Η ΕΚΤ δεν επιθυμεί να «τραβήξει την πρίζα από τις ελληνικές τράπεζες», σενάριο που σχεδόν σίγουρα θα οδηγούσε σε έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, αλλά αν η ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ή την υπογραφή ενός νέου, δεν θα έχει πολλές επιλογές, αναφέρει το Reuters σε τηλεγράφημά του.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η ΕΚΤ, γράφει
το Reuters, «κρατάει την Ελλάδα με κοντό λουρί».

Αναφερόμενο στην απόφαση της ΕΚΤ να επεκτείνει τον ΕLA κατά πέντε δισ ευρώ ακόμη, το Reuters φιλοξενεί στο τηλεγράφημά του τις απόψεις Γερμανών εμπειρογνωμόνων ή ειδικών από γερμανικές εταιρείες.

«Αν η ελληνική κυβέρνηση πει "δεν πληρώνουμε τα χρέη μας", τότε οι τράπεζες ουσιαστικά καθίστανται αφερέγγυες, γιατί διαθέτουν πολλά ελληνικά κρατικά ομόλογα» λέει ο Βόλκερ Βίλαντ, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης ή «Επιτροπής Σοφών».

Οι κανονισμοί που αφορούν τον ELA, αναφέρει το πρακτορείο, ορίζουν ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης μπορούν να χορηγήσουν τέτοια χρηματοδότηση προσωρινά και σε αφερέγγυες τράπεζες.

Ο Βίλαντ σημειώνει ότι το να αρνηθεί κάποιος στις ελληνικές τράπεζες αυτή τη χρηματοδότηση «θα ήταν ένας τρόπος να δεχτεί η Ελλάδα γρήγορα μία συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο Άντριου Μπόσομγουορθ, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη γνωστή διαχειρίστρια ομολόγων Pimco στο Μόναχο, εκτιμά ότι «αν η Ελλάδα δεν υπογράψει το πρόγραμμα, αλλά παραμείνει στην ευρωζώνη, ουσιαστικά θα βρίσκεται σε μία κατάσταση αναμονής».

«Οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν σύντομα πλήρη αναστροφή» δηλώνει στο Reuters ο οικονομολόγος Κρίστιαν Σουλτς της τράπεζας Berenberg και προσθέτει: «Αν δεν το κάνουν, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ΕΚΤ να μειώσει τον ELA. Και τότε "το παιχνίδι τελειώνει" για τις ελληνικές τράπεζες».

Πηγή: enikos.gr
 
Top