Ως τη χώρα με τις περισσότερες πιθανότητες εξόδου από την Ευρωζώνη χαρακτηρίζει την Ιταλία η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ιταλικό ΑΕΠ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 16 ετών έχει αυξηθεί μόλις κατά 4,6%. Επομένως, συνεχίζει η εφημερίδα, το όφελος που αποκόμισε η Ιταλία από την Ευρωζώνη όλα αυτά τα χρόνια ανέρχεται μόλις 4,6% του ΑΕΠ.

Έως την παγκόσμια κρίση του 2018, το όφελος της Ιταλίας εκτιμούταν στο 14% του ΑΕΠ. Όμως, η ύφεση των επόμενων ετών εξάλειψε τα συγκεκριμένα κέρδη. Βέβαια, σημειώνει το δημοσίευμα, για την κατάσταση της Ιταλίας φαινομενικώς δεν ευθύνεται εξ ολοκλήρου το ευρώ, καθώς η χώρα διαθέτει αρκετά ενδογενή προβλήματα. «Είναι δύσκολο να ξεκινήσεις μία επιχείρηση, δύσκολο να την επεκτείνεις, δύσκολο να απολύσεις εργαζομένους» περιγράφει χαρακτηριστικά.

Η Ιταλία, σπεύδει να διευκρινίσει η Washington Post, είχε τα ίδια προβλήματα και προ ευρώ. Όμως, κατάφερνε να σημειώνει ευμεγέθεις αναπτυξιακούς ρυθμούς. Επομένως, το πρόβλημα έγκειται στο νόμισμα, δηλαδή το ευρώ, το οποίο καθιστά ακριβές τις ιταλικές εξαγωγές.
 
Top