδα δεν πρόκειται να ρίξουν τη σιλουέτα μας στα βράχια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να καλύπτουν έως 10% των συνολικών προσλαμβανόμενων θερμίδων.
Το ποιο θα είναι αυτό το γλυκό και σε ποια ποσότητα θα καταναλωθεί βέβαια παίζει και αυτό τον ρόλο του στο κατά πόσο θα είναι εύκολα ή δυσκολότερα διαχειρίσιμο το αποτέλεσμα μετά την πάροδο των γιορτών. Ακόμη, όμως, και αν τσιμπήσουμε ένα μελομακάρονο παραπάνω, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μπορούμε να «κάψουμε» τις 150-180 θερμίδες, που έχει έκαστο, με μισή περίπου ώρα γρήγορο περπάτημα.
Τόσο για εκείνους που θα πρέπει να αποφεύγουν τη ζάχαρη, όπως τα άτομα με διαβήτη, όσο και για εκείνους που θέλουν να περιορίσουν τις έξτρα θερμίδες, μια εναλλακτική λύση είναι η υποκατάσταση τροφίμων και ροφημάτων, που περιέχουν σάκχαρα, με εκείνα που περιέχουν ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, η στέβια και η σουκραλόζη, αφενός δεν μας αποκλείουν από την απόλαυση της γλυκιάς γεύσης και αφετέρου μας βοηθούν να μειώσουμε τις συνολικές θερμίδες.
Για να έχει, λοιπόν, happy end η αναμέτρηση με τη ζυγαριά αυτά τα Χριστούγεννα πείτε ναι στα γλυκά, αλλά με μέτρο και χωρίς γαστρονομικές υπερβολές.
Γιαννης Γεωργίου