Μέσω της χρήσης ισχυρών εξομοιώσεων σε υπολογιστές, ερευνητές του Brown University ταυτοποίησαν ένα υλικό το οποίο έχει το υψηλότερο σημείο τήξης από οποιοδήποτε άλλο υλικό είναι γνωστό μέχρι σήμερα.
Οι υπολογισμοί αυτοί περιγράφονται στο Physical Review B (Rapid Communications) και έδειξαν ότι ένα υλικό το οποίο περιέχει τις σωστές αναλογίες αφνίου, αζώτου και άνθρακα θα είχε σημείο τήξης άνω των 4.400 Κέλβιν (4.126 βαθμών Κελσίου)- θερμοκρασία που αντιστοιχεί στα 2/3 της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του Ήλιου, και 200 Κέλβιν πάνω το υψηλότερο σημείο τήξης που έχει καταγραφεί ποτέ πειραματικά. Το επόμενο βήμα είναι η σύνθεση υλικού και τα πειράματα στο εργαστήριο.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία υπολογιστική τεχνική που εξομοιώνει τις φυσικές διεργασίες σε ατομικό επίπεδο, ακολουθώντας τους νόμους της κβαντομηχανικής. Η τεχνική αυτή εξετάζει τις δυναμικές της τήξης καθώς λαμβάνουν χώρα σε μικροκλίμακα, σε κομμάτια των 100 περίπου ατόμων και είναι πιο αποδοτική από ό,τι οι παραδοσιακές μέθοδοι.
Οι ερευνητές στην παρούσα φάση συνεργάζονται με το εργαστήριο της Αλεξάντρα Ναβρότσκι στο University of California-Davis για τη σύνθεση του υλικού και τη διεξαγωγή των απαραίτητων πειραμάτων. Η δουλειά τους θα μπορούσε να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε νέα υλικά υψηλότατων επιδόσεων για ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών- από ειδικές επικαλύψεις σε τουρμπίνες μέχρι θερμικές ασπίδες.
Ωστόσο, δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι το υλικό αυτό θα είναι χρήσιμο, καθώς πέρα από το σημείο τήξης υπάρχουν και άλλες ιδιότητες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν.
Πηγή