Στα 48 δολ. υποχωρεί το πετρέλαιο μπρεντ

Οι τιμές του πετρελαίου συνέχιζαν την πτωτική τους πορεία καθώς η Κίνα επέτρεψε την περαιτέρω υποχώρηση του νομίσματός της και η βιομηχανική της παραγωγή ήταν χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις, την ώρα που η παραγωγή πετρελαίου καταγράφει τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Το υποτιμημένο γιουάν διαβρώνει την αγοραστική δύναμη για εισαγωγές σε δολάρια, όπως το πετρέλαιο, πλήττοντας ενδεχομένως τη ζήτηση για καύσιμα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό κινούνταν στα 42,87 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας απώλειες 21 σεντς σε σχέση με χθες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ υποχωρούσαν 30 σεντς στα 48,88 δολάρια.

Το κινεζικό γιουάν υποχώρησε σήμερα σε χαμηλό τετραετίας, σημειώνοντας περαιτέρω απώλειες μία ημέρα μετά την υποτίμησή του από τις αρχές της χώρας προκειμένου να στηρίξουν την οικονομία της, όπου η βιομηχανική παραγωγή ήταν χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αν και οι αναλυτές χαρακτηρίζουν τη συνολική πτώση του νομίσματος σχετικά χαμηλή βάσει των ιστορικών δεδομένων στις αγορές συναλλάγματος, επισημαίνουν ότι η περίπτωση της Κίνας είναι διαφορετική.

«Είναι η Κίνα – η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση των περισσότερων εμπορευμάτων και μεγάλη παραγωγός πολλών εξ αυτών – και είναι και το γιουάν, που σπάνια καταγράφει μεγάλη κίνηση έναντι του αμερικανικού δολαρίου και όταν το κάνει, παραδοσιακά ανατιμάται και δεν υποτιμάται» σχολίασε η αυστραλιανή τράπεζα Macquarie σε έκθεσή της προς τους πελάτες της.

Η χθεσινή πτώση του γιουάν έναντι του δολαρίου ήταν η μεγαλύτερη εδώ και 20 χρόνια, πρόσθεσε η τράπεζα. Αναλυτές είπαν ότι αναμένουν η κυβέρνηση της Κίνας να παρέμβει περαιτέρω για να τονώσει την ανάπτυξη καθώς τα περισσότερα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον Ιούλιο ήταν πιο αδύναμα απ’ ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, υποδηλώνοντας περαιτέρω επιδείνωση της δεύτερης μεγαλύτερης παγκοσμίως οικονομίας.

«Το κινεζικό γιουάν συνεχίζει να υποχωρεί για δεύτερη ημέρα το οποίο θα μπορούσε να υποδηλώσει περαιτέρω υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου», ανέφερε η χρηματιστηριακή εταιρία της Σιγκαπούρης Phillip Futures.

Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών, χάρη στην ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης και τις χαμηλές τιμές. Ωστόσο, η υπερπροσφορά παγκοσμίως είναι τόσο μεγάλη που θα διαρκέσει και το 2016, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Στη μηνιαία έκθεσή της, η ΙΕΑ προχωρά σε σημαντική αύξηση του outlook για την αύξηση της ζήτησης φέτος και του χρόνου, ενώ αναμένει πτώση της προσφοράς από χώρες εκτός ΟΠΕΚ, με τους Αμερικανούς παραγωγούς να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Δείτε επίσης

Ο νέος "νομισματικός πόλεμος" η Κίνα η ευρωζώνη και η Ελλάδα

Τριγμοί από την Κίνα επισκιάζουν το ελληνικό deal

FT: Συστημική αποτυχία από την Αθήνα και το Βερολίνο έως το Πεκίνο

Σε βαριά ύφεση η Ρωσία στη σκιά της αστάθειας σε Κίνα και Ελλάδα

http://www.press-gr.com/
 
Top