Εκδόθηκαν σήμερα οι τελευταίες ερμηνευτικές εγκύκλιοι για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε...
περισσότερους από 1 εκατομμύρια ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων, γιατρών, δικηγόρων μηχανικών, σε εφαρμογή των νόμων του τρίτου μνημονίου.
Με τις διατάξεις των νέων εγκυκλίων θεσπίζονται ως όρια ηλικίας για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων, των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος της ηλικίας (με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης).
Επίσης, από 1.1.2022, θεσπίζεται ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, όπου αυτή προβλέπεται σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης.
Με τις ίδιες διατάξεις προβλέπεται πρόσθετη μείωση ύψους 10% για όσους βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη. Η μείωση σωρευτικά φθάνει έως το 40% επειδή με προηγούμενες διατάξεις υπήρχε ήδη ένα «ψαλίδι» στις συντάξεις που έφθανε στο 30% για όσους φεύγουν έως και 5 χρόνια νωρίτερα.
Ποιοι γλιτώνουν τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας
Για όσους είχαν θεμελιώσει (είχαν, δηλαδή, τόσο τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης όσο και την ηλικία –όπου αυτή προβλεπόταν) δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης συνταξιοδότησης λόγω γήρατος πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4336/2015 δηλαδή μέχρι και τις 18 Αυγούστου 2015, εξακολουθούν να ισχύουν οι προϋποθέσεις όπως ίσχυαν σύμφωνα με το προγενέστερο του ν. 4336/2015 νομοθετικό πλαίσιο και μπορούν, επομένως, να ασκήσουν το δικαίωμά τους οποτεδήποτε.