Προς υλοποίηση βαίνει η απόφαση-«βόμβα» του υπουργείου Οικονομικών για αυτόματη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών όσων χρωστούν προς την εφορία πάνω από 70.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, όπως έχει γίνει γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 82 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται οι προσαυξήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», η απόφαση, η οποία πρέπει να εκδοθεί κατ” επιταγήν του μνημονιακού νόμου του Αυγούστου, έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στις τράπεζες, αλλά και στο ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, καθώς κινδυνεύει να «τινάξει στον αέρα» την όποια προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Οι θεσμοί, μετά τις αλλαγές που επέβαλαν στις 100 δόσεις, πιέζουν για νέα μέτρα που θα περιορίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, κάτι που θα φέρει σε δύσκολη θέση περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια φορολογουμένους.

Οι δανειστές επικαλούνται τα στοιχεία -μεταξύ των οποίων και του ΟΟΣΑ- που δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση παγκοσμίως όσον αφορά την παραγωγή νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, οι δανειστές θα απαιτήσουν την επιβολή «αυτοματοποιημένων αναγκαστικών μέτρων» τα οποία, ακόμη και αν περιορίσουν το φαινόμενο των ληξιπρόθεσμων, θα «στραγγαλίσουν» τη ρευστότητα στην αγορά.

Σύμφωνα με το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ, η ΓΓΔΕ θα στέλνει λίστα στις τράπεζες με τους ΑΦΜ των οφειλετών με οφειλές πάνω από το όριο που θα προβλέπει η απόφαση και εν συνεχεία οι τράπεζες θα δεσμεύουν τα ποσά μέσα σε καθορισμένη ημερομηνία. Στη συνέχεια οι φορολογικές αρχές θα προχωρούν σε κατασχέσεις.

Ωστόσο, αναφέρει το δημοσίευμα, ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν στην εφαρμογή του μέτρου είναι το, αν κατά τη διαδικασία της δέσμευσης, η μια τράπεζα δεν θα γνωρίζει τι έχει πράξει η άλλη, ώστε οι οφειλέτες να μην κινδυνεύουν με «μπλοκάρισμα» του συνόλου των διαθεσίμων τους.
crashonline
 
Top