Ανοχύρωτη αποδεικνύεται η Ελλάδα στον τομέα της αντιμετώπισης των εγκεφαλικών επεισοδίων. Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα "Επένδυση", κάθε χρόνο περίπου 1.400 Έλληνες χάνουν άδικα τη ζωή τους, καθώς είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν διαθέτει αρκετές ειδικές μονάδες αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων.
Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο διεθνές συνέδριο "Heart, vessels & stroke", οι εργασίες του οποίου άρχισαν χθες και ολοκληρώνονται αύριο στην Αθήνα.
Στην Ελλάδα σημειώνονται 35.000 εγκεφαλικά επεισόδια κάθε χρόνο, με δραματικές συνέπειες στα ποσοστά θνησιμότητας αυτών των περιστατικών λόγω έλλειψης οργάνωσης.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του παθολόγου Κ. Βέμμου, τέως διευθυντή της μονάδας εγκεφαλικών επεισοδίων του νοσοκομείου "Αλεξάνδρα": Το εγκεφαλικό είναι μια επείγουσα νόσος, όπως το έμφραγμα. Γι' αυτό απαιτεί επείγουσα θεραπεία, όπως θρομβόλυση, σε ειδικά οργανωμένες μονάδες. Όμως, δυστυχώς, σήμερα έχουμε μόνο τρεις μονάδες, οι οποίες λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις και προφανώς δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών.
Εκτός από το "Αλεξάνδρα", άλλες μονάδες διαθέτει η Ελλάδα στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Μελέτη όμως επάνω στο συγκεκριμένο θέμα έχει δείξει ότι για να καλυφθούν στοιχειωδώς οι ανάγκες της χώρας χρειαζόμαστε το λιγότερο 30 ειδικά κέντρα σε νοσοκομεία που διαθέτουν μονάδα αυξημένης φροντίδας και νευροχειρουργική υποστήριξη.
Δεν είναι τυχαίο, ότι, ενώ σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, το εγκεφαλικό αποτελεί στην τρίτη ή τέταρτη αιτία θανάτου, στην Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση. Για κάθε 100 θανάτους στην χώρα μας, έχει καταγραφεί ότι οι 22 οφείλονται σε εγκεφαλικό και μόνο οι 19 σε έμφραγμα.
Πηγή