
Στις καλένδες έβαλε για άλλη μία φορά η κυβέρνηση λόγω εκλογών την εφαρμογή του σχεδίου για τον εντοπισμό και την μείωση του αριθμού των ανασφάλιστων αυτοκινήτων που “σαρώνουν” τους δρόμους.
Το υπουργείο οικονομικών, δήλωνε πρόσφατα ότι είχε βάλει μπρος τον μηχανισμό εντοπισμού των.
Πρακτικά αυτό σήμαινε ότι τα ανασφάλιστα οχήματα θα εντοπίζονταν, μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης:α) των αρχείων των κυκλοφορούντων οχημάτων που διαθέτει η Πολιτεία και
β) των ασφαλισμένων οχημάτων όπως καταγράφονται στο Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων.
Οι οδηγοί δε, που δεν είχαν ασφαλίσει το αυτοκίνητο τους είχαν δύο επιλογές: είτε να προλάβουν να αγοράσουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο είτε να κληθούν να πληρώσουν υποχρεωτικά το πρόστιμο και εν συνεχεία να ασφαλίσουν το αυτοκίνητο τους.
Η παρούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση εν όψει εκλογών παραμέρισε το σχέδιο αδιαφορώντας για τις οικονομικές συνέπειες που προκαλούν στην κοινωνία οι ανασφάλιστες ζημιές, αλλά και τα έσοδα που έχει ανάγκη το κράτος.
Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου Πρόεδρος της ΕΑΕΕ: Η πάταξη του φαινομένου κυκλοφορίας ανασφάλιστων οχημάτων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κρατικών εσόδων έως 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Σύμφωνα με τον Α. Σαρρηγεωργίου τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους φτάνουν και τα 1.000.000
Διοικητικές κυρώσεις
Οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων που θα εντοπιστούν θα κληθούν να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα έως και 100 ευρώ. Ειδικότερα 250 για μοτοσυκλέτες, 500 για επιβατηγά και 1000 ευρώ για φορτηγά.
Διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με το νόμο
- Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 10 μέρες.
- Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.
- Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
Ποινικές κυρώσεις
- Φυλάκιση από δύο μήνες
μέχρι ένα χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.
Η ακριβής διασταύρωση των ανασφάλιστων οχημάτων που ακόμα τίθεται υπό αμφισβήτηση από τις ίδιες τις ασφαλιστικές διεκπεραιώνεται κυρίως ηλεκτρονικά από αστυνομικές αρχές με επιτόπιους ελέγχους, ηλεκτρονικά από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείο οικονομικών.
Τι λέει ο νόμος 4261/2014 για την σύμβαση ασφάλισης
Με το νέο νόμο 4261/2014 (άρθρο 169):
Η σύμβαση της υποχρεωτικής ασφάλισης του αυτοκινήτου είναι σύμβαση ορισμένης διάρκειας με συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα λήξης.
Η Ανανέωση της ασφαλιστικής σύμβασης ή σύναψη νέας ασφάλισης γίνεται μόνον αφού προηγηθεί η καταβολή από τον ασφαλισμένο του αντίστοιχου ασφαλίστρου.
Το ασφαλιστήριο, είναι το έγγραφο που αποδεικνύει η σύναψη της ασφάλισης. Το γνωστό αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης έχει καταργηθεί και δεν αποτελεί αποδεικτικό της ασφάλισής σας.
Σε περίπτωση που έχει καταβάλει ο κάτοχος του οχήματος το ασφάλιστρο, αλλά δεν παρέλαβε το ασφαλιστήριο, ο Νόμος προβλέπει ότι, η σύναψη της ασφάλισης θα αποδεικνύεται για τις 5 ημέρες της κάλυψης από την απόδειξη πληρωμής.
πηγη sofokleousin.gr