Ενδείξεις σύγκλισης θέσεων σε ακόμη περισσότερα ακανθώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης διαπιστώνονται το τελευταίο 24ωρο μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Η αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup της Δευτέρας έχει ήδη ξεκινήσει και παρά το γεγονός πως δεν διαφαίνεται περιθώριο για επίτευξη οριστικής συμφωνίας, η Ελλάδα προσδοκά μια επιβεβαίωση της προόδου που μέχρι τώρα έχει σημειωθεί, ώστε αυτό να μεταφραστεί σε πολιτική δήλωση στήριξης των προσπαθειών της κυβέρνησης, για να συνεχίσει η ΕΚΤ να χρηματοδοτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Προς αναζήτηση συμμάχων για το δύσκολο Eurogroup της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης έχει επιδοθεί σε μπαράζ επαφών στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Μάλιστα χθες το βράδυ συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αποτιμηθεί η μέχρι στιγμής πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και να καθοριστούν και να συντονιστούν τα επόμενα βήματα της ελληνικής πλευράς μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαΐου.
Η μάχη της Αθήνας με τον χρόνο συνεχίζεται, καθώς στερεύουν τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης, μετά και τη χθεσινή πληρωμή της δόσης των 200 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, αλλά και ενόψει της νέας, μεγαλύτερης δόσης των 750 εκατ. ευρώ στο Ταμείο στις 12 του μηνός, μια μέρα μετά το Eurogroup.
Φως στο μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης - και συνάμα την ισχυρότερη κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης - ήτοι το ασφαλιστικό και τα εργασιακά έριξε η χθεσινή επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του Eurogroup, J. C. Juncker.
Όπως έγινε γνωστό, σε ό,τι αφορά στο θέμα της ρύθμισης της αγοράς εργασίας όσο και σε εκείνο του συνταξιοδοτικού συστήματος προτάσσονται:
- Ένα σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων κατά τα βέλτιστα ευρωπαϊκά πρότυπα.
- Η αποφυγή της φτώχειας της τρίτης ηλικίας ως βασικός στόχος του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Όπως έχει γίνει γνωστό από τα προηγούμενα 24ωρα, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει παρεμβάσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις (άνω των 300 ευρώ) και στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Προωθείται ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 16%
Κάπου στη... μέση φαίνεται πως τα βρίσκουν Ελλάδα και δανειστές και σε ό,τι αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ.
Κατά τις πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες εξετάζεται πρόταση για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 16% ο οποίος θα επιβληθεί στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών, με μοναδικές εξαιρέσεις τα φάρμακα, τα βιβλία, τα ξενοδοχεία και τα εισιτήρια θεάτρων, για τα οποία μελετάται ένας χαμηλός συντελεστής μεταξύ του εύρους 6,5% και 8%.
Υπενθυμίζεται εδώ πως μέχρι πρότινος η πρόταση της Ελλάδας έκανε λόγο για καθιέρωση καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 15%, με την αντιπρόταση των δανειστών να ανεβάζει τον πήχη στο 18%.
Τις τελευταίες ώρες κλιμακώνονται οι προσπάθειες για λύση που βρίσκεται στη μέση.
Εάν υπάρξει συμφωνία για θέσπιση ενιαίου συντελεστή στο 16%, τότε οι συντελεστές 23%, 13% και 6,5% που ισχύουν σήμερα θα καταργηθούν.