Τον περασμένο Ιανουάριο, η ελληνική αστυνομία σε συντονισμό με τις βελγικές αρχές προσπάθησε να πιάσει...
τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ που βρισκόταν στην Αθήνα. Ομως, απέτυχε.
Αυτό γράφει το BBC, επικαλούμενο βελγικές πηγές. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες τον Ιανουάριο, όταν ο εγκέφαλος των επιθέσεων στο Παρίσι βρισκόταν στην ελληνική πρωτεύουσα, σχεδιάστηκε επιχείρηση για τη σύλληψή του, δίχως επιτυχία.
Πηγή από τη βελγική αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανέφερε στο βρετανικό δίκτυο ότι στόχος της επιχείρησης στην Αθήνα ήταν η σύλληψη του Αμπαούντ πριν από εφόδους που θα γίνονταν στο Βέλγιο, αλλά τελικά αυτό δεν έγινε.
Ο Αμπαούντ, που διηύθυνε τον βελγικό πυρήνα από το τηλέφωνο ενώ βρισκόταν στην Αθήνα, έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, στην έφοδο που έκανε η γαλλική αστυνομία στο Σεντ Ντενί, πέντε ημέρες μετά από το μακελειό στο Παρίσι.
Η ελληνική επιχείρηση υποτίθεται ότι θα γινόταν πριν από εκείνη που θα έκαναν οι δυνάμεις ασφαλείας στο Βερνιέ, στο ανατολικό Βέλγιο, στις 15 Ιανουαρίου. Σε εκείνη την έφοδο, μετά από ανταλλαγή πυρών, έπεσαν νεκροί δύο τζιχαντιστές.
Οι ελληνικές αρχές ήταν στα ίχνη του Αμπαούντ και ένας ανώτατος Βέλγος αξιωματικός βρισκόταν στην Αθήνα, για το συντονισμό του ανθρωποκυνηγητού για τον τζιχαντιστή με τους Ελληνες συναδέλφους του, πριν από το «χτύπημα» στον πυρήνα του Βερνιέ.
Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη το πώς και το γιατί ο Αμπαούντ κατάφερε να ξεφύγει από το ελληνικό «δίχτυ», αναφέρει το BBC. Προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν στο κέντρο της πόλης, από το σήμα του κινητού του τηλεφώνου, αλλά αυτό δεν απέδωσε. Οι ελληνικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν τις λεπτομέρειες, στο BBC.
Πάντως, οι έφοδοι της ελληνικής αστυνομίας στην Αθήνα έγιναν τελικά δύο ημέρες έπειτα από εκείνη στο Βερνιέ, στις 17 Ιανουαρίου. Η ΕΛ.ΑΣ. μπήκε σε δύο διαμερίσματα στην Αθήνα, ένας Αλγερινός εκδόθηκε στο Βέλγιο, αλλά ο Αμπαούντ δεν βρέθηκε.
Οπως είναι γνωστό τώρα, ίχνη του DNA που βρέθηκε και στα δύο διαμερίσματα ταυτοποιείται με το δείγμα από τη σορό του Αμπαούντ. Ενας γείτονας σε ένα από τα διαμερίσματα, ο Βασίλης Κατσανός, δήλωσε ότι είχε δει τον Αμπαούντ στο δρόμο τουλάχιστον δύο φορές.
Αυτός δεν είναι ο μοναδικός σύνδεσμος ανάμεσα στην Ελλάδα και τις επιθέσεις στο Παρίσι, υπενθυμίζει το BBC. Πέρα από τον Αμπαούντ, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ- που ακόμη διαφεύγει τη σύλληψη- ταξίδεψε στην Ελλάδα με πλοίο από την Ιταλία την 1η Αυγούστου και έφυγε τρεις ημέρες αργότερα.
Επίσης, δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας στο μακελειό στο Παρίσι, είχαν περάσει από την Τουρκία στη Λέρο τον Οκτώβριο, ως πρόσφυγες.
«Πολλές από τις λεπτομέρειες που έχουν προκύψει στην Αθήνα προκαλεί ερωτήματα για το πώς θα υπάρξει καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών και στενότερη συνεργασία μεταξύ των αντιτρομοκρατικών αρχών των ευρωπαϊκών χωρών», σημειώνει το BBC. Και καταλήγει «Αν ο Αμπαούντ είχε συλληφθεί στην Αθήνα τον Ιανουάριο, ίσως να μην είχαν γίνει ποτέ οι επιθέσεις στο Παρίσι».