Στην ανάκληση της θεώρησης της Αρχιτεκτονικής και της Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης της «Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών» προχωρά το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης – Κινητικότητα αυτή την ώρα έξω από τα...
μεταλλεία.


Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη πρέπει να διενεργηθεί επανέλεγχος για το κατά πόσο οι υποβληθείσες μελέτες, πάνω στις οποίες βασίστηκε η θεώρηση, είναι σύμφωνες με τις κείμενες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές διατάξεις.

«Ο επανέλεγχος αυτός κρίθηκε επιβεβλημένος, μετά από έγγραφες καταγγελίες φορέων και έχει ως στόχο να προασπίσει με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό τρόπο τη νομιμότητα και πρώτα από όλα το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον», σημειώνεται στην απόφαση.

Η απόφαση προκάλεσε την άμεση αντίδραση των εκπροσώπων των εργαζομένων στα μεταλλεία οι οποίοι απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με την οποία βάλουν κατά της απόφασης του Π. Λαφαζάνη, με προσωπικούς μάλιστα χαρακτηρισμούς.


Οι αντιδράσεις της Ελληνικός Χρυσός

Η εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" μετά την ανάκληση της άδειας δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές από το ΥΠΑΠΕΝ προσφύγει στη δικαιοσύνη και ειδικότερα στο ΣτΕ.

Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για την ακύρωση της ισχύς της υπουργικής απόφασης, η οποία βασίζεται σε καταγγελία του "παρατηρητηρίου μεταλλευτικών δραστηριοτήτων" βάσει της οποίας αναφέρεται ότι "έχουν υποβληθεί ανακριβή στοιχεία σχετικά με το μέγεθος του γηπέδου ιδιοκτησίας του φορέα του έργου, καθώς και την  αρτιότητα και την οικοδομησιμότητα αυτού".

Είναι βέβαια απορίας άξιο πως η κυβέρνηση βασίστηκε για την απόφαση της σε τέτοιο "έδαφος" όταν όλες οι αιτιάσεις του antigoldgr.org που αποτελούσαν το κύριο σώμα και των 3 προσφυγών που κατατέθηκαν στο ΣτΕ επί του επενδυτικού σχεδίου τα τελευταία 3 χρόνια απορρίφθηκαν και οι 3 με τις δυο τελευταίες μόλις πριν από μια εβδομάδα. 

Μια απόφαση που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των εργαζομένων, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως ανέφεραν και στην ανακοίνωση που εξέδωσαν προ ολίγου.

thepressproject.gr
 
Top