Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο διαφαινόμενος νικητής της εκλογικής διαδικασίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος παραμένει όπως όλα δείχνουν στην Ντάουνινγκ Στριτ. 

«Είναι πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε για το τελικό αποτέλεσμα» είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο οποίος βλέπει τις δημοσκοπήσεις να διαψεύδονται και το κόμμα του να ενισχύεται σημαντικά. Στην ίδια δήλωση εξέφρασε και την ελπίδα ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση (ακόμα και πλειοψηφίας).

Με καταμετρημένο το 50% των ψήφων, το BBC προβλέπει ότι οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν 325 έδρες, οι Εργατικοί 232, το Σκωτζέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) 56, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12, το κόμμα της Ουαλίας 3, το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου UKIP) 2, οι Πράσινοι 1 και τα υπόλοιπα κόμματα 19.

Ο μαγικός αριθμός για την αυτοδυναμία στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι 326 και ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο κυβερνητικού σχηματισμού ή συγκρότησης κυβέρνησης μειοψηφίας από τους Συντηρητικούς, οι οποίοι όμως θα έχουν εξασφαλίσει την υποστήριξη παρατάξεων σε νομοσχέδια που θα φέρνουν στο Κοινοβούλιο. Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει επανειλημμένα τονίσει πως επιθυμεί να προχωρήσει σε αποκέντρωση εξουσιών, ενισχύοντας -κυρίως- το σκωτζέζικο κοινοβούλιο στον απόηχο του πρόσφατου δημοψηφίσματος.

 
Top